Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Η ζωή της Αντέλ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Κανών

Πηγή: avgi.gr
 
Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απονεμήθηκε στην ταινία "La vie d' Adele" του γάλλου σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς.
Η πιο πολυσυζητημένη ταινία του φεστιβάλ  παρέλαβε συγκινημένος το βραβείο μαζί με τις  πρωταγωνίστριες του, την ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος και την Λεά Σεντού, και ολοκλήρωσε το λόγο του καλώντας τους πάντες «να εκφραστούν και να αγαπήσουν ελεύθερα».

Οι ταινίες του αλγερινής καταγωγής Γάλλου Αμπντελατίφ Κεσίς και του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχάντι κέρδισαν και τα πρώτα παράλληλα βραβεία στο 66ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Κανών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Συγκεκριμένα, η ταινία «Η ζωή της Αντέλ» του Κεσίς κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας του επίσημου τμήματος του φεστιβάλ, που απονέμει η κριτική επιτροπή της Διεθνούς ομοσπονδίας Κριτικών (FIPRESCI), ενώ το Οικουμενικό Βραβείο καλύτερης ταινίας του επίσημου τμήματος του φεστιβάλ, που απονέμουν καθολικοί και προτεστάντες κριτικοί δόθηκε στην ταινία «Το παρελθόν» του Ασγκάρ Φαρχάντι.

Η επιτροπή απένειμε και ειδική μνεία, εξίσου στις ταινίες «Μέλι» της Βαλέρια Γκολίνο και «Όπως πατέρας και γιος» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Εντα. Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών κέρδισε ο Αμερικανός Μπρους Ντερν, 76 ετών, για την ταινία "Νεμπράσκα" του σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Μπερενίς Μπεζό, 36 ετών, για την ταινία "Το παρελθόν" του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί.

Το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απονεμήθηκε στον Κινέζο Ζία Ζάνγκ- Kε για την ταινία "A touch of sin". Το βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα για την ταινία "Tel pere, tel fils". Το βραβείο σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απονεμήθηκε στον Μεξικανό Αμάτ Εσκαλάντε για την ταινία "Heli".

Το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ δόθηκε στην ταινία "Inside Llewyn Davis" των αδελφών Κοέν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: