Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Οι «Απόγονοι» πάνε σφαίρα για πέντε χρυσά

Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
πηγη: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Πέντε υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες απέσπασαν οι «Απόγονοι» του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν, οικογενειακό δράμα, με τον Τζορτζ Κλούνι σε ρεσιτάλ ερμηνείαςΠέντε υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες απέσπασαν οι «Απόγονοι» του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν, οικογενειακό δράμα, με τον Τζορτζ Κλούνι σε ρεσιτάλ ερμηνείας

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι «Απόγονοι» του δικού μας Αλεξάντερ Πέιν από την ταινία «Ο Αρτίστας» του Μισέλ Χαζαναβίσιους, στις υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες, που ανακοινώθηκαν χθες στο Μπέβερλι Χιλς, τις οποίες κάθε χρόνο υποδεχόμαστε ως προάγγελο των Οσκαρ.

Το ιδιαίτερο, βωβό και ασπρόμαυρο φιλμ του Χαζαναβίσιους, «Ο Αρτίστας», οδηγεί την κούρσα με έξι υποψηφιότητες.
Ενα μόλις βήμα πίσω, με πέντε υποψηφιότητες, βρίσκονται οι «Απόγονοι» του ελληνικής καταγωγής Πέιν, ένα εξαιρετικό οικογενειακό δράμα, υψηλής τέχνης, με τον Τζορτζ Κλούνι να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Και για να πούμε την αλήθεια, κάνουμε το σταυρό μας να σαρώσει τις Χρυσές Σφαίρες η ταινία του Πέιν.
Από κοντά, με πέντε επίσης υποψηφιότητες και η ταινία «Υπηρέτριες» του Τέιτ Τέιλορ, με θέμα την εργασία των μαύρων γυναικών ως υπηρετριών στον αμερικανικό Νότο του ,60. Ακολουθούν με τέσσερις το πολιτικό θρίλερ του Τζορτζ Κλούνι «Αι ειδοί του Μαρτίου» και το «Moneyball» του Μπένετ Μίλερ - ένα ακόμη γερό χαρτί.
Για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας θα δώσουν μάχη τα «Απόγονοι», «Ούγκο» του Μάρτιν Σκορσέζε, «Υπηρέτριες», «War Horse» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Αι ειδοί του Μαρτίου» και «Moneyball». Στο αντίστοιχο σκηνοθεσίας, θα αναμετρηθούν οι Σπίλμπεργκ, Πέιν, Χαζαναβίσιους, Κλούνι και Σκορσέζε. Για το σεναρίου «πάνε» οι ταινίες «Οι Απόγονοι», «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», «Αι ειδοί του Μαρτίου», «Moneyball» και «Αρτίστας».
Για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, το μέχρι τώρα φαβορί, δηλαδή «Ο Αρτίστας», έχει αντιπάλους τα «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Γούντι Αλεν, «Φιλενάδες» του Πολ Φέιγκ, «50/50» του Τζόναθαν Λεβίν και «Επτά μέρες με τη Μέριλιν» του Σάιμον Κέρτις.
Στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας βρίσκουμε δύο αγαπημένες μας ταινίες, τις «Ενας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί και «Το παιδί με το ποδήλατο» των αδερφών Νταρντέν, αλλά και «The flowers of war» του Ζαν Γιμού, «In the land of blood and honey» της Αντζελίνα Τζολί και «Το δέρμα που κατοικώ» του Πέδρο Αλμοδόβαρ.
Στις γυναικείες υποψηφιότητες για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε δραματική ταινία βρίσκουμε βετεράνους, όπως τη Μέριλ Στριπ, που με αυτή την υποψηφιότητα για το ρόλο της ως Μάργκαρετ Θάτσερ στη «Σιδηρά Κυρία» της Φιλίντα Λόιντ, κλείνει την 25η φορά. Εχει ήδη κερδίσει επτά φορές.
Συναντάμε όμως και πρωτοεμφανιζόμενες όπως τη Ρούνι Μάρα, την οποία μέχρι χθες δεν γνώριζε κανείς, αλλά να που «Το κορίτσι με το τατουάζ» του Ντέιβιντ Φίνστερ τής έδωσε φόρα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος καθώς οι υπόλοιπες συνυποψήφιες είναι η Τίλντα Σουίντον που έδωσε μια φοβερή ερμηνεία ως ψυχρή μάνα στο «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» της Λιν Ράμσεϊ αλλά και η Γκλεν Κλόουζ, που υποδύεται τον άντρα στην ταινία που σκηνοθέτησε η ίδια, «Αλμπερτ Νομπς».
Απών ο Ιστγουντ
Στην αντίστοιχη κατηγορία αντρών θα γίνει «σφαγή»: Τζορτζ Κλούνι («Οι απόγονοι»), Μπραντ Πιτ («Moneyball»), Λεονάρντο ντι Κάπριο («Εντγκαρ»), Ράιαν Γκόσλινγκ («Αι ειδοί του Μαρτίου) και Μάικλ Φασμπέντερ («Shame). Ο τελευταίος, αν και παίζει φέτος σε πέντε ταινίες, μόνο με το «Shame» του Βρετανού Στιβ Μακουίν πάει στις υποψηφιότητες, και μάλιστα για πρώτη φορά. Και μια ακόμη παρατήρηση: η υποψηφιότητα του Ντι Κάπριο είναι η μοναδική που εκπροσωπεί το «Εντγκαρ» του Κλιντ Ιστγουντ, ο οποίος αγνοείται από τα βραβεία κατά συρροήν.
Για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε κωμωδία ή μιούζικαλ βρίσκουμε τις Μισέλ Γουίλιαμς («Επτά μέρες με τη Μέριλιν»), Σαρλίζ Θερόν («Young adult»), Κρίστιν Γουίνγκ («Φιλενάδες»), ενώ οι Τζόντι Φόστερ και Κέιτ Γουίνσλετ εκπροσωπούν την ίδια ταινία, το «Μακελειό» του Ρομάν Πολάνσκι, μία ακόμη ταινία που παραλείφθηκε από τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Στους άντρες είναι οι: Ζαν Ντιζαρντέν («Ο Αρτίστας»), Οουεν Γουίλσον («Μεσάνυχτα στο Παρίσι»), Ράιαν Γκόσλινγκ («Crazy stupid love»), Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ («50/50»), Μπρένταν Γκλίσον («Εκτός νόμου και χρόνου»).
Δεύτεροι ρόλοι
Οι «Υπηρέτριες» στέλνουν δύο γυναίκες στις υποψηφιότητες δεύτερου ρόλου, τις Τζέσικα Τσαστέιν και Οκτάβια Σπένσερ, που έχουν απέναντί τους τις Μπερενίς Μπεζό («Ο Αρτίστας») και Μελίσα Μακάρθι («Οι φιλενάδες»).
Στις αντρικές έχουμε τους: Κρίστοφερ Πλάμερ («Οι πρωτάρηδες»), Αλμπερτ Μπρουκς («Drive»), Κένεθ Μπράνα («Επτά μέρες με τη Μέριλιν»), Βίγκο Μόρτενσεν («Μια επικίνδυνη μέθοδος»), Τζόνα Χιλ («Moneyball»).
Στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων είναι οι «Περιπέτειες του Τεντέν: Το μυστικό του Μονόκερου», «Arthur Christmas: Ο γιος του Αϊ-Βασίλη», «Γάτος Σπιρουνάτος», «Αυτοκίνητα 2» και «Rango».
Η τελετή απονομής θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου, με παρουσιαστή για δεύτερη χρονιά τον Ρίκι Ζερβέ.*

Δεν υπάρχουν σχόλια: