Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Το Φεστιβάλ Animation της Αθήνας επιστρέφει

Αφίσα: Παναγιώτης ΡΑΠΠΑΣ
πηγή: ΑΥΓΗ

Έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους στα επτά χρόνια της διοργάνωσης του, λειτουργώντας ως χώρος επικοινωνίας Ελλήνων και ξένων δημιουργών animation με το κοινό. Παρά την οικονομική κρίση, το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας επιστρέφει, πιστό στο ραντεβού του, από 7 έως 13 Μαρτίου 2013, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου) παρουσιάζοντας 167 ταινίες animation μικρού μήκους από την Ελλάδα και από άλλες 33 χώρες.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη ένα μεγάλο αφιέρωμα στα γαλλικά κινούμενα σχέδια, με 64 ταινίες, που θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Υπάρχει και ένα αφιέρωμα στο πολωνικό κινούμενο σχέδιο με 19 ταινίες animation μικρού μήκους του Studio SE-MA-FOR, με τις ταινίες της συγκεκριμένης εταιρείας παραγωγής να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της λεγόμενης Πολωνικής Σχολής. Ακόμη, υπό τον τίτλο «Animation των Γειτόνων», θα προβληθούν 9 μοναδικές ταινίες από ευρωπαϊκές χώρες, όπως Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Εσθονία, Πολωνία, Λιθουανία.

Τέλος, οι προβολές θα ολοκληρωθούν με ένα μικρό αφιέρωμα τεσσάρων ταινιών τού πολωνικής καταγωγής πρωτοπόρου Ρώσου δημιουργού Βλαντισλάβ Στάρεβιτς με σύγχρονη μουσική επένδυση από τον Brooding Side Of Madness (ο Brooding Side Of Madness γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει γράψει μουσική για ταινίες μικρού μήκους, εγκαταστάσεις, videoart tapes και χοροθέατρο). Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Animation, ο Rony Oren, animator και καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ιερουσαλήμ, θα πραγματοποιήσει διάλεξη και masterclass (στο Μεταπτυχιακό «Νέες Τεχνολογίες και Εκπαίδευση» του ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιου Αθήνας) και θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα "Οπτικοακουστικό και Εκπαίδευση" στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (στις 9 Μαρτίου).

Συνολικά, στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας θα προβληθούν 84 ταινίες animation μικρού μήκους (Διαγωνιστικό Τμήμα), 55 σπουδαστικές ταινίες animation (Διαγωνιστικό Τμήμα), 24 ελληνικές ταινίες (Διαγωνιστικό Τμήμα), 64 γαλλικές ταινίες (αφιέρωμα), 19 πολωνικές ταινίες της SE-MA-FOR (αφιέρωμα), 9 κεντροευρωπαϊκές ταινίες (αφιέρωμα), 4 ταινίες του Wladyslaw Starewicz. Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: