Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών το αφιέρωμα Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη. Το αφιέρωμα γίνεται επίσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), τη Διεύθυνση-Μουσείου Αρχείου της ΕΡΤ, την Ταινιοθήκη του Βελγραδίου (Jugoslovenska Kinoteka) και τις εταιρείες διανομής Feelgood Entertainment, Νεανικό Πλάνο και Village Films. Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς ο εμφύλιος υπήρξε μια από τις κεντρικές συνιστώσες του κινηματογραφικού του έργου.
Μέρη στο διαδίκτυο όπου μπορεί κανείς να δει ταινίες και ντοκιμαντέρ εντελώς δωρεάν, αλλά και νόμιμα. Από κλασικές δημιουργίες σκηνοθετών όπως ο Γκοντάρ, ο Κουροσάβα, ο Ταρκόφσκι και ο Χίτσκοκ έως σύγχρονες ανεξάρτητες παραγωγές, φιλμάκια μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, απαραίτητη για τη θέαση είναι η γνώση της γλώσσας προβολής της ταινίας, αφού υπότιτλοι δεν υπάρχουν.
Openculture.com. Δικαιωματικά αναφέρεται πρώτο. Η συγκεκριμένη σελίδα πρόκειται για ενότητα του ιστοχώρου Openculture και εκτός από την παρουσίαση πηγών όπου μπορεί να βρει κανείς δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ, περιλαμβάνει μια εξαιρετική λίστα επιλεγμένων ταινιών. Εκεί θα βρείτε μαζεμένες ταινίες-σταθμούς όπως Το «Χιροσίμα αγάπη μου», το «Ρασομόν», το «Αντρέι Ρουμπλιόφ» και αρκετές άλλες. Κάποιες από τις ταινίες είναι διαθέσιμες μόνο για χρήστες εντός των ΗΠΑ, ενώ άλλες ενδέχεται να μην είναι πλέον διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος του δημιουργού ή της εταιρείας παραγωγής (π.χ. αυτό συνέβη με κάποια φιλμάκια μικρού μήκους του Λιντς).
MoviesFoundOnline.com. Πρόκειται για ταινίες που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και αποτελούν «κοινό κτήμα» (public domain).
Archive.org. Πρόκειται για επιμέρους ενότητα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Internet Archive. Εδώ περιλαμβάνονται ταινίες μικρού μήκους, βωβές ταινίες και τρέιλερ, διαθέσιμα όχι μόνο για online προβολή αλλά και για κατέβασμα.
YoutubeMovies. Οι τίτλοι που περιλαμβάνει δεν είναι και οι πιο γνωστοί, ωστόσο μπορεί να πετύχετε αρκετές αναγνωρίσιμες ταινίες (π.χ. έχει αρκετές ταινίες του Μπρους Λι). Κάποιες από τις ταινίες μπορεί να μην είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, οι περισσότερες ωστόσο παίζουν κανονικά.
UbuWeb. Εξαιρετικά ενδιαφέρον site που περιλαμβάνει δεκάδες πειραματικά φιλμάκια, ντοκιμαντέρ και κλιπάκια γυρισμένα από γνωστούς ή και όχι-πάντα-τόσο-γνωστούς καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους μπορείτε να βρείτε έργα δημιουργών όπως ο Γκοντάρ, ο Γκρίναγουεϊ και ο Όρσον Ουέλς. Κάποια από τα έργα, μάλιστα, είναι διαθέσιμα και για κατέβασμα.
B-MovieClassics. Ο τηλεοπτικός σταθμός AMC (που έχει στο ενεργητικό του τη θρυλική σειρά “The Prisoner” του 60 και τα γνωστά και πρόσφατα “Breaking Bad” και “Mad Men”) δημιούργησε μια ενότητα αφιερωμένη στις B-Movies φαντασίας. Οι λάτρεις του είδους σίγουρα θα το εκτιμήσουν. Μπορεί μάλιστα να πετύχετε και κάποια γνωστά ονόματα, όπως αυτό του Κάρπεντερ και του Κλάους Κίνσκι.
ClassicCinemaOnline. Παλιές ταινίες έως και τη δεκαετία του 60, από κάθε είδος: περιπέτειες, θρίλερ, ντοκιμαντέρ, βιογραφίες, κωμωδίες, animation κ.α.
ClearBitsMovies. Περιλαμβάνει υλικό που δεν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, διαθέσιμο για ελεύθερο κατέβασμα.
CreativeCommons. Λίστα με ταινίες και φιλμάκια που έχουν δημιουργηθεί υπό καθεστώς Creative Commons. Συνήθως δεν υπάρχουν απευθείας προβολές αλλά links προς τις σελίδες της εκάστοτε δημιουργίας, όπου όμως μπορείτε να τη δείτε ή ακόμα και να την κατεβάσετε.
EuropaFilmTreasures. Μεγάλος κατάλογος ευρωπαϊκών φιλμ κάθε είδους: από κωμωδίες έως ταινίες επιστημονικής φαντασίας και από γουέστερν σε animation. Περιλαμβάνει και μηχανή αναζήτησης που μπορεί να περιορίσει τα αποτελέσματα αν χώρα, είδος, χρονική περίοδο, δημιουργό κλπ.
FreeMoviesOnline. Εύχρηστο website με με αρκετά μεγάλη συλλογή και παρουσίαση ταινιών που πλέον αποτελούν κοινό κτήμα. Περιλαμβάνει συνοδευτικές πληροφορίες για κάθε ταινία, ενώ εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο έχει αποδεσμευτεί από πνευματικά δικαιώματα.
FilmAnnex. Μια από τις μεγαλύτερες βάσεις με δωρεάν ταινίες, διαθέσιμες για online προβολή ή ακόμη και για κατέβασμα. Εδώ μπορείτε να βρείτε παλιές, κλασσικές ταινίες καθώς επίσης και ανεξάρτητα φιλμ. Στις προβολές ενδέχεται να εμφανίζονται διαφημίσεις.
FreeMoviesCinema. Εδώ θα βρείτε παλιές αλλά και νεότερες ταινίες, b-movies, ντοκιμαντέρ και επεισόδια παλιών τηλεοπτικών σειρών.
NBF.ca. Πρόκειται για έναν δικτυακό τόπο που συγκεντρώνει ταινίες που έχουν παραχθεί από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου του Καναδά. Υπάρχουν αρκετές ταινίες διαφόρων ειδών, διαθέσιμες στα αγγλικά και τα γαλλικά.
FreeDocumentaries.org. Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος «εξειδικεύεται» στην προβολή «προβοκατόρικων» ντοκιμαντέρ τύπου Zeitgeist, Supersize me κλπ.
SnagFilms. Άλλος ένας χώρος όπου μπορείτε να βρείτε πολλά δωρεάν ντοκιμαντέρ.
Best Online Documentaries. Ό,τι λέει ο τίτλος. Online ντοκιμαντέρ για διάφορα θέματα: πολιτική, επιστήμη, ιστορία, βιογραφίες, υγεία, θρησκεία κ.α.
DocumentaryFilmNetwork. Site που αρχειοθετεί ντοκιμαντέρ και τα διαθέτει δωρεάν.
Το ασπρόμαυρο «Artist» ήταν ο μεγάλος νικητής στις Χρυσές Σφαίρες 2012, που απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Λος Άντζελες, με τρία βραβεία. Τον ακολούθησαν κατά πόδας οι«Απόγονοι» με δυο βραβεία, ενώ η σκιαγράφηση πραγματικών προσώπων φαίνεται πως ιντριγκάρει κοινό και κριτικούς καθώς χάρισε Χρυσές Σφαίρες ερμηνείας στη Μέριλ Στριπ για τη «Σιδηρά Κυρία» της και την Μισέλ Γουίλιαμς για την ενσάρκωση της Μέριλιν Μονρόε.
Οι «Απόγονοι», το τελευταίο μέχρι σήμερα φιλμ του Aμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε δραματική ταινία για τον Τζορτζ Κλούνει.
Στην κατηγορία της καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, το «Artist» – η βωβή, ασπρόμαυρη ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους κέρδισε τρία βραβεία: καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ για τον Γάλλο ηθοποιό Ζαν Ντεζαρντέν και μουσικής (Λουντοβίκ Μπουρσέ).
Στα χέρια του Μάρτιν Σκορτσέζε κατέληξε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας, για το «Hugo», που αναμένεται σε λίγο καιρό στις αίθουσες, ενώ ο Γούντι Αλενκέρδισε το βραβείο σεναρίου για τα «Μεσάνυχτα στο Παρίσι».
Η Μέριλ Στριπ κέρδισε την όγδοη Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της στην κατηγορία της γυναικείας ερμηνείας σε δραματική ταινία για την ερμηνεία της ως Μάργκαρετ Θάτσερ. Αντιστοίχως στην κωμωδία ή μιούζικαλ, η Μισέλ Γουίλιαμς βραβεύτηκε για τη δουλειά της στο «Επτά μέρες με τη Μέριλιν» όπου την Μέριλιν Μονρόε.
Oι νικητές στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές κατηγορίες:
ΤΑΙΝΙΕΣ
Δραματική ταινία: "Οι Απόγονοι"
Άντρας ηθοποιός σε δραματική ταινία: Τζορτζ Κλούνεϊ ("Οι Απόγονοι")
Γυναίκα ηθοποιός σε δραματική ταινία: Μέριλ Στριπ ("Η Σιδηρά Κυρία")
Κωμωδία ή μιούζικαλ: "The Artist"
Πρώτος αντρικός ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Ζαν Ντιζερντέν ("The Artist")
Πρώτος γυναικείος ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Μισέλ Γουίλιαμς ("Επτά Ημέρες με τη Μέριλιν")
Δεύτερος αντρικός ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Κρίστοφερ Πλάμερ ("Οι Πρωτάρηδες")
Δεύτερος γυναικείος ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Οκτάβια Σπένσερ ("Οι Υπηρέτριες")
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε ("Hugo")
Σενάριο: Γούντι Αλεν ("Μεσάνυχτα στο Παρίσι")
Μουσική: Λούντοβικ Μπουρς ("The Artist")
Τραγούδι: "Masterpiece" από την ταινία "W.E."
Ταινία κινουμένων σχεδίων: "Οι περιπέτειες του Τεν Τεν".
Ξενόγλωσση Ταινία: "Ένας Χωρισμός" (Ιράν)
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Δραματική σειρά: "Homeland"
Άντρας ηθοποιός σε δραματική σειρά: Κέλσι Γκρέιμερ ("Boss")
Γυναίκα ηθοποιός σε δραματική σειρά: Κλερ Ντέινς ("Homeland")
Κωμική σειρά: "Modern Family"
Άντρας ηθοποιός σε κωμική σειρά: Ματ ΛεΜπλαν ("Episodes")
Γυναίκα ηθοποιός σε κωμική σειρά: Λόρα Ντερν ("Enlightened")
Τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά: "Downton Abbey"
Άντρας ηθοποιός σε τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά: Ιντρις Ελμπα ("Luther")
Γυναίκα ηθοποιός σε τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά: Κέιτ Γουίνσλετ ("Mildred Pierce")
Η τελετή απονομής των Όσκαρ για τις ταινίες του 2011 θα διοργανωθεί στις 26 Φεβρουαρίου του 2012.
«Off the grind» είναι ο τίτλος του τρέιλερ για τη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου και θα μεταδοθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
O Charlie Chaplin στην ταινία "Ο μεγάλος Δικτάτωρ" γυρισμένη το 1940, είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία του Σαρλώ. Πεισματικά αρνιόταν, για μιάμιση περίπου δεκαετία, να ακολουθήσει την τεχνολογική εξέλιξη που επέτρεπε την ομιλία στον κινηματογράφο. Όταν τελικά ενέδωσε, το έκανε γιατί είχε πραγματικά κάτι να πει, συγκλονίζοντας όλο τον κόσμο τότε, αλλά και τις μετέπειτα γενιές που θα ερχόταν σε επαφή με το φιλμ. Φυσικά το φιλμ απαγορεύτηκε στην Γερμανία και στις συμμαχικές της χώρες! Η ταινία είναι το διαχρονικότερο μανιφέστο ανθρωπισμού που έγινε ποτέ! Ο "Μεγάλος Δικτάτορας" είναι μια ταινία που σατιρίζει τα σατανικά σχέδια του Χίτλερ. Με τον Chaplin σε διπλό ρόλο, σαν δικτάτορας και σαν Εβραίος κουρέας που μοιάζει με τον πρώτο, το φιλμ παρουσιάζει τα μονοπάτια της ζωής των δύο πρωταγωνιστών έως ότου αυτά διασταυρώνονται και ο ένας παίρνει την θέση του άλλου. Λίγο πριν τον συγκλονιστικό και διαχρονικό του λόγο, ο αλητάκος κάθεται μαζί με τον φίλο του, και ομοϊδεάτη, αξιωματικό Σουλτζ. Προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ότι ο κουρέας έχει πάρει την θέση του δικτάτορα, ο Σουλτζ παρακινεί τον αλητάκο να μιλήσει. -You must speak. -I can't! -You must! It's our only hope. Πέρα από το νόημα που του αποδίδεται λόγω του σεναρίου, αυτή η στιχομυθία μπορεί να λειτουργήσει και σε μεταφορικό επίπεδο σαν ο Σουλτζ να είναι το κοινό που περιμένει κάποιον να του δώσει ελπίδα κατά του τυράνου, αλλά επίσης, και σαν το κινηματογραφικό κοινό που λατρεύοντας τον Chaplin περιμένει επιτέλους να ακούσει την φωνή του μη αντέχοντας άλλο την εμμονή στον βωβό κινηματογράφο. Άρθρο από: (http://fridge.gr/movie-review/the-great-dictator/)