Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Το Σάββατο η απονομή της Χρυσής Άρκτου στο Βερολίνο - Φαβορί δύο ταινίες

Ποιες διεκδικούν βραβείο

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Ιζαμπέλα Ροσελίνι
Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Ιζαμπέλα Ροσελίνι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Με -ως επί το πλείστον- αδιάφορες ταινίες κύλησε το 61ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Μία ημέρα, πάντως, πριν η Μπερλινάλε «ρίξει αυλαία», τα φαβορί αρχίζουν να διαφαίνονται.  Οι ταινίες που ξεχώρισαν είναι το Turin Horse του Μπέλα Ταρ, καθώς και το Nader and Simin, a Separation του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί.

Κι ενώ ο Ούγγρος σκηνοθέτης καταπιάνεται με την ιστορία ενός ετοιμοθάνατου αλόγου, ο Ιρανός δημιουργός διηγείται την ιστορία ενός διαζυγίου ενός ζευγαριού στο Ιράν. Παράλληλα, όμως, μιλά και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως τις ταξικές συγκρούσεις και τη θέση της γυναίκας στο Ιράν.

Το Σάββατο είναι η ημέρα της απονομής των βραβείων και θεωρείται πιθανών η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την ηθοποιό Ιζαμπέλα Ροσελίνι, να επιλέξει μία από τις δύο παραπάνω ταινίες. Στα φαβορί για ένα από τα βραβεία του Φεστιβάλ είναι και η γερμανική Αν όχι εμείς, ποιός; του Αντρες Βίελ.

Σήμερα, Παρασκευή, τελευταία ημέρα του διαγωνιστικού τμήματος της Μπερλινάλε προβάλλεται το Forgiveness of Blood, με φόντο μια βεντέτα στη σύγχρονη Αλβανία.

Σκηνοθέτης της ταινίας ο Αμερικανός Τζόσουα Μάρστον, δημιουργός του εξαιρετικού Maria, Full of Grace.

Εκείνο που ενδιαφέρει τον Τζ.Μάρστον στην ταινία του, δεν είναι τόσο η σύγκρουση ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, όσο η επίδραση της βεντέτας στα μικρά παιδιά μιας οικογένειας.

Ο Τζ.Μάρστον ταξίδεψε, μαζί με τον συν-σεναριογράφο του Ανταμιόν Μουρατάι, σε διάφορα μέρη της Αλβανίας, όπως ανάφερε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την προβολή της ταινίας, μιλώντας «με διάφορα πρόσωπα και μαζεύοντας υλικό γιατί, η έρευνα για μένα είναι συχνά το πιο γοητευτικό στοιχείο μιας ταινίας. Γιατί τότε όλα είναι καινούρια και όλα έχουν ενδιαφέρον. Κι εγώ τα μαζεύω για να τα συνδέσω, όπως ακριβώς σ' ένα παζλ.»

Οι Έλληνες του... Βερολίνου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή Μπερλινάλε προβλήθηκαν τρεις ελληνικές ταινίες.

Το Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ προβλήθηκε στην Αγορά της Μπερλινάλε. Οι δύο δημιουργοί φτιάχνουν ένα πορτρέτο της Αθήνας. Καλοκαίρι στην πόλη, ένας έφηβος skateboarder ξεκινά για μία συνηθισμένη μέρα με τους φίλους του. Ένας μεσήλικας προσπαθεί σκληρά για την επιβίωση της οικογένειάς του, με μία δουλειά την οποία απεχθάνεται και με έναν επικείμενο νευρικό κλονισμό.

Η Αμνηστία του Μπουγιάρ Αλιμάνι (με Έλληνα παραγωγό τον Θάνο Αναστόπουλο) παρακολουθεί την ιστορία δύο ανθρώπων που γνωρίζονται και ερωτεύονται όταν επισκέπτονται τους συζύγους τους στη φυλακή.

Τέλος, η ταινία Man At Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, έκανε και αυτή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ιστορία παρακολουθεί έναν καπετάνιο (Αντώνη Καρυστινό) που συλλέγει από τη θάλασσα παράνομους μετανάστες. Οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν θα είναι τραγικές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: