Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Οι δέκα ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 64ο Φεστιβάλ Βερολίνου

Του Γιώργου Ρούσσου.
πηγή: tvxs

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο πολιτικοποιημένα διεθνή φεστιβάλ ξεκινά την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου. Ένα φεστιβάλ που αναμένεται και φέτος να συγκεντρώσει την προσοχή και τα φλας της κινηματογραφικής επικαιρότητας. Ο λόγος βέβαια για το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν, σε διάφορα τμήματά του, συνολικά δέκα ελληνικές δημιουργίες.
Το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 16 του μηνός. Φέτος το φεστιβάλ έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο καθώς φιλοξενεί οκτώ ταινίες μεγάλους μήκους και δύο μικρού. Αναλυτικά οι ελληνικές δημιουργίες που θα προβληθούν στην 64η Μπερλινάλε, είναι οι εξής:

«Το Μικρό Ψάρι» (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη 
Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, σηματοδοτεί την επιστροφή του ελληνικού κινηματογράφου στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε μετά από δέκα χρόνια (τότε ο ελληνικός κινηματογράφος συμμετείχε με το φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου, "Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει", παραγωγής του 2004).
Στο καστ της ταινίας συναντάμε γνωστούς, αλλά και νέους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων και οι: Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Σόνια Θεοδωρίδου, Πόπη Τσαπανίδου, Πέτρος Ζερβός, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Τσορτέκης, Γιάννης Βουλγαράκης και Γιάννης Αναστασάκης.

Το «Μικρό Ψάρι» (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη, θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 11 Φεβρουαρίου, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 64ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ στην Ελλάδα θα προβληθεί στις 27 Μαρτίου στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Στο 11o Berlinale Co-Production Market συναντάμε 
τον Χρίστο Γεωργίου με το «Χρόνια Πολλά», καθώς και 
την Ελίνα Ψύκου με το «Ο γιός της Σοφίας».

«Στο Σπίτι» του Θανάση Καρανικόλα
Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Θανάση Καρανικόλα, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Το βασικό δίλημμα της ταινίας γεννήθηκε μετά από μια διαφωνία σχετικά με την ηθική». Η παραγωγή ανήκει στις Oxymoron films, Shprn3, ZDF, με παραγωγούς τους Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, Lasse Scharpenμε και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.). Πρωταγωνιστούν οι: Μαρία Καλλιμάνη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Αλέξανδρος Λογοθέτης.

«Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά 
Η ταινία «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» είναι ένα μετά-γουέστερν. Μια ταινία για την αδιαφορία, τη βία και τη συμμετοχή.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Γιώργο Σερβετά  και η παραγωγή στους Φένια Κοσοβίτσα  και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη  σε συμπαραγωγή των ΕΡΤ Α.Ε., HERETIC, Feelgood Entertainment, 2/35 και STEFI. Πρωταγωνιστούν οι: Μαρίνα Συμεού, Γιώργος Καφετζόπουλος, Μαριάνθη Παντελοπούλου και Νίκος Γιωργάκης. Η ταινία συμμετείχε στο πρόγραμμα City to City του Φεστιβάλ του Τορόντο καθώς και στο φεστιβάλ του Πάλμ Σπρινγκς. Ενώ τον Νοέμβριο είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

«Washingtonia» της Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη 
Η μικρού μήκους ταινία "Washingtonia" της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, θα διαγωνιστεί στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
 Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, τελειόφοιτη της σχολής κινηματογράφου του Αριστοτελείου Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών. Η παραγωγή ανήκει στους Γιώργο Ζώη, Άρτεμη Παττακού και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η ταινία πραγματοποιήθηκε και προβλήθηκε στο πλαίσιο του 3ου  Athens Open Air Film Festival του 2013, όπου έγινε η παραγωγή συνολικά πέντε νέων ταινιών μικρού μήκους, μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, με κοινή θεματική: «Καλοκαίρι στην Αθήνα: Φόβος – Ελπίδα».

Στο τμήμα 14plus του προγράμματος Generation του Φεστιβάλ στο Βερολίνο, συμμετέχει η μικρού μήκους ταινία «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη, σε παραγωγή της GUANACO και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.).
Το σενάριο και η σκηνοθεσία, της μικρού μήκους ταινίας «Προαύλιο», ανήκουν στη Ρηνιώ Δραγασάκη. Παράλληλα αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βερολίνου που προέρχεται από τις πέντε ταινίες μικρού μήκους που πραγματοποιήθηκαν και προβλήθηκαν στο πλαίσιο του 3ου  Athens Open Air Film Festival 2013 (η άλλη είναι το «Washingtonia» της  Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη).

Παράλληλα, στο τμήμα 14plus του προγράμματος Generation του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και η μεγάλου μήκους συμπαραγωγή Τουρκίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Ελλάδας, «Blue Wave» των Ζεϊνέπ Νατντάκ και Μερβέ Καγιάν, με την εταιρεία 2/35 να έχει αναλάβει το ελληνικό κομμάτι της παραγωγής.

«Το Δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα 
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Μαρίας Ντούζα, είναι μία ενδιαφέρουσα δημιουργία, που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Σεπτέμβριο στο 19ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας και που πλέον κυκλοφορεί στις Αίθουσες σε διανομή της StraDa Films.
 Με τους: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλία Λογοθέτη, Νίκο Ορφανό και Μιριάννα Καρανόβιτς.

«10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου
Μια εξαιρετικά επίκαιρη ταινία που βασίζεται σε πραγματική ιστορία και αναδεικνύει το κρίσιμο θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα, από τη ματιά αυτή τη φορά ενός Αφγανού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ ( TVXS)
ΚΑΙ http://www.berlinale.de/en/HomePage.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: