Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2012


πηγή: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Γράφει η  Μαριλένα Γιαννούλη

Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 28/3, στο Μουσείο Μπενάκη, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2012 από τον Πρόεδρο και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της διοργάνωσης κ. Γιώργο Λούκο. Όπως θα διαπιστώσετε, στις περισσότερες από τις παραστάσεις δεν έχουν προσδιοριστεί οι ημερομηνίες, γεγονός που αποδόθηκε από τον κ. Λούκο στις ιδιαίτερες δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε ο θεσμός τη φετινή χρονιά. Δυσκολίες που οφείλονται τόσο στην ίδια την οικονομική κρίση όσο και στην διαχείρισή της, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος της διοργάνωσης, που ενημέρωσε ότι το Φεστιβάλ χρωστάει από πέρσι χρήματα, επειδή του έχει δοθεί μόνο το μισό της προγραμματισμένης επιχορήγησης του προηγούμενου έτους.
Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Επιδαύρου επιφυλάσσει για τους θιασώτες του μια σειρά από κωμωδίες, που ξεκινούν από τον Αριστοφάνη και καταλήγουν στο Μολιέρο. Αν και εν μέσω της δεινότερης οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι «καλά κρατεί», αφού όχι μόνο πραγματοποιείται (πολλοί στοιχημάτιζαν ότι φέτος θα ματαιωθεί…) αλλά θα μας χαρίσει πληθώρα παραστάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες θα μας διασκεδάσουν δεόντως!


Αναλυτικά οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο

Δύο παραστάσεις από το Εθνικό Θέατρο:
• «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (13 και 14 Ιουλίου), με τους Γιάννη Μπέζο, Αλέξανδρο Μυλωνά κ.ά.
• «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου. Σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή με έναν θίασο, στον οποίο συμμετέχουν η Αμαλία Μουτούση, η Στεφανία Γουλιώτη κ.ά.
Επίσης έχουμε:
• «Ιππείς» του Αριστοφάνη από το Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή
• «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου με τη Σ. Φιλιππίδου και
• « Όρνιθες» του Αριστοφάνη, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα με τον Β. Χαραλαμπόπουλο.
Επί πλέον θα δούμε:
• Μια σαιξπηρική τραγωδία, τον «Ερρίκο Ε΄», σε σκηνοθεσία του Βρετανού Έντουαρντ Χωλ
• Μια αρχαία τραγωδία: «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις και
• «Τρεις Ηλέκτρες», από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, μια παράσταση βασισμένη σε συρραφή από τα δύο ομώνυμα έργα του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και τις Χοηφόρες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Ισραηλινού Χανάν Σνιρ.


Η Μικρή Επίδαυρος

Λιγότερο κομφορμιστική και πάντα με αέρα νεανικό η Μικρή Επίδαυρος θα φιλοξενήσεις (από ό,τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα) δύο ενδιαφέροντα σχήματα:
• Ο Δημήτρης Μπίτος προσεγγίζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή με έναν θίασο που επιφυλάσσει εκπλήξεις, στον οποίο συμμετέχει και ο Ψαραντώνης.
• Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης επανέρχονται με μια παράσταση ντοκουμέντο, μετά την επιτυχημένη περσινή πρότασή τους στην ταράτσα του ΟΣΕ. Στη μικρή Επίδαυρο αυτή τη φορά προτείνουν ένα θέαμα βασισμένο στον θεσμό των Επιδαυρίων και στον τόπο που τον φιλοξενεί.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, όπως παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τον κ. Λούκο ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2012


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2012: Μήνυμα Μάλκοβιτς

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 27 Μαρτίου. Οι φίλοι του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία αυτό το τριήμερο να απολαύσουν παραστάσεις με φθηνό εισιτήριο ή και εντελώς δωρεάν, καθώς σήμερα Τρίτη είναι η παγκόσμια ημέρα Θεάτρου και πολλές θεατρικές σκηνές θα την τιμήσουν με αυτό τον τρόπο.
Το 1962 το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) καθιέρωσε τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου. Έκτοτε η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα στις 27 Μαρτίου.

Κάθε χρόνο μάλιστα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ επιλέγει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο την ημέρα του εορτασμού. Κατά καιρούς το μήνυμα έχουν γράψει οι Ζαν Κοκτό, Άρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολίβιε, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Ιάκωβος Καμπανέλλης κ.ά.
Φέτος το μήνυμα έγραψε ο Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης Τζον Μάλκοβιτς, που είναι πάνω απ' όλα καλλιτέχνης του θεάτρου.
Η μετάφραση από τα αγγλικά έγινε για το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου από το Νεόφυτο Παναγιώτου.

Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου από τον Τζον Μάλκοβιτς

«Είναι τιμή μου που το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Ουνέσκο μου ζήτησε να χαιρετίσω την 50η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Θα απευθυνθώ σύντομα στους συνάδελφους του θεάτρου, φίλους και συντρόφους.

Μακάρι η δουλειά σας να είναι πειστική και αυθεντική. Μακάρι να είναι βαθιά, συγκινητική, στοχαστική και μοναδική. Μακάρι να μας βοηθά να στοχαζόμαστε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και μακάρι αυτός ο στοχασμός να είναι ευλογημένος με θάρρος, ειλικρίνεια, ανυποκρισία και χάρη.

Μακάρι να είστε σε θέση να ξεπερνάτε τις αντιξοότητες, τη λογοκρισία, τη φτώχεια και το μηδενισμό, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί από εσάς θα είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε.

Μακάρι να είστε ευλογημένοι με ταλέντο και αυστηρότητα για να μας διδάξετε πώς χτυπά η καρδιά σε όλη την πολυπλοκότητα της, και να έχετε την περιέργεια και την ταπεινότητα να το κάνετε έργο ζωής.

Και μακάρι οι καλύτεροι από εσάς – γιατί μόνο οι καλύτεροι από εσάς, και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες και σύντομες στιγμές, – να καταφέρετε να διατυπώσετε το βασικότερο των ερωτημάτων: “Με ποιό τρόπο ζούμε;” Καλή τύχη!» John Malkovich


πηγή: radio-theatre.blogspot.com

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

20ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - Μνήμη Λουκίας Ρικάκη και Θόδωρου Αγγελόπουλου


πηγή: ΕΠΟΧΗ
Του Στράτου Κερσανίδη

Δύο πρόσφατες απώλειες του κινηματογραφικού χώρου θα τιμήσει το 20ό Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών που ξεκινά από αύριο στη Λάρισα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή 1 Απριλίου. Πρόκειται για τη Λουκία Ρικάκη και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Η Λουκία Ρικάκη, σκηνοθέτιδα, παραγωγός, συγγραφέας, εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια δύο φεστιβάλ, του Ecofilms (οικολογικό) της Ρόδου και του Ιπποκράτη (θέματα υγείας) της Κω θα τιμηθεί την Τετάρτη με την προβολή της ταινίας της «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις».
Στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης που τιμήθηκε στο Φεστιβάλ της Λάρισας, θα προβληθεί η ταινία του «Η σκόνη του χρόνου», αμέσως μετά την τελετή λήξης την ερχόμενη Κυριακή.
Το φεστιβάλ θα τιμήσει ακόμη το μαροκινό σκηνοθέτη Αμπντελκρίμ Ντερκαουί και το δικό μας Τώνη Λυκουρέση, καθώς και τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου. Προς τιμή του έλληνα σκηνοθέτη θα προβληθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου η ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους».
Ο Ντερκαουί, ο οποίος θα παρευρεθεί στη Λάρισα, θα τιμηθεί με Χρυσό Ίππο Καριέρας για την προσφορά του στον κινηματογράφο και είναι ο πρώτος εκπρόσωπος του αραβικού κόσμου που τιμάται από το φεστιβάλ.
Με Χρυσό ΄Ιππο καριέρας θα τιμηθεί επίσης ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης, καθώς και η Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου, πρωτοπόρος στην κινηματογραφική εκπαίδευση στη χώρα μας. Η εκδήλωση για τη βράβευση του Τώνη Λυκουρέση και της Σχολής Σταυράκου θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Σχολής Σταυράκου (Πατησίων 65), την Παρασκευή 6 Απριλίου, στις 8 το απόγευμα.
Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν ως την Παρασκευή 30 Μαρτίου, ημέρα έναρξης του επίσημου προγράμματος πρόγραμμα, θα ξεκινήσουν με την προβολή των ταινιών «Ντάστιν» (μικρού μήκους) του Κωνσταντίνου-Αντώνιου Γούτου και «Without» (μεγάλου μήκους) του Αλέξανδρου Αβρανά.
Το επίσημο πρόγραμμα του 20ού Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών θα διαρκέσει από την Παρασκευή 30 Μαρτίου έως την Κυριακή 1 Απριλίου. Την Παρασκευή θα προβληθούν οι ταινίες οι οποίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Οι 19 ταινίες αυτού του τμήματος θα προβληθούν σε δύο μέρη, στις 7 και στις 10 μ.μ. Αμέσως μετά, σε μεταμεσονύκτια προβολή, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία μεσαίου μήκους του λαρισαίου κινηματογραφιστή Σίμου Τσεκούρα, «Το πλοίο της ελπίδας».
Οι 31 ταινίες του Μεσογειακού Διαγωνιστικού Τμήματος θα προβληθούν το Σάββατο και την Κυριακή σε τρία μέρη. Τα δύο το Σάββατο, στις 7 και στις 10 μ.μ., και το τελευταίο την Κυριακή στις 7 μ.μ. Θα ακολουθήσει η «Σκόνη του χρόνου» και στη συνέχεια η τελετή απονομής των βραβείων στα δύο διαγωνιστικά τμήματα.
Η ταινία μικρού μήκους «Η δίκη» του τιμώμενου σκηνοθέτη Αμπντελκρίμ Ντερκαουί θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού. Την Ελλάδα στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό τμήμα εκπροσωπούν οι ταινίες «Πίστομα» του Γιώργου Φουρτούνη και «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντι» της Ρηνιώς Δραγασάκη.
Το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο συνέντευξη Τύπου και απονομή του Χρυσού ΄Ιππου καριέρας στον διάσημο μαροκινό σκηνοθέτη Αμπντελκρίμ Ντερκαουί. Την ίδια μέρα θα τιμηθούν για την προσφορά τους στα 20 χρόνια του Φεστιβάλ η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, η φωτογράφος Βασιλική Πασχάλη (δική της είναι η φωτογραφία της αφίσας του φεστιβάλ) και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Νίκος Ζιαβλιάκης. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει στο Χατζηγιάννειο έκθεση αφίσας από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80 από τη συλλογή Δημήτρη Μαντζιαφού.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο και γίνονται στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λάρισας (Ρούζβελτ 59).
Να προσθέσουμε εδώ πως το φεστιβάλ υποστηρίζεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την ΕΡΤ, η οποία είναι χορηγός και χορηγός επικοινωνίας. Το υπουργείο Πολιτισμού αγνοεί ένα θεσμό που φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια ζωής αφού δεν έχει δείξει καμία διάθεση επιχορήγησης του φεστιβάλ. Το ίδιο συνέβη και με την περσινή εκδήλωση με αποτέλεσμα το Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών να αγωνίζεται με νύχια και με δόντια, σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, να κρατηθεί ζωντανό.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


πηγή: TVXS
Στο ντοκιμαντέρ «Encardia, η πέτρα που χορεύει» του Άγγελου Κοβότσου απονεμήθηκε το βραβείο κοινού - για ελληνική ταινία μεγάλου μήκους - του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45΄ απονέμεται:

1. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Encardia, η πέτρα που χορεύει / Encardia,the Dancing Stone σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου

2. Για ξένη παραγωγή στην ταινία Ιταλία, αγάπα την ή παράτα την / Italy: Love It ofLeave It (Ιταλία – Γερμανία) σε σκηνοθεσία Γκούσταβ Χόφερ και Λούκα Ραγκάτσι /Gustav Hofer & Luca Ragazzi
Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45΄ απονέμεται:

1. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Ο τυφλός ψαράς / The Blind Fisherman σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου

2. Για ξένη παραγωγή στην ταινία  ORA (Καναδάς) σε σκηνοθεσία Φιλίπ Μπεϊλόκ /Philippe Baylaucq
ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

1. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Σαγιόμι / Sayome σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Μια ευαίσθητη και ευφυής μαρτυρία για ένα από τα πιο σύγχρονα και σοβαρά θέματα που αφορούν στη μοντέρνα Ελλάδα: τη μετανάστευση. Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε δυο κουλτούρες που φαίνονται πολύ μακριά η μία από την άλλη, η ταινία απεικονίζει τη ζωή μιας εξαιρετικής γυναίκας. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τον βαθύ σεβασμό και το θαυμασμό που επέδειξε ο ταλαντούχος αυτός σκηνοθέτης».

2. Για ξένη παραγωγή στην ταινία Canicula (Μεξικό) σε σκηνοθεσία Χοσέ Άλβαρες /Jose Alvarez
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Μια ποιητική και κινηματογραφική αποτύπωση μιας περιθωριοποιημένης κουλτούρας. Διεισδύοντας στην καθημερινή ζωή του λαού Τοτόνακ μέσα από κοντινά πλάνα και ήχους, και με αξιοθαύμαστη αφηγηματική εγκράτεια, η ταινία εκθέτει τις συνηθισμένες και λιγότερο συνηθισμένες πτυχές αυτού του αρχαίου πολιτισμού».

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ3
Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες  Απαλλοτρίωση / Expropriationτου Μάνου Παπαδάκη και Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι / A Few Brave People(Τουρκία) της Ρυγιά Αρζού Κοκσάλ / Ruya Arzu Koksal. To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.500 ευρώ για καθεμιά ταινία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ DOC ON AIR
Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forumτου Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται φέτος στο project My Journey to Meet You(Ιταλία), σε σκηνοθεσία Marco Simon Puccioni και παραγωγή Simone Catania, Indyca.
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Είχαμε το προνόμιο, στο 14ο Docs in Thessaloniki του EDN στη διάρκεια του Thessaloniki Documentary Pitching Forum να δουλέψουμε με σκηνοθέτες που συμμετέχουν με 17 εξαιρετικά πρότζεκτ. Το να επιλέξουμε μόνο ένα, ήταν πολύ δύσκολο. Τελικά, καταλήξαμε να βραβεύσουμε έναν δημιουργό που έχει το θάρρος να βάζει στον πυρήνα του ντοκιμαντέρ του, την ίδια του τη ζωή. Η πατρότητα αποτελεί πρόκληση για κάθε άντρα. Η πατρότητα για έναν ομοφυλόφιλο άντρα, στη σημερινή Ευρώπη, είναι μια μάχη ενάντια σε νομικά εμπόδια και – ακόμη πιο δύσκολο να πολεμήσεις - ενάντια σε προκαταλήψεις και θρησκοληψία. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ φέρνει μια προσωπική ιστορία σε πολιτικό επίπεδο. Προκαλεί τις αξίες της κοινωνίας μας και θέτει σοβαρά ερωτήματα, δίχως να δίνει εύκολες ή ιδεολογικές απαντήσεις. Το βραβείο ERT Doc on Air, τιμά την ποιότητα της ιστορίας και την αφοσίωση τόσο του σκηνοθέτη, όσο και του παραγωγού. Η επιτροπή υπογραμμίζει επίσης την κινηματογραφική προσέγγιση ενός πολύ ταλαντούχου και έμπειρου δημιουργού».

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Αυτό δεν είναι μια ταινία / This Is Not A Film (Ιράν) σε σκηνοθεσία των Τζαφάρ Παναχί / Jafar Panahiκαι Μοτζτάμπα Μιρταχμάς / Mojtaba Mirtahmasb.
ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Ζήτω οι αντίποδες / Vivan lasAntipodas! (Γερμανία-Ολλανδία-Αργεντινή-Χιλή) σε σκηνοθεσία Βίκτορ Κοσακόφσκι / Victor Kossakovsky.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

πηγή: TVXS
Μετανάστευση, κρίση, αστικό τοπίο, ανεργία, σχέση ανθρώπου – περιβάλλοντος, πολιτικές εξελίξεις και ιστορική μνήμη, κυριαρχούν στα ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα. Οι Έλληνες δημιουργοί δεν ακολουθούν μόνο τις εξελίξεις, αλλά τις αφουγκράζονται στη γέννησή τους και τις καταγράφουν χωρίς αναστολές και προκαταλήψεις. Κάθε χρόνο και πιο δυναμική, η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με τα πιο δυνατά χαρτιά της. Περισσότερες από 75 ελληνικές ταινίες, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα, αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων. Με επίκεντρο την Ελλάδα, οι ντοκιμαντερίστες δε διστάζουν να ακολουθήσουν τα θέματά τους απ’ την Ιταλία ως την Παλαιστίνη και απ’ τη Γκάνα ως την Αργεντινή.

Κρίση 
Στην ελληνική κρίση και τις παραμέτρους της, ρίχνουν φως οι ταινίες Krisis των Νίκου Κατσαούνη και Μίνας Μαρίας Πασχαλίδου, 155 SOLD του Γιώργου Παντελεάκη, Τα παιδιά των ταραχών του Χρίστου Γεωργίου και Ελλάδα είμαι σε δύσκολη θέση του Σεραφείμ Ντούσια, ενώ η Ολιγαρχία του Στέλιου Κούλογλου εξερευνά τη γέννηση και την εξέλιξη της παγκόσμιας κρίσης.

Spotlights
Πλάι στο αφιέρωμα στον Έλληνα της διασποράς Άγγελο Αμπάζογλου, η 14η διοργάνωση, πραγματοποιεί δυο spotlights, με ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν αφανείς όψεις της πόλης και σκιαγραφούν συναρπαστικές προσωπικότητες. Το spotlight «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραμαγγιώλη, εστιάζει σε πρόσωπα που κάνουν τη διαφορά, ενώ η σειρά ντοκιμαντέρ «Docville», καταγράφει χωρίς σχόλιο τη ζωή στις ελληνικές πόλεις σήμερα.

Έκκληση περιβάλλοντος
Με το περιβαλλοντικό ζήτημα να έχει μετουσιωθεί σε ένα πιεστικό κάλεσμα για δράση, οι ταινίες Toxic Crisis του Όμηρου Ευαγγελινού, Απαλλοτρίωση του Μάνου Παπαδάκη και Γαύδος. Εκεί στο Νότο της Ανθής Νταουντάκη ευαισθητοποιούν σε θέματα που θίγουν τη σχέση ανθρώπου – περιβάλλοντος. Παραδόσεις που απειλούνται καταγράφονται στις ταινίες Ξερολιθιές. Στηρίγματα στο Αιγαίο των Αμαλίας Ζέπου και Λυδίας Καρρά και Οικολογικά Ημερολόγια – Σιγή Ιχθύων του Χάρη Ραφτογιάννη, ενώ ο Γιάννης Μισουρίδης στα Οικολογικά Ημερολόγια – Κρέας ο πόλεμος των πιρουνιών εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη διατροφή και την οικολογική ισορροπία.

Μουσικές διαδρομές
Ένα μουσικό οδοιπορικό επιχειρεί ο Πάνος Καρκανεβάτος, με το ντοκιμαντέρ Μεσόγειος: Σικελία, ενώ μουσικές και ιστορία συνενώνονται στο Encardia, η πέτρα που χορεύει του Άγγελου Κοβότσου. Τη χιπ χοπ σκηνή καταγράφουν τα Ανοιχτά Μικρόφωνα του Νίκου Σκαρέντζου.

Μετανάστευση – Έλληνες της Διασποράς
Συγκλονιστικές ιστορίες μετανάστευσης εκτυλίσσονται στα ντοκιμαντέρ Έβρος, η άλλη όχθη του Χρόνη Πεχλιβανίδη, Νουρ – φως παντού υπάρχει του Νίκου Σούλη, Αύριο θα ήταν μια άλλη μέρα του Στέφανου Μονδέλου, Περιμένοντας τους βαρβάρους του Κώστα Σταματόπουλου και Η αντίπερα όχθη του Μορτέζα Τζαφαρί.

Την ίδια στιγμή οι ταινίες Greek Town, New England του Νίκου Πανουτσόπουλου και Τάνγκο χασάπικο, ο χορός των λιμανιών των Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα και Χούλια Μ. Χέιμαν ταξιδεύουν απ’ τη Μασαχουσέτη ως την Αργεντινή για να αφηγηθούν ιστορίες των Ελλήνων της διασποράς.

Ιστορική μνήμη και Πολιτική
Τη συλλογική μνήμη ανιχνεύουν τα ντοκιμαντέρ Εκτός ιστορίας της Φωφώς Τερζίδου, Μέγαρο Εξαρχόπουλου του Χρήστου Καλλίτση και Το νησί που μοιραζόμαστε της Δανάης Στυλιανού. Ιστορικοί δεσμοί και πολιτικά ορόσημα διερευνώνται στις ταινίες 25ος μεσημβρινός των Χρύσας Τζελέπη και Τάνιας Χατζηγεωργίου, Τα κορίτσια της βροχής της Αλίντας Δημητρίου, Μαρτυρίες ξεσηκωμού του Μανώλη Δημελλά, The King’s Garden [Ο κήπος του βασιλιά] της Φοίβης Φρονίστα και Παγωμένος χρόνος του Ηλία Ιωσηφίδη.

Προσφυγιά και εκπατρισμένος ελληνισμός διαπερνούν τις ιστορίες των ντοκιμαντέρ Περιμένοντας τη Ρόζα του Νίκου Θεοδοσίου, Ανάμεσα της Γεωργίας Σαλαμπάση και Τουρκοκρητικοί στην Αλικαρνασσό του Κώστα Νταντινάκη. Τέλος, το ντοκιμαντέρ Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου: Η συναρπαστική ιστορία του μηχανισμού των Αντικυθήρων του Μάικ Μπέκαμ αποκαλύπτει έναν «κώδικα ντα Βίτσι» που στήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα.

Αστικό τοπίο
Εκφάνσεις της σχέσης ανθρώπου και αστικού τοπίου πραγματεύονται τα ντοκιμαντέρ, Μικροπόλεις- Εκάλη: Το τείχος του Γιάννη Γαϊτανίδη, Perah Istar της Ελισάβετ Λαλουδάκη και του Μάσιμο Πιτσοκάρο, Μικροπόλεις – Ολυμπιακό χωριό: Ο φράχτης της Περσεφόνης Μήλιου, Μικροπόλεις – Παλαιό Φάληρο: Το παράθυρο του Θωμά Κιάου και Σκαλωσιά του Ευριπίδη Λασκαρίδη. Πόλη και ιστορία συναντώνται στις ταινίες Αμπελόκηποι της Ομάδας Ντοκιμαντέρ Δήμου Αθηναίων 2011 και Καπνίζουν παρελθόν του Στέφανου Κακαβούλη.

Πορτραίτα
Ξεχωριστές προσωπικότητες γοητεύουν το θεατή, μέσα από τα ντοκιμαντέρ Directing Hell του Χρήστου Χουλιάρα (για το Νίκο Νικολαίδη), Κλέφτης Εικόνων του Πάνου Α. Θωμαΐδη (για το Σπύρο Στάβερη), Η επιστροφή του Ε.Χ Γονατά της Εύας Στεφανή, Σάκης Παπαδημητρίου – η αναπνοή του αυτοσχεδιαστή του Σπύρου Τσιφτσή και Πάρε τα δώρα του Λευτέρη Ξανθόπουλου (για τους Κική Δημουλά και Τίτο Πατρίκιο).

Σύγχρονοι ήρωες
Η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής κυριαρχεί στις ταινίες Ο τυφλός ψαράς των Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου, Με λένε Στέλιο του Γιάννη Κασπίρη, Το αρχαίον όστρακον του Νίκου Αλευρά, Χριστίνα του Χάρη Ξυδιά και Επιζώντες της Μαρίας Γιαννούλη. Η ταινία ΜΕΤΑΧΑ, ακούγοντας το χρόνο του Σταύρου Ψυλλάκη, παρακολουθεί την ηρωική καθημερινότητα της ομάδας καρκινοπαθών γιατρών του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά. Σύγχρονοι ήρωες πρωταγωνιστούν στα ντοκιμαντέρ Σαγιόμι του Νίκου Νταγιαντά, Ξύπνησε ο Σουλτάν Αχμέτ του Νίκου Λυγγούρη, Κατινούλα της Μύρνας Τσάπα, Σταυρούλα της Ήρας Ντίκα και Αφανείς ήρωες του Παναγιώτη Κουντουρά.

Ανθρώπινες ιστορίες
Ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο ιστοριών με παγκόσμια απήχηση στα ντοκιμαντέρ The Outcasts του Γιώργου Γεωργόπουλου, Εγώ είμαι ένας άλλος, από τη θεραπεία (180 Άνω) στην κοινωνική ένταξη του Γιώργου Χρ. Ζέρβα και Ο λόγος των αποκλεισμένων του Γιώργου Κεραμιδιώτη. Τέλος, καθημερινές ιστορίες από την Ελλάδα και την Κύπρο μέχρι το Καμερούν, παρακολουθούν τα ντοκιμαντέρ 100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα) του Γεράσιμου Ρήγα, Ελένη και Χαούμ του Ευγένιου Ιωάννου και To be or not to be Bagyeli του Νίκου Θωμόπουλου.



Την επίσημη πρεμιέρα της στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κάνει η «Ολιγαρχία», το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου που έρχεται για να αποκαλύψει τη μυστική ομάδα που κυβερνά τον κόσμο... Η «Ολιγαρχία» θα προβληθεί την Κυριακή 11/03/2012 στις 18:00 στην αίθουσα Olympion, ενώ θα επαναπροβληθεί την Τρίτη 13/03/2012 στις 22:30 στην αίθουσα Liappa.

ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ

Ένας ακήρυχτος πόλεμος, που πρέπει να παραμείνει μυστικός, έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Διεξάγεται από μια χούφτα τραπεζιτών και πολιτικών που κυβερνούν τον κόσμο περιφρονώντας τη δημοκρατία. Τα τελευταία χρόνια, το επίκεντρο των συγκρούσεων έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο του πεδίου δοκιμών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια οχταμελής ομάδα- που θυμίζει τα δεσποτικά  πολίτμπιρο της Σοβιετικής Ένωσης- ρίχνει εκλεγμένους πρωθυπουργούς και διορίζει νέους της αρεσκείας της. Την ονομάζουν ομάδα της Φρανκφούρτης γιατί δημιουργήθηκε στην Όπερα της πόλης, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη σε ένα από τα μέλη της ομάδας…



OLIGARCHY: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ... από tvxorissinora