Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

68ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας


Ξεκινά αύριο το 68ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, με την ταινία του Τζορτζ Κλούνι «Ides of March» και την παρουσία πολλών ηθοποιών και σκηνοθετών όπως οι Μαντόνα, Ράιαν Γκόσλινγκ, Κέιτ Γουίνσλετ, Βίγκο Μόρτενσεν, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Μόνικα Μπελούτσι, Ρόμαν Πολάνσκι, Τζόντι Φόστερ. Φέτος η Ελλάδα, συμμετέχει με την ταινία «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου.

Στην έναρξη της φετινής, κινηματογραφικής συνάντησης στη Βενετία
, η Μόστρα του φεστιβάλ θα κάνει την έναρξή της στη Sala Grande, μία αναπαλαιωμένη και μεγάλη αίθουσα, όπου θα προβληθεί η ταινία «Αι ειδοί του Μαρτίου» («Ides of March»), σε σενάριο- σκηνοθεσία του Τζορτζ Κλούνι, ο οποίος επίσης πρωταγωνιστεί. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, είναι Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μπο Γουίλιμο και πλαίσιο το άμεσο μέλλον, κεντράρει το θέμα της σε έναν έναν νέο ιδεαλιστή (Ράιαν Γκόσλινγκ) που αναλαμβάνει την ευθύνη της προεκλογικής καμπάνιας ενός υποψήφιου προέδρου (Τζορτζ Κλούνι) όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τα παρασκήνια και τη διαφθορά της πολιτικής.

Οι συμμετοχές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον στο διαγωνιστικό μέρος
, είναι:
  • Το «Μακελειό» του Ρόμαν Πολάνσκι, με τους Τζόντι Φόστερ και Κέιτ Γουίνσλετ, το οποίο βασίζεται σε θεατρικό έργο της Γιασμίνα Ρεζά.
  • «Επικίνδυνη μέθοδος» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, με τους Κίρα Νάιτλι, Βίγκο Μόρτενσεν και Μάικλ Φασμπίντερ, που έχει σαν θέμα της τη σχέση Καρλ Γιουνγκ και Ζίγκμουντ Φρόιντ, και μοιραία τη θεωρία της ψυχανάλυσης.
  • «Η τελευταία μέρα στη γη» του Εϊμπελ Φεράρα, με τον Γουίλεμ Νταφό, με θέμα τη βιβλική Αποκάλυψη.
  • «Ενα καυτό καλοκαίρι» του Γάλλου Φιλίπ Γκαρέλ με τον Λουί Γκαρέλ, στο ρόλο ενός ζωγράφου που τον εγκαταλείπει η γυναίκα του (Μόνικα Μπελούτσι).
  • «Φάουστ», από τον Ρώσο Αλεξάντερ Σοκούροβ.
  • «Texas Killing Fields» της Εμι Κανάαν Μαν), σχετικά με έναν ντετέκτιβ του Τέξας που συνεργάζεται με Νεοϋορκέζο αστυνομικό, για την εξιχνίαση μιας σειράς παράξενων δολοφονιών στο Τέξας.
  • «Poulet aux prunes» («Κοτόπουλο με δαμάσκηνα») από το δίδυμο Μαριάνε Σατράπι και Βενσάν Παρονό που, με θέμα της, έναν ταλαντούχο μουσικό που αποφασίζει να πεθάνει, όπως και άλλες.
Η Ελλάδα, στις ταινίες του διαγωνιστικού συμμετέχει με την ταινία «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, μια ταινία γύρω από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι μέλη μιας εταιρείας με το όνομα «Αλπεις», που αντικαθιστά νεκρούς σε φίλους και συγγενείς τους, μέχρι που εκείνοι, καταφέρουν να ανταπεξέλθουν την περίοδο του πένθους.
Εικοσιδύο ταινίες για το Χρυσό Λιοντάρι
Σε σύνολο, διαγωνίζονται 22 ταινίες για το Χρυσό Λιοντάρι αλλά και τα άλλα βραβεία της Μόστρας, που που θα κριθούν από διεθνή κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Αμερικανό Ντάρεν Αρονόφσκι, βραβευμένο σκηνοθέτη, το 2008, με το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας για την ταινία του «Ο παλαιστής».
Επίσης, το φετινό Ειδικό Χρυσό Λιοντάρι θα απονεμηθεί στον Ιταλό σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο, για το σύνολο του έργου του. Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στη Sala Grande, θα γίνει η τελετή απονομής του βραβείου, το οποίο θα το απονείμει ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, που φέτος στο Φεστιβάλ των Κανών πήρε το Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο του έργου του. Στο τέλος, θα προβληθεί, σε αποκαταστημένη κόπια, η ταινία του Μπελόκιο «Στο όνομα του πατρός» (1971).
«Αισθάνομαι τιμή και συγκίνηση που το Λιοντάρι θα μου το απονείμει ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι», είπε ο Μπελόκιο. «Παρ' όλο που ακολουθήσαμε διαφορετικούς δρόμους, υπήρξε πάντα αμοιβαίο ενδιαφέρον και εκτίμηση μεταξύ μας. Και αγάπη. Δύο με τόσο κύρος βραβεία την ίδια χρονιά (ο Χρυσός Φοίνικας στον Μπερνάρντο και το Χρυσό Λιοντάρι σε μένα) δεν είναι μόνο μια σημαντική καλλιτεχνική αναγνώριση, αλλά ταυτόχρονα και μια εικόνα των νέων ανθρωπιστικών και καλλιτεχνικών τολμημάτων που ελπίζω θα κρατήσουν αρκετό χρονικό διάστημα». *

ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: