Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι 100 ταινίες που πρέπει να δω πριν κλείσω για πάντα τα μάτια μου...

πηγη: cine.gr


Πέφτω συνέχεια πάνω σε λίστες ταινιών με ευφάνταστους τίτλους, όπως «οι καλύτερες όλων των εποχών» ή «οι αγαπημένες μου ταινίες». Ακόμα κι αν αυτές προέρχονται από δυνατά ονόματα του χώρου, φοβάμαι πως δεν έχουν απόλυτη αξία, γιατί συνήθως δεν αφορούν άμεσα το ευρύ κοινό, αλλά μια ελίτ σινεφίλ. Ως επαγγελματίας κριτικός δε θα αποστερήσω εαυτώ από αυτή την «ελίτ», αλλά δε θα επιβαρύνω το κοινό με ακόμα μια λίστα γεμάτη ταινίες που δε θα μπορέσει να δει ποτέ του ή ταινίες που άρεσαν σε εμένα ειδικά. Έτσι κατέληξα, αφού ήθελα κι εγώ να παρουσιάσω μια ευφάνταστη λίστα ταινιών, να κάνω ένα κοσκίνισμα στην ιστορία του σινεμά και να καταλήξω σε εκατό επιλογές που ένας απλός σινεφίλ δεν πρέπει να χάσει με τίποτα. 

Η λίστα γίνεται με κριτήρια απλά: το ενδιαφέρον που μπορεί να έχει μια ταινία για ένα ευρύ και μαζικό κοινό και την σημαντικότητα ενός έργου που άντεξε ή φαίνεται ότι θα αντέξει στον χρόνο. Κάντε τον κόπο και αναζητήστε, ή τουλάχιστον μην αποφύγετε, αυτές τις ταινίες και πιστεύω ότι θα αποκτήσετε μια πλούσια σφαιρική άποψη περί του τι εστί κινηματογράφος των μαζών. Γιατί το σινεμά ανήκει σε κάθε έναν προσωπικά, αλλά και σε όλους ταυτόχρονα, ανεξαρτήτου μόρφωσης, ηλικίας, επιρροών. Έχετε υπόψη ότι μέσα σε μια αφαιρετική λογική δεν υπάρχουν σίκουελ (οι σειρές εκφράζονται από το πρώτο τους μέρος), δύσκολα μπαίνει ένας σκηνοθέτης δεύτερη φορά (ειδικά αν το σύνολο της δουλειάς του εκφράζεται μέσα από μια χαρακτηριστική ταινία) και να επιμείνω ότι δεν είναι η λίστα των προσωπικών μου αγαπημένων (που είναι, π.χ., ο Eisenstein
;). Περί αυτού και παρατίθεται η βαθμολογία μου σε κάθε ταινία, η οποία όμως και φυσικά δεν καθορίζει την ιστορικότητα και τη σημασία μιας ταινίας… επειδή το λέω εγώ! 

Αν θεωρήσουμε ως «έξοδο από τον λαβύρινθο» την πιο σημαντική ταινία όλων των εποχών, δηλαδή το νούμερο ένα της λίστας μας, ας τραβήξουμε μαζί τον μίτο της Αριάδνης αντίστροφα… ώσπου να δούμε φως! 



100. Το Δίκτυο 
Network
ΔΡΑΜΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Sidney Lumet
Παίζουν: Peter FinchFaye DunawayWilliam HoldenRobert Duvall
Παραγωγή: 1976, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Νομίζετε ότι όλα κινούνται ανθρώπινα και δεν υπάρχει το διαβόητο «σύστημα» που κάποιοι αναφέρουν; Ξανασκεφτείτε το, παρακολουθώντας την ταινία-ορόσημο του είδους, κραυγή εναντίον του κατεστημένου. Ένα απόφθεγμα των πολιτικοποιημένων 1970 κι ένα κρίμα για τον Peter Finch, που δεν πρόλαβε να ζήσει ώστε να παραλάβει το Όσκαρ του. Η ταινία πήρε ακόμα δύο αγαλματάκια ερμηνείας κι ένα σεναρίου και έχασε αυτό της καλύτερης ταινίας (μαζί με τον "Ταξιτζή")… από το "Ρόκυ, τα Χρυσά Γάντια"!




99. Αμαντέους 
Amadeus (Peter Schaffer`s Amadeus) 
ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΕΠΟΧΗΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Milos Forman
Παίζουν: Tom HulceF. Murray AbrahamElizabeth BerridgeSimon Callow
Παραγωγή: 1984, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Ο Milos Forman περνάει από την «Άνοιξη της Πράγας» στην άνοιξη του ακαδημαϊσμού και παρουσιάζει μια υποθετική βιογραφία, πιο ουσιαστική κι από το αν ήταν αληθινή. Αν δε σας εντυπωσιάσει ο ευφυής τρόπος αφήγησης, μέσω ενός αποτυχημένου χαρακτήρα, θα σας γεμίσει η μουσική του Mozart. Οχτώ Όσκαρ και το επιστέγασμα του Saul Zaentz ως μεγάλου παραγωγού.




98. Τα Ιπτάμενα Στιλέτα 
House of Flying Daggers (Shi Mian Mai Fu) 
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Zhang Yimou
Παίζουν: Takeshi KaneshiroAndy LauZhang ZiyiSong Dandan
Παραγωγή: 2004, Κίνα / Χονγκ Κονγκ (έγχρωμη)
Αυτό που ξεκίνησε με το Τίγρης και Δράκος βρίσκει εδώ την πεμπτουσία του. Ο Zhang Yimou δεν είναι πλέον ο σημαντικότερος σκηνοθέτης της Πέμπτης Γενιάς των Κινέζων, αλλά ένας χορογράφος. Σκηνές ορόσημο για το είδος κι ένα ξεχασμένο «γούξια», που πέρασε στιγμές δόξας στα 1970, έρχεται στο σήμερα για να μείνει.




97. Ο Νεκρός 
Dead Man 
ΣΙΝΕΦΙΛ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Jim Jarmusch
Παίζουν: Johnny DeppGary FarmerLance HenriksenJohn Hurt
Παραγωγή: 1995, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη)
Η κατάβαση στην κόλαση, εν μέσω του Αχέροντα ποταμού, δε θα μπορούσε να γίνει γοητευτικότερα. Ένας άψογος Johnny Depp είναι νεκρός από τις αρχές της ταινίας κι όμως εξελίσσεται σε ήρωα της Δύσης. Μια ταινία μπλουζ από τον ποιητή του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, που ως σήμερα δεν έχει παραδοθεί, όπως και ο ήρωας του στο έργο.




96. Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών 
Dead Poets Society 
ΔΡΑΜΑ

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Peter Weir
Παίζουν: Robin WilliamsRobert Sean LeonardEthan Hawke
Παραγωγή: 1989, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Οι ταινίες με σχολεία συνήθως επιμένουν στον καθηγητή πρότυπο ή θέλουν τους μαθητές να διασκεδάζουν περισσότερο στο διάλειμμα από την τάξη. Ο Robin Williams δεν είναι δάσκαλος αλλά καπετάνιος και οι μαθητές του ναύτες στο καράβι της αληθινής γνώσης κι όχι απαραίτητα αυτής που χαρίζουν τα σχολικά βιβλία. Όσκαρ μονάχα για το σενάριο - κανείς, όμως, δεν ξαναείδε με το ίδιο μάτι το θρανίο του.




95. Αμελί 
Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (Amélie) 
ΚΟΜΕΝΤΙ

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Jeunet
Παίζουν: Audrey TautouMathieu KassovitzRufus
Παραγωγή: 2001, Γαλλία (έγχρωμη)
Η καλύτερη σύγχρονη γαλλική ταινία δεν είναι φυσικός απόγονος της Νουβέλ Βαγκ, αλλά είναι πιο «νουβέλ» (νέα) κι από την 25χρονη ηρωίδα του. Αστείο, γρήγορο και κυρίως γοητευτικό, γλυκό, να το πιείς στο ποτήρι. 51 βραβεία, αλλά η Αμελί έχει περισσότερο ανάγκη από στοργή, παρά από αυτά.




94. Τα Φτερά του Έρωτα 
Der Himmel über Berlin (Wings of Desire) 
ΣΙΝΕΦΙΛ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Wim Wenders
Παίζουν: Bruno GanzSolveig DommartinOtto SanderPeter Falk
Παραγωγή: 1987, Δυτική Γερμανία / Γαλλία (ασπρόμαυρη κι έγχρωμη)
Οι άγγελοι ζουν ανάμεσα μας και μας ζηλεύουν. Πιο πολύ, δε, έχουν την ανάγκη να ερωτευτούν, κάτι που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ όταν τους επικαλούμαστε ως τέλειες υπάρξεις. Ο Bruno Ganz κοιτάει το Βερολίνο από ψηλά κι ο Wenders αλλάζει τα χρώματα για χάρη της οπτικής ενός χαρακτήρα. Το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες είναι πολύ λίγο για το ποίημα των 1980.




93. Γουόλ-Υ Wall-E 
ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ 

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5
Σκηνοθεσία: Andrew Stanton
Φωνές: Ben BurttElissa KnightJeff GarlinFred Willard
Παραγωγή: 2008, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Η Pixar είναι ο σύγχρονος αυτοκράτορας του κινουμένου σχεδίου και τρέξτε να την πιάσετε. Ένα μικρό ρομποτάκι με μεγάλη καρδιά είναι ο πιο χαριτωμένος της ήρωας και ένα πρώτο αριστουργηματικό μισάωρο είναι ό,τι καλύτερο έχει βγάλει η εταιρία. Αγαπάμε τα παιχνίδια του Ιστορία των Παιχνιδιών, τον ποντικούλη του Ρατατούη, αλλά αυτό το ρομποτάκι είναι που έκλεψε την καρδιά μας.




92. Η Μνηστή του Φρανκενστάιν 
Bride of Frankenstein 
ΤΡΟΜΟΥ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: James Whale
Παίζουν: Boris KarloffColin CliveErnest ThesigerValerie Hobson
Παραγωγή: 1935, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη)
Τα πρώτα αμερικανικά θρίλερ είναι λογικό να πιάνουν όλους τους θρύλους της λογοτεχνίας του φανταστικού. Η Μνηστή δεν έχει βγει άμεσα από βιβλίο, αλλά γράφει τόμο στην ιστορία του είδους. Απίστευτος διάκοσμος με εξπρεσιονιστικά στοιχεία και η καλύτερη εξήγηση του γιατί αγαπάμε το «τέρας». Ο Boris Karloff είναι το καλύτερο τέρας του Φρανκενστάιν και του αξίζει ένα ταίρι.




91. Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν 
Saving Private Ryan 
ΠΟΛΕΜΙΚΗ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Παίζουν: Tom HanksTom SizemoreEdward BurnsBarry PepperMatt Damon
Παραγωγή: 1998, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Επί μισή και παραπάνω ώρα έχεις αγκαλιάσει τη θέση σου και προσπαθείς να συνέλθεις από το ρεαλιστικό θέαμα της Απόβασης στη Νορμανδία. ΟSpielberg καταφέρνει ότι πιο ζωντανό έχει σερβιριστεί με σφαίρες και πολλοί παλαίμαχοι του Β Παγκοσμίου Πολέμου φεύγουν έντρομοι από την αίθουσα, μη μπορώντας να αντέξουν την ουσιαστικότερη αναβίωση της φρίκης. Πέντε Όσκαρ, αλλά η Ακαδημία θεωρεί τον Ερωτευμένο Σαίξπηρκαλύτερο από αυτό και την άλλη πολεμική εποποιία του έτους, το Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή.




90. Λεωφορείο ο Πόθος 
A Streetcar Named Desire 
ΔΡΑΜΑ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Elia Kazan
Παίζουν: Marlon BrandoVivien LeighKim HunterKarl Malden
Παραγωγή: 1951, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη)
Δεν είναι μονάχα ό,τι καλύτερο έχει γράψει ο μεγαλύτερος αμερικανικός θεατρικός συγγραφέας του 20ού αιώνα, αλλά και η πιο ευαίσθητη αποτύπωση Tennessee Williams στην μεγάλη οθόνη. Ο Marlon Brandoκαταφέρνει την καλύτερη ερμηνεία του και αυτό είναι κάτι το πολύ δύσκολο για να το πεις. Η Vivien Leigh παίζει την Μπλανς Ντιμπουά και το σανίδι τρέμει.




89. Χορεύοντας με τους Λύκους 
Dances with Wolves 
ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Kevin Costner
Παίζουν: Kevin CostnerMary McDonnellGraham GreeneRodney A. Grant
Παραγωγή: 1990, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Ο ουμανισμός στο μεγαλείο του κι ο ένας λόγος για να μην ξεγραφτεί ποτέ από τις μνήμες μας ο Kevin Costner. Οι αμερικανοί αυτόχθονες γίνονται μόδα κι όχι άδικα, αφού πλέον είναι αληθινοί ήρωες και όχι καρικατούρες που απειλούν να σου πάρουν το… σκαλπ. Ένα ολοκληρωμένο έπος που δε σου χαρίζει δράση, αλλά τρέχει απίστευτα γρήγορα μέσα σου.




88. Το Μωρό της Ρόζμαρι 
Rosemary`s Baby
ΤΡΟΜΟΥ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Roman Polanski
Παίζουν: Mia FarrowJohn CassavetesRuth GordonSidney Blackmer
Παραγωγή: 1968, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Η Mia Farrow έχει την υποψία πως κουβαλάει το έμβρυο του σατανά. Όχι, δε θα δείτε τέρατα με μεγάλα νύχια, αλλά το τι ακριβώς θα σας συνέβαινε σε παρόμοια περίπτωση! Ο Polanski γράφει από την αρχή τα θρίλερ και τοποθετεί τον τρόμο σε υπαινικτικό επίπεδο, εκτός οθόνης. Τρομακτική, επίσης, η παραβολή για έναν κόσμο που φοβάται και τον ίσκιο του.




87. Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα 
La Double Vie de Véronique (The Double Life of Véronique) 
ΣΙΝΕΦΙΛ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Krzysztof Kieslowski
Παίζουν: Irène JacobHalina GryglaszewskaKalina Jedrusik
Παραγωγή: 1991, Πολωνία / Γαλλία (έγχρωμη)
Ο Krzysztof Kieslowski δεν πέθανε το 1996, αφού ολοκλήρωσε την απίστευτη τριλογία των χρωμάτων. Θα ζει για πάντα αφού είναι διπλός: ένας για την κάσα κι ένας για την αιωνιότητα. Η Βερόνικά του ζει ταυτόχρονα στην πρώτη του πατρίδα την Πολωνία και τη δεύτερη του τη Γαλλία και η μουσική του Zbigniew Preisner δε θέλει να ξεκολλήσει από το μυαλό μας. Σινεφιλική μαγεία με σύγχρονους όρους.




86. Μπόνι και Κλάιντ 
Bonnie and Clyde
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΟΧΗΣ

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Arthur Penn
Παίζουν: Warren BeattyFaye DunawayGene HackmanEstelle Parsons
Παραγωγή: 1967, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Η αληθινή ιστορία του διαβόητου δίδυμου κακοποιών σοκάρει την εποχή της και θέλει τους δύο ήρωες απίστευτα γοητευτικούς. Αυτός είναι ο αντικομφορμισμός και σε αυτό αρίστευσε ο Arthur Penn. Η γοητεία της παρανομίας, πολύ πριν ο Oliver Stone προτείνει τους δικούς τουΓεννημένους Δολοφόνους.




85. Κάρι, Έκρηξη Οργής 
Carrie 
ΘΡΙΛΕΡ

Η Βαθμολογία μου: 3/5
Σκηνοθεσία: Brian De Palma
Παίζουν: Sissy SpacekPiper LaurieAmy IrvingJohn Travolta
Παραγωγή: 1976, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Θεωρείται πως είναι το πιο αγαπημένο θρίλερ όλων των εποχών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και το καλύτερο. Απλά παντρεύει το είδος με τη νεανική ταινία και τα φαντάσματα μιας γενιάς που νιώθει απόκληρη και ξεχωριστή. Δεν υπάρχει νεολαίος που δεν ένιωσε έστω και μία στιγμή να κάψει όλο το σχολείο και να σταυρώσει τη μάνα του. Υπερβολικό αλλά πραγματιστικό και οι ευθύνες δικές μας.




84. Seven 
Seven (Se7en) 
ΘΡΙΛΕΡ

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5
Σκηνοθεσία: David Fincher
Παίζουν: Brad PittMorgan FreemanKevin SpaceyGwyneth Paltrow
Παραγωγή: 1995, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Ένα από τα ευφυέστερα φινάλε στην ιστορία του σινεμά και καθόλου άδικα ένας θρύλος για την νεολαία. Ο David Fincher φέρνει το μεταφυσικό στο ψυχασθενικό και το αστυνομικό θρίλερ σε μια νέα φάση. Η θεία δίκη γίνεται μέσω ανθρώπινων χεριών και το θείο δράμα ολοκληρώνεται καταμεσής της ερήμου.




83. ΣΟΣ Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα 
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb 
ΣΑΤΙΡΑ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Παίζουν: Peter SellersGeorge C. ScottSterling HaydenKeenan Wynn,Slim Pickens
Παραγωγή: 1964, Αγγλία (ασπρόμαυρη)
Αυτό είναι σάτιρα, αυτή είναι η απάντηση του σινεμά στην παράνοια του ψυχρού πολέμου. Ο Peter Sellers ερμηνεύει τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες κι ο Stanley Kubrick αφήνει συνέχεια την κάμερα του, γιατί έχει ξεκαρδιστεί στα γέλια. Η ταινία θα μπορούσε να βάλει μυαλό στους μεγάλους, αν αυτοί δεν είχαν την δικαιολογία της βλακείας τους.




82. Η Λίστα του Σίντλερ 
Schindler`s List 
ΙΣΤΟΡΙΚΗ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Παίζουν: Liam NeesonBen KingsleyRalph Fiennes
Παραγωγή: 1993, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη)
Μια λίστα που δεν περιέχει προϊόντα προς αγορά, αλλά ανθρώπινες ζωές. ΟSpielberg θέλει να κάνει μια ταινία ογκόλιθο για το έθνος του και να συνοψίσει όλη την τραγωδία που έζησαν οι Εβραίοι εκείνες τις μαύρες εποχές του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό που σε εκνευρίζει είναι ότι σε υποχρεώνει να την αναγνωρίσεις ως αριστούργημα, αφού όσο κι αν ψάξεις δε θα της βρεις ψεγάδι.




81. Σιωπηλός Μάρτυς 
Rear Window 
ΘΡΙΛΕΡ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Παίζουν: James StewartGrace KellyWendell CoreyThelma Ritter
Παραγωγή: 1954, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Ο μετρ του τρόμου κοιτάει στα μάτια την ίδια του την τέχνη και παρουσιάζει την απόλυτη αυτοκριτική. Είναι το σινεμά ηδονοβλεπτικό ή επικίνδυνο; Τι θα γινόταν αν οι ήρωες της οθόνης έβγαιναν από αυτήν και μας κατάτρεχαν; Ο Hitchcock απογειώνει τις ερμηνείες και το σασπένς, που από μόνα τους είναι ικανά να μας κατατρέξουν.






80. Σκοτεινός Ιππότης 
The Dark Knight 
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Βαθμολογία: 3/10
Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Παίζουν: Christian BaleHeath LedgerAaron EckhartMaggie Gyllenhaal 
Παραγωγή: 2008, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η μυθολογία των σούπερ ηρώων απαντά την σκηνοθετική βιρτουοζιτέ και το υποείδος της φαντασίας βγαίνει από τις σελίδες των κόμικ για πάντα. Ο μισός πλανήτης τρέχει να δει τον Μπάτμαν… όχι, τρέχει να δει τον Heath Ledger να δίνει νέα διάσταση στον όρο «κακός» και να μένει στην αθανασία.




79. Τίγρης και Δράκος 
Wo Hu Cang Long (Crouching Tiger, Hidden Dragon) 
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Ang Lee
Παίζουν: Chow Yun-FatMichelle YeohZiyi ZhangChen Chang 
Παραγωγή: 2000, Κίνα / Ταϊβάν (έγχρωμη) 
Οι νόμοι της βαρύτητας έχουν καταργηθεί, γιατί οι νόμοι της ποίησης έχουν μεταφερθεί στο απωανατολικό σινεμά. Ένα είδος ταινιών, που υπήρχε μονάχα για τα ράφια των πολύ ενημερωμένων βίντεο-κλαμπ, γίνεται ταινία απαιτήσεων και φτάνει ακόμα και στα Όσκαρ. Ο Ang Lee έχει κατακτήσει τους Αμερικανούς, αλλά στην πατρίδα του κάνει την καλύτερη του ταινία.




78. Στάλκερ 
Stalker 
ΣΙΝΕΦΙΛ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Andrei Tarkovsky
Παίζουν: Aleksandr KaidanovskyAnatoli Solonitsyn
Παραγωγή: 1979, ΕΣΣΔ (έγχρωμη) 
Ο μεγάλος ποιητής του κινηματογράφου, και μόνος ισάξιος αντίπαλος τουStanley Kubrick για την υπατία του χώρου, στη μεγαλύτερη του στιγμή. Η «ζώνη» είναι το μέρος που η φιλοσοφία ενώνεται με τον σινεφιλισμό και τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση. Προσοχή, μονάχα, αφού η ταινία του Andrei Tarkovsky δεν παρέχει ειδικά εφέ, αλλά ειδική ψυχή.




77. Όλα για τη Μητέρα μου 
Todo Sobre mi Madre (All About my Mother) 
ΣΙΝΕΦΙΛ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar
Παίζουν: Cecilia RothMarisa ParedesCandela PeñaPenélope Cruz
Παραγωγή: 1999, Ισπανία (έγχρωμη) 
Πολλοί έχουν πετροβολήσει τον Ισπανό auteur, αλλά κανείς δε θα πει ότι δεν έχει σημαδέψει την εποχή μας. Με το Όλα για τη Μητέρα μου κάνει το σινεμά πρόκλησης να είναι τόσο τρυφερό, όσο και η αγκάλη μιας μάνας. Οι Κάνες προτιμούν το Ροζέτα και τα βραβεία χάνουν μέσα σε μια στιγμή την οντότητα τους.




76. Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας 
The Last Emperor 
ΙΣΤΟΡΙΚΗ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Bernardo Bertolucci
Παίζουν: John LoneJoan ChenPeter O`Toole
Παραγωγή: 1987, Ιταλία / Αγγλία / Κίνα (έγχρωμη) 
Οι τρεις ώρες είναι λίγες για να περιγράψεις ένα σύγχρονο έπος… τριών ωρών. Ο Bertolucci σαρώνει τα Όσκαρ όχι επειδή τους κάνει μεγάλες χάρες, αλλά επειδή η ταινία του είναι μεγάλη σε όλα. Η Κίνα δεν είναι ξανά ποτέ ίδια στον κινηματογράφο κι εμείς έχουμε ερωτευτεί τον τελευταίο αυτοκράτορα της «κίτρινης» χώρας, βλέποντας τον πιτσιρίκο να τρέχει μέσα στην απέραντη Απαγορευμένη Πόλη.




75. Fight Club 
Fight Club
ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: David Fincher
Παίζουν: Edward NortonBrad PittHelena Bonham Carter
Παραγωγή: 1999, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Το επιστέγασμα της τέχνης του David Fincher δίνει νέο νόημα στην έννοια cult. Το ερώτημα «ποιος είμαι» κατακλύζει το θεατή κατά την απομάκρυνση και θέτει νέες βάσεις στην ανθρώπινη σχιζοφρένια. Η πρόκληση συναντά την σάτιρα κι εμείς τελικά δεν ξέρουμε τι από τα δύο είδαμε.




74. Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης 
Monty Python and The Holy Grail 
ΚΩΜΩΔΙΑ ΕΠΟΧΗΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Terry GilliamTerry Jones
Παίζουν: Graham ChapmanJohn CleeseTerry GilliamEric IdleMichael PalinTerry Jones
Παραγωγή: 1975, Αγγλία (έγχρωμη) 
Ο γοητευτικός μύθος του βασιλιά Αρθούρου δεν είναι δυνατόν να σε κάνει να λυθείς από τα γέλια. Όμως, οι Μόντι Πάιθον καταφέρνουν το αριστούργημα τους, διακωμωδώντας τα αρχέτυπα της πατρίδας τους και υποδεικνύοντας ότι το σινεμά μπορεί να παραχθεί και μέσω μιας καρύδας. Μάθετε και γιατί δεν πρέπει να πάρετε ένα κουνέλι για κατοικίδιο.




73. Φόρεστ Γκαμπ 
Forrest Gump 
ΚΟΜΕΝΤΙ 

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5
Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis 
Παίζουν: Tom HanksRobin Wright PennGary SiniseSally Field
Παραγωγή: 1994, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Ο όρος κινηματογραφική μυθολογία μεταφέρεται στις ΗΠΑ και οικειοποιείται απ`το σεναριογράφο Eric Roth, που θα ξανακάνει το ίδιο και με τον Μπέντζαμιν Μπάτον. Η απλοποίηση της αλήθειας μέσω μιας φράσης έχει μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι πιστεύαμε κι όντως «χαζός είναι αυτός που κάνει χαζομάρες». Ο Tom Hanks είναι το αμερικανικό όνειρο στην εξύψωση του και η Ακαδημία των Όσκαρ δε θα του το αρνιόταν.




72. Ο Καουμπόης του Μεσονυχτίου 
Midnight Cowboy
ΔΡΑΜΑ
 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: John Schlesinger
Παίζουν: Dustin HoffmanJon VoightSylvia Miles
Παραγωγή: 1969, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η πρώτη ακατάλληλη ταινία που πήρε Όσκαρ καλύτερης ταινίας είναι ένα αριστούργημα του δρόμου. Οι ψυχές ξεπουλιούνται μαζί με τα κορμιά και το αμερικανικό όνειρο συνθλίβεται μαζί με το Γούντστοκ, που διεξάγεται το ίδιο έτος. Ο Dustin Hoffman είναι η απόδειξη ότι το λούμπεν ζει κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.




71. Μπαρτον Φινκ 
Barton Fink 
ΣΙΝΕΦΙΛ ΣΑΤΙΡΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Joel CoenEthan Coen
Παίζουν: John TurturroJohn GoodmanJudy Davis 
Παραγωγή: 1991, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Οι τρομεροί αδελφοί Coen δε θα σοβαρευτούν ποτέ, ειδικά αφού πέρασαν στον σινεφιλικό κινηματογράφο και πάλι σατιρίζουν λεπτές πτυχές του «εγώ» και του «εμείς». Μια ολοσκότεινη δημιουργία, κρυμμένη πίσω από το ολόλαμπρο Χόλιγουντ κι έναν σατανά που καιροφυλακτεί ως φάντασμα του Κάφκα.




70. Ατίθαση Καρδιά 
Wild at Heart 
ΣΙΝΕΦΙΛ ΘΡΙΛΕΡ
 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: David Lynch
Παίζουν: Nicolas CageLaura DernDiane LaddWillem Dafoe 
Παραγωγή: 1990, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Ο David Lynch δε μεταφέρει σενάρια επί της οθόνης, αλλά τα όνειρα του. Η ιστορία του Σέιλορ και της Λούλα είναι ταυτόχρονα εφιάλτης και παραμύθι του Disney. Το ακραίο σινεμά δεν προκαλεί για να προκαλέσει και η δεξιοτεχνία ενός σκηνοθέτη καταστρέφει τον ακαδημαϊσμό των 1980, προς μια νέα αλλιώτικη εποχή.




69. Τζίλντα 
Gilda 
ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΝΟΥΑΡ
 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Charles Vidor
Παίζουν: Rita HayworthGlenn FordGeorge Macready
Παραγωγή: 1946, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη) 
Το πιο σοκαριστικά ερεθιστικό στριπτίζ στην ιστορία του σινεμά γίνεται μονάχα με ένα βγαλμένο γάντι. Η Rita Hayworth στοιχειώνει τις ονειρώξεις μιας ολόκληρης γενιάς και δίνει νέα έννοια στη λέξη φετιχισμός. Ταυτόχρονα το νουάρ φαντάζει λειτουργικό ακόμα και χωρίς αίμα.




68. Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή 
The Thin Red Line 
ΠΟΛΕΜΙΚΗ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Terrence Malick 
Παίζουν: Sean PennAdrien BrodyJames CaviezelBen ChaplinNick NolteElias Koteas 
Παραγωγή: 1998, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η καλύτερη ταινία πάνω στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μια ταινία που ζει μέσα σε αυτόν κι όχι γύρω από τις βόμβες του. Η ομάδα των στρατιωτών δεν είναι απλοί αναλώσιμοι φαντάροι, αλλά είναι μονάδες με ψυχή και ουσία. Ο Terrence Malick κάνει σινεμά δράσης, αλλά δεν μπορεί να μην προσαρμόσει μέσα του τη φιλοσοφία που τον διέκρινε πάντα.




67. Ο Πρωτάρης 
The Graduate
ΚΟΜΕΝΤΙ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Mike Nichols
Παίζουν: Dustin HoffmanAnne BancroftKatharine Ross
Παραγωγή: 1967, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Κι εμείς θέλουμε να μας αποπλανήσετε κυρία Ρόμπινσον και ο αμερικανικός καθωσπρεπισμός δέχεται ισχυρό πλήγμα από έναν πρωτάρη. Ο έρωτας μεταφέρεται στα δωμάτια των ξενοδοχείων και οι γάμοι πλέον δεν είναι σίγουρο πως τελειώνουν πριν το «δέχομαι». Όλα αυτά υπό τους ήχους των Simon & Garfunkel.




66. Ξέγνοιαστος Καβαλάρης 
Easy Rider
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5
Σκηνοθεσία: Dennis Hopper
Παίζουν: Peter FondaDennis HopperJack Nicholson
Παραγωγή: 1969, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η επανάσταση δεν είναι μόνο λουλούδια και νιάτα με το δίκιο στο μέρος τους, αλλά έχει και μια πιο άγρια μορφή. Το σινεμά της αμφισβήτησης είναι εδώ και επισήμως και το εκφράζουν οι Χάρλεϊ Ντέιβιντσον που αστράφτουν στους απέραντους δρόμους και μια φράση του Peter Fonda… «θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι», παραπομπή στα Σταφύλια της Οργής. Τότε το είχε πει ο πατέρας του, Henry.




65. Δόκτωρ Ζιβάγκο 
Doctor Zhivago
ΔΡΑΜΑ ΕΠΟΧΗΣ 

Η Βαθμολογία μου:4/5 
Σκηνοθεσία: David Lean
Παίζουν: Omar SharifJulie ChristieGeraldine ChaplinRod SteigerAlec Guinness 
Παραγωγή: 1965, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Οι απίστευτοι ήχοι του Maurice Jarre χορεύουν μαζί με την εικόνα τουDavid Lean και η ρωσική επανάσταση γεννάει ένα αιώνιο ρομάντζο. Το μυθιστόρημα του Boris Pasternak σε μια άψογη μεταφορά κι όσοι έχουν να πουν ότι ήταν λίγος ο Omar Sharif, σωπαίνουν μπροστά στην λάμψη τηςJulie ChristieΠέντε Όσκαρ… από τη Ρωσία με αγάπη.




64. Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών 
Night of the Living Dead
ΤΡΟΜΟΥ 

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5
Σκηνοθεσία: George A. Romero 
Παίζουν: Judith O`DeaDuane JonesKarl Hardman
Παραγωγή: 1968, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη) 
Τα ζόμπι υπάρχουν από τις απαρχές του κινηματογράφου, αλλά από το 1968 γίνονται αληθινά επικίνδυνα. Η μυθολογία του τρόμου καλωσορίζει κι αυτούς που δεν πεθαίνουν με το θάνατο κι όσοι προσπάθησαν να το ξανακάνουν έπεσαν στα αργοκίνητα χέρια τους. Ο Romero ανακηρύσσεται μάστορας του είδους και μονάχα ο Danny Boyle κάνει κάτι εξίσου καλό, αλλά κι αυτό μετά από 34 χρόνια.




63. Εφιάλτης Πριν τα Χριστούγεννα 
The Nightmare Before Christmas (Tim Burton`s The Nightmare Before Christmas) 
ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ
 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Henry Selick
Φωνές: Danny ElfmanChris SarandonCatherine O`Hara
Παραγωγή: 1993, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών; Εγώ θα σας πω όχι, αλλά δεν είναι απαραίτητο και να σας πείσω. Το όραμα του Tim Burtonπαίρνει σάρκα και οστά από ένα νέο είδος κουκλοθέατρου και στοπ-καρέ σχεδίου και το παραμύθι επιστρέφει στο γοτθικό του χαρακτήρα. Η πιο ταιριαστή ταινία για τα Χριστούγεννα έρχεται μέσω του τρομακτικού Χάλογουιν.




62. Πρόγευμα στο Τίφφανι 
Breakfast at Tiffany`s 
ΚΟΜΕΝΤΙ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Blake Edwards
Παίζουν: Audrey HepburnGeorge PeppardPatricia Neal 
Παραγωγή: 1961, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η μία από τις δύο ταινίες, σε ολόκληρη μου τη ζωή, που μου απέσπασε ένα μικρό δάκρυ. Η γλυκιά Audrey Hepburn είναι η μετενσάρκωση της κοπέλας που θέλουμε να γνωρίσουμε και να ερωτευτούμε, παρότι δυσκολεύεται να βγει από τον δικό της κόσμο. Μια μικρή γάτα στο φινάλε και μια βροχή που πέφτει καταιγιστικά θα συντροφέψει και το δικό μας δάκρυ, αφού το αισθηματικό σινεμά βρήκε το φιλί του.




61. Η Έκτη Αίσθηση 
The Sixth Sense 
ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ 

Βαθμολογία: 3/10 
Σκηνοθεσία: M. Night Shyamalan 
Παίζουν: Bruce WillisHaley Joel OsmentToni Collette
Παραγωγή: 1999, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Το παιδί βλέπει νεκρούς ανθρώπους κι εμείς βλέπουμε το σινεμά τρόμου με άλλο μάτι. Η πεμπτουσία τού «μη πείτε το φινάλε σε κανέναν» σε μια ταινία λήθαργο, που σου αρέσει μονάχα όταν τελειώνει. Αλλά σου αρέσει πολύ και συστήνει ένα νέο δημιουργό πανέτοιμο και για το χειρότερο, που όμως αδημονείς να δεις τι σου έχει για επόμενο πιάτο






60. Ο Τρίτος Άνθρωπος 
The Third Man 
ΝΟΥΑΡ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Carol Reed
Παίζουν: Joseph CottenTrevor HowardAlida ValliOrson Welles
Παραγωγή: 1949, Αγγλία (ασπρόμαυρη) 
Η επιτομή του φιλμ νουάρ κι ο εξπρεσιονισμός είναι εξίσου καλός στη Βρετανία με τη Γερμανία των 1920. Το φάντασμα του Orson Wellesστοιχειώνει τους δρόμους της Βιέννης κι ο μεγαλύτερος δεύτερος ρόλος στην ιστορία είναι εδώ και μονάχα εδώ. Και να ξεφύγετε από την γοητεία των σκιών, δε θα αποφύγετε να σιγοτραγουδήσετε τον κιθαριστικό σκοπό του Anton Karas.
(59. Νευρικός Εραστής 
Annie Hall
ΚΩΜΩΔΙΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Woody Allen 
Παίζουν: Woody AllenDiane KeatonTony RobertsCarol Kane
Παραγωγή: 1977, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Δεν είναι εύκολο να πεις ποια είναι η καλύτερη ταινία του Woody Allen, αλλά αυτή είναι η πιο πετυχημένη του. Ο μπεργκμανικός ήρωας έχει τις νευρώσεις της αχανούς Νέας Υόρκης και την πλάκα της αυτοπαρωδίας. Η φιλοσοφία υπάρχει, αλλά μονάχα αν μπορείς να κάνεις διάλειμμα από τα γέλια. Εδώ ξεκινάει κι ένα αιώνιο φλερτ της Ακαδημίας των Όσκαρ με τονWoody, η οποία δεν μπορεί να τον ξαναπροτείνει ως ερμηνεία, αφού πλέον παίζει μονίμως τον εαυτό του.
(58. Η Ζωή Είναι Ωραία 
La Vita è Bella (Life is Beautiful) 
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΟΜΕΝΤΙ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Roberto Benigni
Παίζουν: Roberto BenigniNicoletta BraschiGiorgio Cantarini
Παραγωγή: 1997, Ιταλία (έγχρωμη) 
Η καλύτερη αναβίωση του σινεμά τού Charlie Chaplin στο σήμερα, ενώνει την τραγωδία με ένα απέραντο και γλυκό χαμόγελο. Οι κατήγοροι δεν ήθελαν να δουν τα κρεματόρια με τέτοιο τρόπο και οι λάτρεις αναγνωρίζουν το μεγαλείο της ανθρώπινης προσωπικότητας μέσα στις πιο δύσκολες στιγμές. Ο Benigni παίρνει το πρώτο ξενόγλωσσο Όσκαρ ερμηνείας για άντρα και περπατάει πάνω στις θέσεις των επισήμων ξεσπώντας από τη χαρά του.




57. Επαναστάτης Χωρίς Αιτία 
Rebel Without a Cause
ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Nicholas Ray 
Παίζουν: James DeanNatalie WoodSal MineoJim Backus
Παραγωγή: 1955, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η επανάσταση της νεολαίας δεν άρχισε στα 1960, όπως εσφαλμένως πολλοί νομίζουν σήμερα. Η μάχη ενάντια στην γονική εξουσία έχει τον πρώτο της «μάρτυρα» και είναι ένας ηθοποιός που έκανε μονάχα τρεις ταινίες κι όμως αναφέρεται στους σημαντικότερους όλων των εποχών. Ξέρετε κάτι; Δικαίως.




56. Τζουράσικ Παρκ 
Jurassic Park 
ΘΡΙΛΕΡ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Βαθμολογία: 3/5 
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg 
Παίζουν: Sam NeillLaura DernJeff GoldblumRichard Attenborough
Παραγωγή: 1993, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η προϊστορία ζωντανεύει στο σήμερα με έναν ασύλληπτο τρόπο. Κανείς δε θα θυμάται το μπλοκ-μπάστερ του Spielberg για την έντονη δράση του, αλλά για το δέος να βλέπεις ολοζώντανους δεινοσαύρους ανάμεσα σε ανθρώπους. Αυτή είναι η ουσιαστική αυγή των ψηφιακών εφέ - οι ακριβές ταινίες ποτέ δε θα είναι ίδιες.




55. Ο Βιολιστής στη Στέγη 
Fiddler on the Roof
ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΕΠΟΧΗΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Norman Jewison
Παίζουν: TopolNorma CraneLeonard FreyMolly Picon
Παραγωγή: 1971, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Ο Topol τραγουδάει «εάν ήμουν πλούσιος» μέσα στο φτωχικό αχυρώνα και η εβραϊκή προπαγάνδα στο Χόλιγουντ αποκτά τέτοια γοητεία που μπορεί να μας κάνει να συγχωρήσουμε εγκλήματα. Το Μπρόντγουεϊ αναβιώνει στην οθόνη με μια αέναη λιτότητα μέσα σε έναν ανεξάντλητο πλούτο εικόνων και ήχων κι ο Norman Jewison παράγει το πανηγύρι της ζωής με δραματικούς κανόνες.




54. Φρανκενστάιν Τζούνιορ 
Young Frankenstein 
ΚΩΜΩΔΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Mel Brooks
Παίζουν: Gene WilderPeter BoyleMarty FeldmanCloris LeachmanTeri Garr 
Παραγωγή: 1974, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη) 
Είναι δυνατόν να γελάσει κανείς με το «τέρας»; Όχι μονάχα είναι, αλλά και μπορεί να σε κάνει να πέσεις από την θέση σου. Ο Mel Brooks στο αριστούργημά του σέβεται απόλυτα το σινεμά του φανταστικού και γεννάει ένα νέο είδος, αυτό της παρωδίας. Κανείς δε θα γλυτώσει από τα γουρλωμένα μάτια του Marty Feldman, αλλά το τραγικό συναντά το κωμικό, αφού ο σπουδαίος κωμικός έφυγε σε ηλικία 51 ετών.




53. Οργισμένο Είδωλο 
Raging Bull 
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Martin Scorsese 
Παίζουν: Robert De NiroCathy MoriartyJoe Pesci
Παραγωγή: 1980, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη) 
Κανείς δε θα πει με σιγουριά ότι αυτή είναι η καλύτερη ταινία του Martin Scorsese, αλλά θα πει ότι δεν έγινε ξανά καλύτερη ταινία πάνω σε αθλητική βιογραφία. Η ζωή του θρυλικού μποξέρ Τζέικ Λα Μότα γίνεται ένα ασπρόμαυρο αριστούργημα με έντονα συναισθήματα, που ακόμα αναζητούμε το γιατί έχασε το Όσκαρ από το Συνηθισμένοι Άνθρωποι. Μην ψάχνετε για καλύτερο De Niro, εκτός και αν υπάρχει ξανά η υπογραφή του αγαπημένου σκηνοθέτη της Νέας Υόρκης.




52. Dogville 
Dogville 
ΣΙΝΕΦΙΛ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Lars Von Trier
Παίζουν: Nicole KidmanLauren BacallPaul BettanyPhilip Baker Hall 
Παραγωγή: 2003, Δανία / ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Το θέατρο του Brecht είναι ό,τι πιο φιλοσοφημένο έχει συναντήσει το σανίδι τον 20ό αιώνα. Ο Δανός «δογματικός» αποφασίζει να υποτάξει τους κινηματογραφικούς κανόνες στο όνομα του αφαιρετικού κι ο μινιμαλισμός δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Έλλειψη σκηνικών, αλλά θρησκευτικές παραβολές που μονάχα ο Καζαντζάκης θα μπορούσε να συναγωνιστεί.




51. Μαίρη Πόππινς 
Mary Poppins 
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Robert Stevenson
Παίζουν: Julie AndrewsDick Van DykeDavid Tomlinson 
Παραγωγή: 1964, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Δεν υπάρχει παιδί… δεν υπάρχει άνθρωπος που δε θέλει να προσγειωθεί η Μαίρη Πόπινς και να τον αναλάβει ως γκουβερνάντα. Η ταινία της Disney που μίλησε πιο βαθειά στην παιδική ψυχοσύνθεση από κάθε άλλη και τραγούδησε τόσο όμορφους σκοπούς στα ευαίσθητα αυτιά της. Νομίζεις ότι δεν υπάρχει πιο έγχρωμη ταινία από αυτήν.




50. Ο Ελαφοκυνηγός 
The Deer Hunter
ΔΡΑΜΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Michael Cimino
Παίζουν: Robert De NiroJohn CazaleJohn SavageChristopher WalkenMeryl Streep
Παραγωγή: 1978, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Το δράμα του Βιετνάμ δεν έζησε μονάχα στα πεδία των σκληρών μαχών, αλλά μεταφέρθηκε με τις αποσκευές των απομάχων στην μητέρα γη. Ένα δράμα υψηλών τόνων όσο και χαμηλών, που δουλεύει ψυχολογικά όπως και η σκηνή της ρωσικής ρουλέτας προς το τέλος. Απορεί κανείς τι απέγινε με έναν τέτοιο σκηνοθέτη σαν τον Cimino αυτής της ταινίας.




49. Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι 
From Here To Eternity 
ΔΡΑΜΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Fred Zinnemann
Παίζουν: Burt LancasterMontgomery CliftDeborah KerrDonna Reed,Frank Sinatra 
Παραγωγή: 1953, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη) 
Ο ρομαντισμός φεύγει για πάντα από την πίσω αυλή ενός χορού και μεταφέρεται πάνω στην καυτή άμμο. Ένα δυνατό δράμα με φαντάρους μακριά από τη δράση συγκινεί ακόμα και τους «σκληρούς» με τα αντίθετα συναισθήματα που προκαλεί. Ο Fred Zinnemann ανακηρύσσεται ένας από τους χαρακτηριστικότερους σκηνοθέτες τής μεταπολεμικής Αμερικής και… ας μην είναι Αμερικανός.




48. Οι Δέκα Εντολές 
The Ten Commandments
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΕΠΟΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Cecil B. DeMille
Παίζουν: Charlton HestonYul BrynnerAnne BaxterEdward G. Robinson
Παραγωγή: 1956, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Άλλο να στο λέω κι άλλο να το βλέπεις. Ποτέ πια οι σελίδες της Παλαιάς Διαθήκης δε θα είναι ασπρόμαυρες, αφού η εικόνα-ουράνιο τόξο τούCharlton Heston-Μωυσή να ανοίγει την θάλασσα στα δύο, μοιάζει να είναι απευθείας σύνδεση με το 3.000 π.Χ. Ένα έπος που θα έπρεπε να διδάσκεται αντί για τα θρησκευτικά.




47. Ωραία μου Κυρία 
My Fair Lady
ΚΟΜΕΝΤΙ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: George Cukor
Παίζουν: Rex HarrisonAudrey HepburnStanley HollowayWilfrid Hyde-White 
Παραγωγή: 1964, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η ιστορία του Πυγμαλίωνα είχε μεταφερθεί το 1938 στην Βρετανία. Κανείς δεν πίστευε ότι το αθάνατο έργο του George Bernard Shaw μπορούσε να γίνει εξίσου καλό και πάλι. Ο George Cukor, όμως, στη δύση της καριέρας του, το ντύνει με καλόηχα όσο και φάλτσα τραγούδια και παρουσιάζει ως «ωραία κυρία» την Audrey Hepburn. Πιο σικ δε γίνεται.




46. Μητρόπολις 
Metropolis
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Fritz Lang
Παίζουν: Alfred AbelBrigitte HelmGustav FröhlichFritz Rasp
Παραγωγή: 1927, Γερμανία (ασπρόμαυρη και βωβή) 
Η πρώτη τεράστια ταινία του κινηματογράφου και το επιστέγασμα του γερμανικού εξπρεσιονισμού των 1920. Ο απόλυτος φουτουριστικός εφιάλτης αναδύει με πρωτοχριστιανικούς όρους και το σκηνικό της Μητρόπολις γίνεται καμβάς για τις μεγαλουπόλεις του αύριο. Η φαντασία έχει ξεπεράσει τα όρια κι όλοι προσπαθούν να ξανακάνουν αυτή την ταινία, όταν ασχολούνται με την επιστημονική φαντασία.




45. Τσάιναταουν 
Chinatown
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Roman Polanski
Παίζουν: Jack NicholsonFaye DunawayJohn Huston 
Παραγωγή: 1974, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Το νουάρ πέθανε όταν το χρώμα έλουσε τις οθόνες. Μεγάλος λάθος, αφού ο τρομερός Πολωνός σκηνοθέτης ανακαλύπτει τον όρο νέο-νουάρ και οι έννοιες μοιραία γυναίκα, σασπένς, συνομωσία ανακαλύπτονται από την αρχή. Η μύτη του Jack Nicholson σπάει από τα χέρια του ίδιου του δημιουργού και το αίμα είναι πλέον κόκκινο.




44. Σινεμά ο Παράδεισος 
Nuovo Cinema Paradiso (Cinema Paradiso) 
ΔΡΑΜΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Giuseppe Tornatore
Παίζουν: Salvatore CascioPhilippe NoiretMarco Leonardi,Antonella Attili
Παραγωγή: 1988, Ιταλία / Γαλλία (έγχρωμη) 
Εγώ θα σας έλεγα πως η σημαία του κινηματογράφου είναι ο αλητάκος με το όνομα Charlie Chaplin. Όμως, η ταινία τουGiuseppe Tornatore τού κλέβει το μύθο, αφού περιλαμβάνει τους λόγους που ο κινηματογράφος ανήκει στα ομορφότερα όνειρα μας. Ο μικρούλης Salvatore Cascio είναι ο απόγονος του ιταλικού νεορεαλισμού κι ο Κλέφτης των Ποδηλάτων αναστήθηκε για μια ακόμη βόλτα, έστω και πεζός.




43. Γουέστ Σάιντ Στόρι 
West Side Story
ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Robert WiseJerome Robbins
Παίζουν: Natalie WoodRichard BeymerRuss TamblynRita Moreno,George Chakiris
Παραγωγή: 1961, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Τα μιούζικαλ φεύγουν για πάντα από το λαμπερό κόσμο της MGM και παίζουν με νέους κανόνες, αυτούς του δρόμου. Ο Ρωμαίος ονομάζεται Τόνι και η Ιουλιέτα λέγεται Μαρία στην πιο ρομαντική ταινία των 1960. Η μουσική του Leonard Bernstein ακούγεται καλύτερα επί οθόνης από ότι ακούστηκε στο Μπρόντγουεϊ και τα δέκα κερδισμένα Όσκαρ δείχνουν ότι η Ακαδημία γυρνάει σελίδα.




42. Φάνυ και Αλέξανδρος 
Fanny och Alexander (Fanny and Alexander) 
ΣΙΝΕΦΙΛ ΕΠΟΧΗΣ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Ingmar Bergman
Παίζουν: Pernilla AllwinBertil GuveHarriet AnderssonGunnar BjörnstrandErland Josephson 
Παραγωγή: 1982, Σουηδία (έγχρωμη) 
Αν δε γυριζόταν αυτή η ταινία, θα αναρωτιόμασταν πιο είναι το μεγαλύτερο αριστούργημα του Bergman. Ο Σουηδός απόγονος του Ίψεν περνάει την ταινία εποχής από ένα ψυχολογικό κοσκίνισμα κι ενώ έχει προσωρινά ανακαλέσει την αποτρόπαια απόφαση του να αφήσει για πάντα το σινεμά. Μαζί με τον Γατόπαρδο είναι ότι σημαντικότερο έχει παρουσιάσει η Ευρώπη σε δραματικό έπος εποχής.




41. Η Χιονάτη και οι Εφτά Νάνοι 
Snow White and the Seven Dwarfs 
ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ
Η Βαθμολογία μου: 3.5/5

Σκηνοθεσία: David Hand
Φωνές: Adriana CaselottiLucille La VernePinto Colvig
Παραγωγή: 1937, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Εγώ θα σας πρότεινα να δείτε όλες τις ταινίες καρτούν του Walt Disney, τουλάχιστον όσες πρόλαβε εν ζωή ο δημιουργός του Μίκυ Μάους. Η Χιονάτη ήταν ένα στοίχημα «ζωής και θανάτου», αφού είτε θα επιτύχαινε, είτε θα καταδίκαζε οικονομικά τον Disney για πάντα. Όχι μόνο γνώρισε απίστευτη ανταπόκριση, αλλά από εκείνη τη στιγμή οι γονείς μπορούν να δουν ταινίες μαζί με τα βλαστάρια τους, χωρίς να χασμουριούνται.






40. Μπεν Χουρ
Ben-Hur 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΟΣ
 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: William Wyler
Παίζουν: Charlton HestonJack HawkinsHaya HarareetStephen Boyd
Παραγωγή: 1959, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η εξύψωση ενός υποείδους σινεμά που ονομάστηκε «χλαμύδα». Απολαυστικό ανθρώπινο έπος, με έντονες θρησκευτικές και συναισθηματικές στιγμές, αλλά και μια σκηνή αρματοδρομίας που δε θα ξαναδεί η μεγάλη οθόνη. Τελικά ο Charlton Heston είναι ο Μωυσής ή ο Μπεν Χουρ; Μήπως και οι δύο είναι απλά δύο εκδοχές του ίδιου σελιλόιντ μεγαλείου;




39. Η Λάμψη 
The Shining
ΤΡΟΜΟΥ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Παίζουν: Jack NicholsonShelley DuvallDanny Lloyd
Παραγωγή: 1980, Αγγλία / ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Πολλές ταινίες ορκίζονται στις αφίσες τους ότι θα σε κάνουν να φοβηθείς. Ο Kubrick δεν υποσχέθηκε τίποτα και τα έκανε όλα. Η πιο βαθιά, ψυχολογικά, ταινία στο σινεμά του θρίλερ - ο Jack Nicholson δεν πρόκειται να μπει ποτέ στο σπίτι μου. Ο Stephen King έχει μεταφερθεί πολλάκις στο σινεμά, αλλά στην ουσία μονάχα εδώ.




38. Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος 
Il Buono, il Brutto, il Cattivo (The Good, the Bad and the Ugly) 
ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ
 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Sergio Leone
Παίζουν: Clint EastwoodEli WallachLee Van Cleef
Παραγωγή: 1966, Ιταλία (έγχρωμη) 
Τα γουέστερν ήταν μια γοητευτική εικόνα της Άγριας Δύσης. Λάθος. ΟSergio Leone γράφει τα γουέστερν από την αρχή και παρουσιάζει το σπαγγέτι, ένα φαινόμενο στιλιζαρισμένου και βίαιου διακόσμου, που θα προσπαθήσουν όλοι οι επόμενοι σκηνοθέτες δράσης να αντιγράψουν. ΟClint Eastwood επί της εμφανίσης κι ο Ennio Morricone επί του ήχου συνυπογράφουν αξεπέραστη ιστορία.




37. Τα Καλά Παιδιά 
GoodFellas 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Martin Scorsese 
Παίζουν: Ray LiottaRobert De NiroJoe PesciLorraine Bracco
Παραγωγή: 1990, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Υπάρχουν πολλές μεγάλες ταινίες με θέμα τη μαφία. Όμως, ο Martin Scorsese έπρεπε να πει μια ακόμα γνώμη πάνω στο θέμα και μετά απ`αυτό να μη χρειάζεται να πει κανείς τίποτα άλλο. Μια φοβερή ανάλυση χαρακτήρων απομυθοποιεί τον μικρόκοσμο των γκάγκστερ, που φαντάζει τόσο γοητευτικός όσο και απαγορευτικός. Απλές σκηνές, όπως η είσοδος σε ένα εστιατόριο, θυμίζουν χορογραφία του Visconti.




36. Όλα για την Εύα 
All About Eve 
ΔΡΑΜΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Joseph L. Mankiewicz
Παίζουν: Bette DavisAnne BaxterGeorge SandersCeleste Holm
Παραγωγή: 1950, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη) 
Είστε λάτρεις των μεγάλων ερμηνειών; Ο Joseph L. Mankiewicz υπήρξε ανέκαθεν ένας σκηνοθέτης των ηθοποιών κι εδώ περιστοιχίζει τη σπουδαιότερη εμφάνιση της Bette Davis με ένα απίθανο καστ. Το ζευγάρωμα θεάτρου και σινεμά σε απόλυτη έκφραση, τόσο ερμηνευτικά όσο και θεματικά. Έξι Όσκαρ, αλλά όχι για την Ντέιβις, που λογικά κράτησε κακία και ξέρετε τι θα πει κακία της Ντέιβις…




35. Στα Σαγόνια του Καρχαρία 
Jaws 
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΡΟΜΟΥ 

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Παίζουν: Roy ScheiderRobert ShawRichard Dreyfuss
Παραγωγή: 1975, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Όχι, δεν ξανακάνω μπάνιο! Η αρχέτυπη φοβία του ανθρώπου για τη θάλασσα συστήνει έναν νέο ευφυή δημιουργό με το όνομα Steven Spielberg. Οι θεατές παραληρούν στα ουρλιαχτά κι ένα νέο είδος τρόμου έρχεται για να παντρέψει την εμπορική ταινία με ένα είδος σινεμά που ως τότε κινούταν υπόγεια. Είναι κι αυτός ο ήχος που παίζει όταν πλησιάζει ο καρχαρίας… άλλο πράγμα.




34. Η Σιωπή των Αμνών 
The Silence of the Lambs 
ΘΡΙΛΕΡ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Jonathan Demme
Παίζουν: Jodie FosterAnthony HopkinsScott GlennTed Levine
Παραγωγή: 1991, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Ο μισός πλανήτης ανακαλύπτει ότι έχει ψυχολογικό πρόβλημα και μόνο που βλέπει τον Anthony Hopkins στο ρόλο του ψυχίατρου-κανιβάλου. Τα Όσκαρ θυμούνται πως καμία ταινία θρίλερ δεν είχε πάρει ως τότε το μεγάλο άγαλμα και μάλιστα την χρυσώνουν με τα πέντε βασικότερα. Εγώ, πάντως, ούτε τον Hopkins βάζω στο σπίτι μου…




33. Οκτώμισι
Otto e Mezzo (Eight and a Half) 
ΣΙΝΕΦΙΛ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Federico Fellini
Παίζουν: Marcello MastroianniClaudia CardinaleAnouk AiméeSandra Milo
Παραγωγή: 1963, Ιταλία (ασπρόμαυρη) 
Υπό τους ονειρώδεις ήχους του Nino Rota, ο Federico Fellini κάνει το μεγαλύτερο από τα πολλά αριστουργήματα του κι ένα παιχνίδι ψυχολογίας και εικόνας παίζεται με όρους τσίρκου. Ο Marcello Mastroianni είναι ο ζεν-πρεμιέ μιας γλυκιάς ζωής κι ο βασιλιάς των γρίφων μάς κάνει να αναζητούμε το τι σημαίνει ο τίτλος του.




32. Στη Φωλιά του Κούκου 
One Flew Over the Cuckoo`s Nest 
ΔΡΑΜΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Milos Forman 
Παίζουν: Jack NicholsonLouise FletcherChristopher LloydBrad Dourif
Παραγωγή: 1975, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Ο συγγραφέας του έργου, Ken Kesey, δε θέλει να δει την ταινία αυτή ούτε για πλάκα. Αυτός χάνει κι όχι οι εκατομμύρια πιστοί της φίλοι που βρήκαν άψογη τη μεταφορά τού Milos Forman και στο πρόσωπο τού Jack Nicholsonτον πιο υπέροχο τρελό όλων των εποχών. Το πιο ελαφρύ «βαρύ» δράμα, που γοητεύει με απίστευτη άνεση.




31. Η Μελωδία της Ευτυχίας 
The Sound of Music 
ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ 

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5
Σκηνοθεσία: Robert Wise
Παίζουν: Julie AndrewsChristopher PlummerEleanor ParkerRichard Haydn
Παραγωγή: 1965, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Νιώθετε κάποια στεναχώρια και δεν ξέρετε πώς να την ξεπεράσετε; Δείτε ξανά και ξανά το συναισθηματικό, οικογενειακό έπος της οικογένειας Φον Τραπ, ακόμα και για να ακούσετε τα τραγούδια του Richard Rodgers, με τους ευαίσθητους στοίχους τού Oscar Hammerstein. Μια δόση ευτυχίας που ποτέ δε αποτυγχάνει να διασκεδάσει, ακόμα και που οι πολέμιοι την ονομάζουν «γλυκανάλατη». Και μη ξεχνάμε, η Μαρία είναι η Julie Andrews




30. Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων 
North by Northwest 
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock 
Παίζουν: Cary GrantEva Marie SaintJames MasonMartin Landau
Παραγωγή: 1959, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Τρεις ταινίες μέσα σε μία κι ένας βιρτουόζος της εικόνας στο απόγειο της δημιουργίας του. Το αεροπλάνο χαμηλώνει συνεχώς και το σασπένς φτάνει σε τρομακτικά ύψη, καθώς το παιχνίδι «γάτας-ποντικιού» δεν ήταν ποτέ τόσο γοητευτικό και στιλάτο.




29. Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου 
Close Encounters of the third Kind
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg 
Παίζουν: Richard DreyfussTeri GarrMelinda DillonFrançois Truffaut
Παραγωγή: 1977, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Όσοι πιστεύουν ότι οι εξωγήινοι υπάρχουν, έχουν και μια αφίσα αυτής της ταινίας στο δωμάτιο τους. Αυτή είναι η επίσημη έναρξη του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου, όσον αφορά το ύφος σκηνοθεσίας και τον οικογενειακό μαζί με ώριμο χαρακτήρα, που θα έχουν πλέον οι ακριβές παραγωγές. Ο ρόλος του Richard Dreyfuss πείθει απόλυτα στο να σε συνεπάρει με το ταξίδι του προς το διαγαλαξιακότερο άγνωστο όλων.




28. Τραγουδώντας στη Βροχή 
Singin` In The Rain
ΚΟΜΕΝΤΙ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Stanley DonenGene Kelly
Παίζουν: Gene KellyDonald O`ConnorDebbie ReynoldsJean Hagen
Παραγωγή: 1952, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Είναι ο βασικότερος διεκδικητής του τίτλου τού καλύτερου μιούζικαλ όλων των εποχών. Πλέον κανείς δεν αφήνει μια όμορφη βροχούλα, χωρίς να σφυρίξει τον σκοπό της ταινίας και να ρίξει μια μικρή κλοτσιά στα νερά. Είναι και το ανώτερο των μιούζικαλ της MGM, δηλαδή της χρυσής περιόδου του αμερικανικού μιούζικαλ. Και μετά τον Fred Astaire, δε γεννήθηκε σπουδαιότερος χορευτής εκτός μπαλέτου από τον Gene Kelly.




27. Οι Επτά Σαμουράι 
Shichinin no Samurai (The Seven Samurai) 
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΠΟΧΗΣ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Akira Kurosawa
Παίζουν: Takashi ShimuraToshirô MifuneYoshio Inaba
Παραγωγή: 1954, Ιαπωνία (ασπρόμαυρη) 
Μπορεί να θεωρείτε το Και οι Εφτά Ήταν Υπέροχοι μια μεγάλη στιγμή του κινηματογράφου, αλλά το λέτε επειδή δεν έχετε δει το αυθεντικό. Μαζί με το Ραν είναι ό,τι σημαντικότερο έβγαλε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Προσπεράστε το θέμα της γλώσσας, γιατί θα χάσετε μια φοβερή περιπέτεια δράσης και ψυχολογικής ανάπτυξης μεγατόνων.




26. Ε.Τ. ο Εξωγήινος 
E.T. The Extra Terrestrial 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Παίζουν: Henry ThomasDee WallacePeter CoyoteDrew Barrymore 
Παραγωγή: 1982, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Μετά κι από τις Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου, ο Steven Spielberg έρχεται να αποκαταστήσει το όνομα των εξωγήινων για τα καλά και να μας μιλήσει για διαγαλαξιακή καλοσύνη και φιλία. Η b-movie εικόνα των αιμοβόρων ούφο είναι πλέον παρελθόν και τα πλήθη συρρέουν στις αίθουσες για να δουν το ακριβότερο τηλεφώνημα που έγινε ποτέ… χωρίς χρέωση!




25. Η Άγρια Συμμορία 
The Wild Bunch
ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Sam Peckinpah
Παίζουν: William HoldenErnest BorgnineRobert RyanEdmond O`BrienWarren Oates
Παραγωγή: 1969, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Όλα τα πράγματα έχουν ένα επιστέγασμα και για το γουέστερν θα το είχε οJohn Ford αν δεν υπήρχε ο Sam Peckinpah. Ο «καταραμένος» σκηνοθέτης βλέπει ακόμα μια ταινία του να κουτσουρεύεται στο μοντάζ, αλλά η Άγρια Δύση είναι αυτό ακριβώς που απομένει. Είναι και η ταινία που αναπαράγει πιστότερα την έννοια της αρρενωπότητας από κάθε άλλη.




24. Μερικοί το Προτιμούν Καυτό
Some Like it Hot 
ΚΩΜΩΔΙΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Billy Wilder 
Παίζουν: Tony CurtisJack LemmonMarilyn MonroeGeorge Raft
Παραγωγή: 1959, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη) 
Δεν υπήρχε αντρικό δωμάτιο χωρίς μια φωτογραφία της Marilyn Monroe. Η θεά μιας ολόκληρης γενιάς δεν έκανε πολλές αξέχαστες ταινίες, αλλά έπαιξε σε αυτή και είναι αρκετή. Είναι το αποκορύφωμα τής κωμικής τέχνης του Billy Wilder, με ένα φανταστικό δίδυμο Lemmon-Curtis και μια Monroeνα επιβεβαιώνει το «καυτό» στον τίτλο. Βέβαια… «κανείς δεν είναι τέλειος».




23. Ο Εξορκιστής 
The Exorcist 
ΤΡΟΜΟΥ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: William Friedkin
Παίζουν: Ellen BurstynLinda BlairMax von SydowJason Miller
Παραγωγή: 1973, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Στο Μεσαίωνα, όσα κορίτσια «άφριζαν» λόγω ασθένειας, τα περνούσαν για μάγισσες και τα έκαιγαν. Μετά από αιώνες η ιατρική αναπτύχθηκε κι όλα θα άλλαζαν για πάντα… αν δεν έβγαινε ο Εξορκιστής. Ρεαλιστικότατη αναπαράσταση του απίστευτου και επιβεβαίωση επί της οθόνης ότι το μεταφυσικό είναι αληθινό. Ο Friedkin ξαναπετάει στην πυρά το σατανά και τον κάνει ήρωα του σύγχρονου κινηματογράφου, αφού μέχρι τότε λειτουργούσε ως ταμπού. Μια ταινία-κατάρα, που μαγεύει υπεράνω εποχής και πρόληψης.




22. Ο Μάγος του Οζ 
The Wizard of Oz 
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Victor Fleming
Παίζουν: Judy GarlandFrank MorganRay BolgerMargaret Hamilton
Παραγωγή: 1939, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Κάπου πέρα από το ουράνιο τόξο υπάρχει ένας φανταστικός κόσμος, όπου ο θεός τυγχάνει να είναι ένας απλός, κοντούλης επιστήμονας. Οι παιδικές ταινίες δεν ήταν ποτέ πιο φανταχτερές και το πρώιμο έγχρωμο σινεμά φαντάζει αξεπέραστο. Είναι και μια όμορφη παραβολή πάνω στη ζεστασιά του σπιτιού, στη φιλία πέρα από διακρίσεις και στο «πίστεψε στον εαυτό σου». Μόνο που πρέπει να προσέχετε για τους ιπτάμενους πιθήκους κι εδώ δεν είναι μονάχα δώδεκα…




21. Μπλέηντ Ράνερς: Ομάδες Εξόντωσης 
Blade Runner 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Παίζουν: Harrison FordRutger HauerSean YoungDaryl Hannah 
Παραγωγή: 1982, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Αν γίνει ψηφοφορία ανάμεσα στο κοινό, για την πιο αγαπημένη ταινία όλων των εποχών, το έργο του Ridley Scott έχει πολλές ελπίδες επιτυχίας. Η Μητρόπολις του Fritz Lang ανασταίνεται για να διερευνηθεί η ύπαρξη ψυχής μέσα σε ένα τεχνητό κατασκεύασμα, πολύ πριν τα κομπιούτερ και τα ρομπότ επιβληθούν στη ζωή μας. Η ταινία δε σε κερδίζει μονάχα με τα άμεσα νοήματα της, αλλά είναι κι ένας συμβολικός γρίφος, που χωράει πολύ κουβέντα.


20. Μοντέρνοι Καιροί 
Modern Times 
ΚΩΜΩΔΙΑ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Charlie Chaplin
Παίζουν: Charlie ChaplinPaulette Goddard
Παραγωγή: 1936, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη και βωβή) 
Το σινεμά δε θέλει να δει το βουβό ούτε ζωγραφιστό πλέον, αλλά ο Charlie Chaplin επιμένει σε αυτό, γιατί πιστεύει ότι μια ταινία πρέπει να γίνεται κατανοητή από όλον τον πλανήτη. Οι Μοντέρνοι Καιροί είναι ο απόλυτος συνδυασμός ξεκαρδιστικής κωμωδίας και τραγικού και μια κριτική για το σύστημα που μας έχει αιχμάλωτους ως γρανάζια του. Αν τα Φώτα της Πόλης είναι ό,τι πιο τρυφερό για τον αλητάκο τού σινεμά, αυτό είναι ό,τι πιο διδακτικό. Α, στο τέλος τραγουδάει κι ο πλανήτης ακούει για πρώτη φορά τη φωνή του.




19. The Matrix 
The Matrix
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5
Σκηνοθεσία: Andy WachowskiLarry Wachowski
Παίζουν: Keanu ReevesLaurence FishburneCarrie-Anne MossHugo Weaving 
Παραγωγή: 1999, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Αν τα δύο σίκουελ εξέλισσαν τον μύθο, μπορεί να είχαμε την πιο αξεπέραστη φαντασίωση στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Άλλη μία παραβολή για το σύστημα που ελέγχει τα πάντα κι ένας εφιάλτης που πολλούς πείθει για αληθινός. Τα ειδικά εφέ ανεβαίνουν ένα ακόμα σκαλοπάτι ευκρίνειας και πλέον οι σφαίρες δε βρίσκουν πάντα στόχο, όσο εύστοχος κι αν είναι ο σκοπευτής.




18. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι 
A Clockwork Orange
ΣΙΝΕΦΙΛ 

Η Βαθμολογία μου: 4,5/5
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Παίζουν: Malcolm McDowellPatrick MageeMichael Bates
Παραγωγή: 1971, Αγγλία (έγχρωμη) 
Τι θα πει ανθρώπινη παράνοια και υπάρχει άραγε θεραπεία για αυτήν; Ο ίδιος ο Kubrick φωνάζει ότι το «μικρόβιο» δε θεραπεύεται και μετά από το κύμα της εγκληματικότητας, που ακολούθησε την ταινία στη Βρετανία, ο δημιουργός της την απέσυρε για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Περιέχει την πιο σοκαριστική σκηνή του σινεμά, όπου μια παρέα νεαρών βιάζουν με τον πιο απεχθή τρόπο μια γυναίκα.




17. Pulp Fiction 
Pulp Fiction 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino 
Παίζουν: Samuel L. JacksonJohn TravoltaBruce WillisUma Thurman
Παραγωγή: 1994, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Μαζί με το Reservoir Dogs άλλαξε τον τρόπο που οι Αμερικανοί θέλουν να βλέπουν το σινεμά τους. Κι όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια επιστροφή στο παλπ παρελθόν, ποτισμένη με μια σκηνοθετική ευελιξία και μια μπερδεμένη αντίληψη περί κινηματογραφικού χρόνου. Οι διάλογοι είναι άξιοι να σας κάνουν να νομίζετε ότι δεν έχει ξαναγραφτεί σενάριο με ουσία στον πλανήτη του επιτηδευμένου σινεμά.




16. Ο Ταξιτζής 
Taxi Driver
ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Martin Scorsese 
Παίζουν: Robert De NiroJodie FosterCybill ShepherdHarvey Keitel
Παραγωγή: 1976, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η Νέα Υόρκη είναι η κόλαση ή η κόλαση ήταν πάντα εδώ; Ο Martin Scorsese κάνει την καλύτερη των καλυτέρων του και ακόμα προσπαθεί κι ο ίδιος να τη φτάσει. Υπό τους ήχους του Bernard Herrmann, ένας απλός και μέσης νοημοσύνης ταξιτζής γίνεται ο τιμωρός της αδικίας κι ο κάθε πολίτης νομίζει πλέον ότι έχει χρέος να καθαρίσει τη γειτονιά του.




15. Αποκάλυψη Τώρα 
Apocalypse now 
ΠΟΛΕΜΙΚΗ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola
Παίζουν: Martin SheenMarlon BrandoRobert DuvallSam Bottoms,Dennis Hopper 
Παραγωγή: 1979, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Άμεσα σάς λέω να προσπαθήσετε να δείτε την έκδοση του 2001, που ονομάζεται Redux και περιέχει ακόμα 50 λεπτά ταινίας. Ο Coppola «πηδάει» χρονικά πέρα από την εποχή του και κάνει την αμφισβήτηση, της τότε υποδοχής των κριτικών, να είναι σήμερα υπόκλιση. Το Βιετνάμ είναι μια κόλαση κι ο «βασιλιάς» του είναι ο ίδιος ο Θεός, με το πρόσωπο του Marlon Brando. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, που χύνουν τις νάπαλμ πάνω στη ζούγκλα, είναι απλά οι «άγγελοι του θανάτου». Το βραβείο στις Κάνες λέγεται πως δόθηκε στον Κόπολα χαριστικά, αλλά πλέον θεωρείται ένας από τους δικαιότερους Χρυσούς Φοίνικες.




14. Δεσμώτης του Ιλίγγου 
Vertigo 
ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Παίζουν: James StewartKim NovakBarbara Bel Geddes
Παραγωγή: 1958, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Υποψήφια για να είναι η σπουδαιότερη ταινία της έβδομης τέχνης, προσωπικά θα έλεγα ότι είναι η πιο γοητευτική. Ακόμα και μια απλή βόλτα με το αμάξι στις ακτές του Σαν Φραντσίσκο φτάνει για να αποδείξει το μεγαλείο της τέχνης του Alfred Hitchcock. Η ψυχολογική σπουδή, που έκανε για τόσα χρόνια πριν, έχει πλέον βρει την πεμπτουσία της και η περίοδος αυτή είναι η καλύτερη του βρετανού δημιουργού.




13. Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού 
Raiders of the lost Ark 
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Παίζουν: Harrison FordKaren AllenPaul FreemanDenholm Elliott
Παραγωγή: 1981, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η απόλυτα διασκεδαστική ταινία κι αν κάποτε καταστραφεί το σινεμά, μία από αυτές που θα λείψουν περισσότερο. Ο Ιντιάνα Τζόουνς είναι ο πιο αγαπημένος ήρωας όλων των ηλικιών και με το πρόσωπο του Harrison Ford συνδυάζει έναν ευγενικό αντρισμό με το χιούμορ και τις καλύτερες των προθέσεων. Όσο καλά κι αν ήταν τα τρία σίκουελ, δεν έφτασαν την μαγεία της αναζήτησης της χαμένης κιβωτού της διαθήκης κι εδώ που ακούστηκε για πρώτη φορά το μαστίγιο, εδώ έμειναν και τα όνειρα μας.




12. Καζαμπλάνκα 
Casablanca 
ΔΡΑΜΑ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Michael Curtiz
Παίζουν: Humphrey BogartIngrid BergmanPaul HenreidClaude Rains,Peter Lorre
Παραγωγή: 1942, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη) 
Οι παραγωγοί της ταινίας καθυστέρησαν την προβολή της για ένα χρόνο, επειδή φοβούνταν ότι ήταν πολύ βαρετή για να γίνει επιτυχία. Η ταινία τελικά δεν κέρδισε τόσα από την ατμόσφαιρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσα από την ύπαρξη της απόλυτης αγάπης, σε ένα δεσμό που δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ο Σαμ παίζει στο πιάνο το As Time Goes By κι ο Ρικ ανήκει για πάντα στην Ίλσα, ακόμα κι αν δεν την ξαναδεί ποτέ του. ΟΜπόγκι είναι πλέον αιώνιος.




11. Άλιεν, ο Επιβάτης του Διαστήματος 
Alien 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΡΟΜΟΥ 

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Παίζουν: Sigourney WeaverTom SkerrittVeronica CartwrightHarry Dean StantonJohn Hurt 
Παραγωγή: 1979, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Η επιστημονική φαντασία πάντα κολλούσε με τον τρόμο, αλλά πρώτη φορά η σχέση έγινε γάμος. Μέσα στο αέναο κενό του χάους, ένα διαστημικό σκάφος γίνεται το πιο κλειστοφοβικό σκηνικό όλων των εποχών κι ένα απόκοσμο τέρας κατατρώει το πλήρωμα. Ο τρόμος δίνεται υπαινικτικά, κάτι που έγινε ολοένα και λιγότερο σεβαστό στα σίκουελ, αλλά το σασπένς έχει μετατραπεί σε ρίγος και το ρίγος σε προσωπικό μας εφιάλτη. Εκεί έξω, κανείς δεν ακούει τις κραυγές σου…




10. Μια Υπέροχη Ζωή 
It`s a wonderful Life 
ΚΟΜΕΝΤΙ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Frank Capra
Παίζουν: James StewartDonna ReedLionel BarrymoreThomas Mitchell
Παραγωγή: 1946, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη) 
Υπάρχουν πλήθη κόσμου που αν δε δουν αυτήν την ταινία τα Χριστούγεννα δεν καταλαβαίνουν γιορτές. Ό,τι σπουδαιότερο έχει παράγει ο όρος ελαφρύς κινηματογράφος, η σημαντικότερη πηγή επιρροής στο σύγχρονο κομεντί σινεμά κι ο Frank Capra σε έναν ακόμα θρίαμβο. ΟJames Stewart ερμηνεύει τον Τζορτζ Μπέιλι, τον πιο ερωτεύσιμο αρσενικό ήρωα όλων των εποχών.




9. Τιτανικός 
Titanic 
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΠΟΧΗΣ 

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5
Σκηνοθεσία: James Cameron
Παίζουν: Leonardo DiCaprioKate WinsletBilly ZaneKathy Bates
Παραγωγή: 1997, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Εντάξει, επειδή την έχετε δει να μην τη βάλω; Το ρομάντζο του σήμερα αχνοφέγγει στο επικό σινεμά του χθες κι ο James Cameron αναγάγει μια ιστορία αγάπης σε μπλοκ-μπάστερ με εξελιγμένα ειδικά εφέ. Τι zίναι αλήθεια δυνατότερο; Το τελευταίο φιλί πριν το θάνατο ή το ιστορικό πλοίο να σπάει στα δύο; Με τις μηχανές στο ρελαντί, η ταινία απέσπασε 11 Όσκαρ κι έφτασε το ρεκόρ του Μπεν Χουρ.




8. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού 
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Peter Jackson
Παίζουν: Elijah WoodIan McKellenViggo MortensenSean Astin,Orlando Bloom 
Παραγωγή: 2001, ΗΠΑ / Νέα Ζηλανδία (έγχρωμη)
Το έπος φαντασίας των καιρών μας και φυσικά δεν αναφέρομαι μονάχα σε αυτό το πρώτο μέρος, αλλά σε ολόκληρη την τριλογία, που κατάφερε κάτι το μοναδικό: την απόλυτη ισορροπία ποιότητας ανάμεσα στα σκέλη της. Η Μέση Γη γίνεται πεδίο μιας τρομερής εποποιίας, που ξεπερνά και το ποθητό της φαντασίας μας και οι αμφιβολίες ότι θα ξαναβγεί τόσο ψυχαγωγικό έργο γίνονται ολοένα και πιο αισθητές. Ο Peter Jackson κάνει ένα στοίχημα ζωής αριστούργημα στο είδος του, ακριβώς επειδή σέβεται την αρχική μαγιά, το έργο του J.R.R. Tolkien. Τελικά τι συμβολίζει το δαχτυλίδι; Διαλέξτε και πάρτε…




7. Ο Λώρενς της Αραβίας 
Lawrence of Arabia
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: David Lean
Παίζουν: Peter O`TooleAlec GuinnessAnthony QuinnJack Hawkins,Omar Sharif 
Παραγωγή: 1962, Αγγλία (έγχρωμη)
Αυτή είναι χωρίς συζήτηση η σημαντικότερη και πιο απολαυστική ιστορική ταινία που έγινε ποτέ και είναι τρομακτικά αμφίβολο αν επισκιαστεί ποτέ από άλλην. Ο David Lean σκηνοθετεί με ταλέντο ιστοριοδίφη μια προσωπικότητα γεμάτη ερωτηματικά και την αναλύει σε τέτοιο βαθμό, που, ω τι εύρημα, διατηρεί αναλλοίωτα πολλά από αυτά. Η έρημος της Αραβίας δεν είναι ίδια πλέον χωρίς τη φωτογράφηση του Freddie Young και τη μουσική του Maurice Jarre. Όσο για τον Peter O`Toole, είναι μάλλον απίθανο να ξαναβρεθεί ερμηνευτής που να ζει έτσι το ρόλο του.




6. Όσα Παίρνει ο Άνεμος 
Gone with the Wind 
ΔΡΑΜΑ ΕΠΟΧΗΣ
 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: Victor Fleming
Παίζουν: Clark GableVivien LeighOlivia de HavillandLeslie Howard,Thomas Mitchell
Παραγωγή: 1939, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Υπάρχει η μέτρηση των εισιτηρίων που λέει πως ο Τιτανικός είναι η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών. Υπάρχει και αυτή της αναπροσαρμογής των τιμών, δηλαδή η δίκαιη, που λέει πως από το 1939 δεν ξαναείδε περισσότερος κόσμος άλλη ταινία από αυτό το έπος που διεξάγεται υπό τις φλόγες του αμερικανικού εμφύλιου. Θεωρείται η απόλυτη ρομαντική ιστορία κι όμως αναλύει έναν έρωτα που στην ουσία είναι θρύψαλα! Ο Fleming είναι ταυτόχρονα επικός όσο και ψυχολογικά αινιγματικός, αλλά αυτή του η «αιώνια κομπίνα» ήταν αρκετή να στοιχειώνει όλες τις ημέρες του Αγίου Βαλεντίνου έκτοτε. Μια μεγάλη ταινία με μεγάλες ερμηνείες κι οχτώ Όσκαρ για να τη θυμόμαστε ακόμα περισσότερο.




5. Ψυχώ 
Psycho
ΘΡΙΛΕΡ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Παίζουν: Anthony PerkinsVera MilesJanet LeighMartin Balsam
Παραγωγή: 1960, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη) 
Μας το είπε και η Σιωπή των Αμνών, αλλά τι να το κάνεις που ο μαιτρ τού σασπένς το είχε εξηγήσει πολύ καλύτερα ήδη από το 1960. Οι υποδείξεις του Hitchcock, περί της μη αποκάλυψης του φινάλε προς όσους δεν έχουν δει ακόμα το έργο του, ήταν απλό διαφημιστικό τρικ. Η αλήθεια λέει ότι μπορείς να δεις τόσες και τόσες φορές την ταινία και πάντα να νιώθεις λιγάκι πιο εκστασιασμένος από αυτήν. Ο Anthony Perkins είναι ο ψυχοπαθής δολοφόνος που απορρέει μέσα από τις φροϋδικές ανησυχίες μιας ολόκληρης επιστήμης. Η σκηνή του ντους είναι η κλασικότερη όχι μονάχα του θρίλερ, αλλά ολόκληρου του σινεμά. Κι ενώ λέμε ότι το τέλειο δεν πρέπει να το πειράζεις, ήρθε ο Gus Van Sant το 1998 και το έκανε ριμέικ. Θα τρίζουν τα κόκαλα της μαμάς…




4. Ο Πόλεμος των Άστρων 
Star Wars (Star Wars: Episode IV - A New Hope) 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Η Βαθμολογία μου: 4/5 
Σκηνοθεσία: George Lucas
Παίζουν: Mark HamillHarrison FordCarrie FisherAlec Guinness
Παραγωγή: 1977, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Πολύ καιρό πριν, σε ένα μακρινό γαλαξία… το σινεμά άλλαξε για πάντα μορφή. Ο George Lucas δανείζεται πολλά από τις παλιές b-movies επιστημονικής φαντασίας και την μυθολογία της Άπω Ανατολής και της Ινδίας για να κατασκευάσει το απόλυτο κόμικ. Φυσικά αναφέρομαι σε ολόκληρη την πρώτη τριλογία κι όχι στην απλά φιλότιμη και υπερφιλόδοξη προσπάθεια του Lucas προς αναβίωση της. Μια ολόκληρη γενεά θεατών μεγάλωσε με την οικογένεια Σκάιγουοκερ και η κεφαλή αυτής, ο Νταρθ Βέιντερ, είναι ό,τι γοητευτικότερο έχει βγάλει σε «κακό» ο κινηματογράφος. Ακόμα κι αν υπάρχουν πολλοί που θα την αμφισβητήσουν ποιοτικά, ξεχνούν ότι η έννοια ψυχαγωγία εμπεριέχει τον όρο «ψυχή» μέσα της. Κι ο Ο Πόλεμος των Άστρων είναι ένα παραμύθι με ψυχικά χαρίσματα. Ένα παραμύθι για όλες τις γενιές, όλες τις ηλικίες και το αμάλγαμα αυτών.




3. Ο Νονός 
The Godfather 
ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola 
Παίζουν: Marlon BrandoAl PacinoJames CaanRobert DuvallDiane Keaton 
Παραγωγή: 1972, ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Ποιος θα έκανε καλύτερο δραματικό, γκανγκστερικό θρίλερ από τονCoppola με τον Νονό του; Μα φυσικά ο ίδιος ο Coppola, που όχι μονάχα έκανε ξανά αριστούργημα με τον δεύτερο Νονό, δύο χρόνια μετά, αλλά εύστοχα το σίκουελ θεωρείται ακόμα καλύτερο. Καθόλου άδικη και η μοναδική περίπτωση στην ιστορία των Όσκαρ, όπου δύο μέρη της ίδιας σειράς παίρνουν το ανώτερο βραβείο. Ξεχάστε τη ρετρό εικόνα της μαφίας στο σινεμά, αφού η ίδια η ταινία αυτοεπιβεβαιώνει τις υποψίες της συμμετοχή τής Κόζα Νόστρα στην χρηματοδότησης της. Ο Coppolaπαράγει αριστούργημα με ένα λουτρό αίματος, απίστευτης ανάλυσης χαρακτήρων και σκηνοθετική άποψη που το αμερικανικό σινεμά δε βλέπει εύκολα. Όχι, το άλογο δεν κοιμάται στο κρεβάτι, παρά μονάχα το κεφάλι του…




2. Ο Πολίτης Καίην 
Citizen Kane 
ΔΡΑΜΑ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Orson Welles
Παίζουν: Orson WellesJoseph CottenDorothy ComingoreAgnes Moorehead
Παραγωγή: 1941, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη) 
Καθόλου τυχαία, κάθε σοβαρή ψηφοφορία, περί των καλύτερων ταινιών του κινηματογράφου, έχει στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση την πρώτη ταινία που γύρισε ο Orson Welles, σε ηλικία 26 ετών! Το πρώτο «τρομερό παιδί» του σινεμά δε σκηνοθετεί απλά, αλλά διδάσκει μαθήματα σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με το «σπορ». Παίρνει έναν προς έναν διάφορους χαρακτήρες για να ενώσει το πάζλ ενός, μαζί με τη λύση ενός αινίγματος, που λογικά δε θα λυθεί επίσημα ποτέ. Ο μεγιστάνας Τσαρλς Φόστερ Κέιν πεθαίνει αφήνοντας ένα μικρό παιχνίδι να πέσει από τα χέρια του κι ένα ψιθυριστό «rosebud» να φεύγει από τα χείλη του. Εμείς αλλάζουμε σελίδα στο σελιλόιντ μονάχα αν μας το επιτρέψει αυτή η μεγαλοφυΐα που ονομάζεται Orson Welles. Κι ο Welles δεν επιτρέπει και πάρα πολλά…




1. 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος 
2001: A Space Odyssey 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Παίζουν: Keir DulleaGary LockwoodWilliam Sylvester
Παραγωγή: 1968, Αγγλία / ΗΠΑ (έγχρωμη) 
Υπάρχει το σινεμά «προ 2001» και το αντίστοιχο «μετά 2001». Ο Stanley Kubrick αρνείται να κάνει επιστημονική φαντασία όπως την ήξερε η ανθρωπότητα και τελικά καταφέρνει να κάνει κινηματογράφο που μόνο οDziga Vertov θα κατανοούσε αμέσως. Η ταινία… όχι δεν πρόκειται για ταινία, αλλά για εμπειρία! Είναι το όνειρο ενός ψυχοπαθούς ρομπότ, το οποίο έχει καταναλώσει σκληρά ναρκωτικά! Αν αυτό δε σας φτάνει, δε σας φτάνει το σύμπαν όλο…

Πέρα από τις 100 


Αυτή είναι η λίστα των ταινιών που είχανε πάρει σειρά, αλλά δεν τα κατάφεραν να συμπεριληφθούν στις 100. Πρέπει, όμως, να γίνει αυτή η αναφορική τους υπογράμμιση, αφού η αξία τους είναι τόση που μάλλον πρέπει να παρατείνετε την ζωή σας, ώστε να δείτε και αυτές. Ο Θεός να μου κόβει κριτικές και να σας τα δίνει σε ταινίες… 


Νοσφεράτου, μια Συμφωνία Τρόμου / Nosferatu (1922), Το Θωρηκτό Ποτέμκιν / Battleship Potemkin (1925), Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή / The Man with the Movie Camera (1929), Γαλάζιος Άγγελος / The Blue Angel (1930), Κίνγκ Κονγκ / King Kong (1933), Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη / Bringing Up Baby (1938), Τα Σταφύλια της Οργής / The Grapes of Wrath (1940), Το Γεράκι της Μάλτας / The Maltese Falcon (1941), Ιβάν ο Τρομερός / Ivan the Terrible (1945), Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας / The Best Years of our Lives (1946), Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε / The Treasure of the Sierra Madre (1948), Κλέφτης Ποδηλάτων / The Bicycle Thief (1948), Η Βασίλισσα της Αφρικής / The African Queen (1951), Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές / High Noon (1952), Το Λιμάνι της Αγωνίας / On the Waterfront (1954), Η Αιχμάλωτη της Ερήμου / The Searchers (1956), Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες / Around the World in Eighty Days (1956), Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι / The Bridge on the River Kwai (1957), Βιριδιάνα / Viridiana(1961), Τα Πουλιά / The Birds (1963), Μπλόου Απ / Blowup (1966), Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; / Who’s Afraid of Virginia Woolf?(1966), Ο Πλανήτης των Πιθήκων / Planet of the Apes (1968), Θάνατος στη Βενετία / Death in Venice (1971), Αγγίρε, η Μάστιγα του Θεού / Aguirre, Wrath of God (1972), Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι / Last Tango in Paris (1972), Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι / The Texas Chainsaw Massacre (1974), Μπάρι Λίντον / Barry Lyndon (1975), Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ / Jesus of Nazareth(1977), Το Εξπρές του Μεσονυχτίου / Midnight Express (1978), Εξκάλιμπερ / Excalibur (1981), Κάποτε στην Αμερική / Once Upon a Time in America (1984), Μπραζίλ / Brazil (1985), Δράκουλας / Bram Stoker’s Dracula (1992), Μαθήματα Πιάνου / The Piano (1993), Ο Ταχυδρόμος / Il Postino (1994), Braveheart (1995), Underground (1995), Trainspotting (1996), Ερωτική Επιθυμία / In the Mood for Love (2000), Μονομάχος / Gladiator (2000), Οι Άλλοι / The Others (2001), Γράμματα από το Ίβο Τζίμα / Letters from Iwo Jima (2006),Θα Χυθεί Αίμα / There Will Be Blood (2007)





11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και το ποτα αντε πουτσα παπαδια
και το ποτα αμι ητα στρεφο..
ρε και της παπαδιας την πουτσα
θα την βαλω πρυμα μου ωχ αμαν
θα την βαλω πρυμα μου
και μετα στο στομα μου ωχ αμαν.

Ανώνυμος είπε...

Και το ποτά άντε πούτσα παπαδιά
και το ποτα ααα αμι ηταν στρεφο
και το ποταμι ηταν στρεφο στρεφο
στρεφο κατεβασμεσο αντε πουτσα παπαδια.

ρε και της παπαδιας την πουτσα
θα την βαλω πριμα μου ωχ αμαν
θα την βαλω πρυμα μου
και μετα στο στομα ομα μου ωχχ αμαν..

Ανώνυμος είπε...

η σμαράγδα του θεοφάνη
εξεπύρισε τη στάνη
κερατάδες βελβιτσάνοι
κι αδερφοί κορσικιανοί

η σμαράιδω του θεοφάνη
εξεκώλιασε την στάνη
κερατάδες βολβιτσάνοι
κι αδερφοί κορδικιανοί.

Ανώνυμος είπε...

ο αετος μπρεκάρει και καλεί
γαμησαν τον Μιχαλη τον Καλή
κι η άγγουρα για πες μου που καλεί
στην πρύμη του Μιχάλη του Καλή.

Ανώνυμος είπε...

Φουστανάκια τα καρά
του βασίλη του καρά
και από μέσα απ τα καρά
είναι βαιτακανά.

Ανώνυμος είπε...

περνω λουλουδες λουλουδες λουλουδες
και τις κρατω στα χερκα μου
αννες μπενακενες ψαρουδες ψαρουδες ψαρουδες
του ζαχου στα τζουμερκα μου.

Ανώνυμος είπε...

Μες το χωριό οι ξακουστοί
ο ζάχος και η ζάχαινα
ήσαντε πάντοτε μαζί
οσάκις τους εζάχενα.

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι θέλει ο ζαχος δεν θα κανει
αν δε μετανιώσει πες του ζαχου ζαχο
θα πεθάνεις,
συρε πες του ζαχου ζαχο θα πεθανεις
δε θα του περάσει του ζαχου
μη φοβάσαι
πάντα μες του ζαχου τη βεραντα θασαι
πάντα μες του ζαχου τη βεραντα συ θε να σαι

Έννοια σου και ο ζαχος δε θα
μου γλιτώσει
όλα τα σπασμένα ο ζαχος θα πλερώσει
θα τον κάνω εγώ ν’ ανεστενάζει
ζαχος η βεραντα να φωνάζει
για σου μπιθικωτση να φωναζει.

Ανώνυμος είπε...

ζαχο γιατι εκοψες τον πευκο
γιατι γιατι
ο ζαχος περνει τον προσφολη
και περπατει
και μες του ζαχου τη βεραντα
η αρετη
φωναζε ζαχος η βεραντα
και η αρετη.

Ανώνυμος είπε...

κομε σταντο κομε σταντο
πεθανε η κυρα κωσταντο
κομε σταντο κομε σταντο
κοπηκε η κυρα κωσταντο.

Ανώνυμος είπε...

Στου Μιλιανού την τρυπα
εβαλα μια σουριχτρα
κι εσουριζε η σουριχτρα
στου Μιλιανου την τρυπα
στου μιλιανου την τρυπα.