Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Στον Ασγκάρ Φαρχαντί η «Χρυσή Άρκτος» του Βερολίνου

Η ιρανική δραματική ταινία «Ναντέρ και Σιμίν, ένας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είχε απαγορεύσει στον σκηνοθέτη να γυρίσει την ταινία λόγω επικριτικών του δηλώσεων κατά της ηγεσίας της χώρας.
Η ταινία περιγράφει έναν γάμο που βρίσκεται σε κρίση, αναφερόμενη στις διαταξικές διαφορές που εξακολουθούν να ισχύουν στο Ιράν, στο θρησκευτικό συντηρητισμό και στο δικαστικό σύστημα.
«Αργυρή Άρκτο» για την καλύτερη σκηνοθεσία κέρδισε ο γερμανός Ούλριχ Κόλερ για την ταινία «Κοιμώμενη Ασθένεια», ενώ ο ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία του «Το Αλογο του Τορίνο». «Αργυρή Αρκτο» για τον καλύτερο γυναικείο ρόλο κέρδισαν οι πρωταγωνίστριες της ταινίας «Ναντέρ και Σιμίν, ένας χωρισμός», ενώ το αντίστοιχο βραβείο για τον καλύτερο ανδρικό ρόλο οι άνδρες πρωταγωνιστές της ίδιας ταινίας.
Με Αργυρή Αρκτο Καλλιτεχνικής Συμβολής τιμήθηκε ο κινηματογραφιστής Βόγιετς Στάρον για την ταινία «Το Βραβείο» και η παραγωγός Μπάρμπαρα Ενρίκες για την ίδια ταινία. «Αργυρή Αρκτο» καλύτερου σεναρίου κέρδισε η ταινία «Η Αφεση του Αίματος» των Τζόσουα Μάρστον και Ανταμιόν Μουρατάι.
Βραβείο καινοτομίας Alfred-Bauer απονεμήθηκε στην ταινία «Αν όχι εμείς, ποιοί» του Αντρες Φάιλ, ενώ βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο «Πάνω στον Πάγο» του Αντριου Οκπεάνα Μακλίν.

ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: