Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

20ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - Μνήμη Λουκίας Ρικάκη και Θόδωρου Αγγελόπουλου


πηγή: ΕΠΟΧΗ
Του Στράτου Κερσανίδη

Δύο πρόσφατες απώλειες του κινηματογραφικού χώρου θα τιμήσει το 20ό Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών που ξεκινά από αύριο στη Λάρισα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή 1 Απριλίου. Πρόκειται για τη Λουκία Ρικάκη και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Η Λουκία Ρικάκη, σκηνοθέτιδα, παραγωγός, συγγραφέας, εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια δύο φεστιβάλ, του Ecofilms (οικολογικό) της Ρόδου και του Ιπποκράτη (θέματα υγείας) της Κω θα τιμηθεί την Τετάρτη με την προβολή της ταινίας της «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις».
Στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης που τιμήθηκε στο Φεστιβάλ της Λάρισας, θα προβληθεί η ταινία του «Η σκόνη του χρόνου», αμέσως μετά την τελετή λήξης την ερχόμενη Κυριακή.
Το φεστιβάλ θα τιμήσει ακόμη το μαροκινό σκηνοθέτη Αμπντελκρίμ Ντερκαουί και το δικό μας Τώνη Λυκουρέση, καθώς και τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου. Προς τιμή του έλληνα σκηνοθέτη θα προβληθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου η ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους».
Ο Ντερκαουί, ο οποίος θα παρευρεθεί στη Λάρισα, θα τιμηθεί με Χρυσό Ίππο Καριέρας για την προσφορά του στον κινηματογράφο και είναι ο πρώτος εκπρόσωπος του αραβικού κόσμου που τιμάται από το φεστιβάλ.
Με Χρυσό ΄Ιππο καριέρας θα τιμηθεί επίσης ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης, καθώς και η Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου, πρωτοπόρος στην κινηματογραφική εκπαίδευση στη χώρα μας. Η εκδήλωση για τη βράβευση του Τώνη Λυκουρέση και της Σχολής Σταυράκου θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Σχολής Σταυράκου (Πατησίων 65), την Παρασκευή 6 Απριλίου, στις 8 το απόγευμα.
Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν ως την Παρασκευή 30 Μαρτίου, ημέρα έναρξης του επίσημου προγράμματος πρόγραμμα, θα ξεκινήσουν με την προβολή των ταινιών «Ντάστιν» (μικρού μήκους) του Κωνσταντίνου-Αντώνιου Γούτου και «Without» (μεγάλου μήκους) του Αλέξανδρου Αβρανά.
Το επίσημο πρόγραμμα του 20ού Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών θα διαρκέσει από την Παρασκευή 30 Μαρτίου έως την Κυριακή 1 Απριλίου. Την Παρασκευή θα προβληθούν οι ταινίες οι οποίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Οι 19 ταινίες αυτού του τμήματος θα προβληθούν σε δύο μέρη, στις 7 και στις 10 μ.μ. Αμέσως μετά, σε μεταμεσονύκτια προβολή, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία μεσαίου μήκους του λαρισαίου κινηματογραφιστή Σίμου Τσεκούρα, «Το πλοίο της ελπίδας».
Οι 31 ταινίες του Μεσογειακού Διαγωνιστικού Τμήματος θα προβληθούν το Σάββατο και την Κυριακή σε τρία μέρη. Τα δύο το Σάββατο, στις 7 και στις 10 μ.μ., και το τελευταίο την Κυριακή στις 7 μ.μ. Θα ακολουθήσει η «Σκόνη του χρόνου» και στη συνέχεια η τελετή απονομής των βραβείων στα δύο διαγωνιστικά τμήματα.
Η ταινία μικρού μήκους «Η δίκη» του τιμώμενου σκηνοθέτη Αμπντελκρίμ Ντερκαουί θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού. Την Ελλάδα στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό τμήμα εκπροσωπούν οι ταινίες «Πίστομα» του Γιώργου Φουρτούνη και «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντι» της Ρηνιώς Δραγασάκη.
Το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο συνέντευξη Τύπου και απονομή του Χρυσού ΄Ιππου καριέρας στον διάσημο μαροκινό σκηνοθέτη Αμπντελκρίμ Ντερκαουί. Την ίδια μέρα θα τιμηθούν για την προσφορά τους στα 20 χρόνια του Φεστιβάλ η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, η φωτογράφος Βασιλική Πασχάλη (δική της είναι η φωτογραφία της αφίσας του φεστιβάλ) και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Νίκος Ζιαβλιάκης. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει στο Χατζηγιάννειο έκθεση αφίσας από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80 από τη συλλογή Δημήτρη Μαντζιαφού.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο και γίνονται στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λάρισας (Ρούζβελτ 59).
Να προσθέσουμε εδώ πως το φεστιβάλ υποστηρίζεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την ΕΡΤ, η οποία είναι χορηγός και χορηγός επικοινωνίας. Το υπουργείο Πολιτισμού αγνοεί ένα θεσμό που φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια ζωής αφού δεν έχει δείξει καμία διάθεση επιχορήγησης του φεστιβάλ. Το ίδιο συνέβη και με την περσινή εκδήλωση με αποτέλεσμα το Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών να αγωνίζεται με νύχια και με δόντια, σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, να κρατηθεί ζωντανό.

1 σχόλιο:

sxoliastis είπε...

ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Β΄
Στη μνήμη του δάσκαλου και φίλου Θόδωρου Αγγελόπουλου
Όπως παράνομα ο υλοτόμος ξυλεύει ένα πολύτιμο δάσος
έτσι παράνομα τον πήρε ο θάνατος,
μια δρεπανοφόρο νύχτα που η θάλασσα έλειπε.
Ο Θόδωρος άφησε μέσα μας μπόλι από σταφύλι ροζακί
Ελπίζω κάποτε να γίνει αμπέλι στην ερημονησίδα Απεροπία.
Τί ήταν για μένα ο Θόδωρος;
Μεγάλος δημιουργός και ταυτόχρονα ένα παιδί που κρύωνε πολύ
και στην απελπισία του απειλούσε τον άνεμο.

Μανόλης Τσακίρης
24/3/2012