Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

«Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη». To ντοκιμαντέρ του Θ. Αγγελόπουλου στην Πλατεία Συντάγματος

πηγή: TVXS
Του Γιώργου Ρούσσου.
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, πραγματοποιεί εκδήλωση, ανήμερα της συμπλήρωσης των δύο χρόνων από το θάνατο του δημιουργού, με προβολή του ντοκιμαντέρ «Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη».
Ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, βασισμένο σε κείμενα Ελλήνων ποιητών και ζωγράφων, θα 'εχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θεατές, σήμερα Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στην Πλατεία Συντάγματος, σε τέσσερις διαδοχικές προβολές.

«Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη»
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ντοκιμαντέρ / Παραγωγή Ελλάδα / 1983
Διάρκειας 43 λεπτών / Έγχρωμο
Η ταινία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985 και αποτελεί μια βαθιά προσωπική ματιά του Θόδωρου Αγγελόπουλου για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Παράλληλα είναι και μία ματιά στην ιστορική της σημασία στο παρελθόν, αλλά και στο σήμερα.

Η «Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη», εκτός από ένα πολιτιστικό ντοκιμαντέρ, είναι κι ένα ευαίσθητο βλέμμα του καλλιτέχνη στον πολιτισμό, στην τέχνη και στην ιστορία μιας πόλης που σημάδεψε τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ένα φιλμ που μας ταξιδεύει μαγικά, βασισμένο στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και τη ζωγραφική του Γιάννη Τσαρούχη...
Για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη», ωστόσο έγινε γνωστή και κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη». Παράλληλα, περιέχει μουσική των: Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Διονύση Σαββόπουλου.

Η ταινία θα προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη (από την Real Cinema Screen) και οι ώρες προβολών έχουν οριστεί για τις: 20:00, 21:00, 22:00 και 23:00. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερώματος που πραγματοποιείτε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τίτλο: «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων».
Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία, ώστε να θυμηθούμε αλλά και να ταξιδέψουμε για ακόμη μία φορά με τις υπέροχες δημιουργίες ενός μοναδικού καλλιτέχνη, το έργο του οποίου θα μείνει για πάντα ανεξίτηλο, όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και διεθνώς.

Το Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τίτλο: «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων», εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου. Η είσοδος είναι 5 ευρώ ανά προβολή ταινίας, και 10 ευρώ ενιαία κάρτα εισόδου σε όλες τις προβολές για μαθητές, φοιτητές, ανέργους και νέους 18 έως 26 ετών.  

«Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη»

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης (πρόσθετα γυρίσματα, Ανδρέας Σινάνος)| Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου | Μουσικά θέματα: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Διονύσης Σαββόπουλος | Με τους: Κώστας Μελεούνης, Γιώργος Αλεξίου, Γιώργος Χατζηϊωάννου, Νίκη Μυριδάκη | Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος για την ΕΡΤ και την Trans World Film 

Δεν υπάρχουν σχόλια: