Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ολοκληρώθηκε το 13ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε το 13ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών. Το φεστιβάλ, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 11 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε απόψε με την τελετή λήξης και την απονομή βραβείων στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους. Συνολικά προβλήθηκαν 225 ταινίες.

Το πρώτο βραβείο κοινού για ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πάνω από 45’ πήρε η ταινία «το μωρό μου φτάνει», την οποία υπογράφουν σκηνοθετικά οι Αλέξης Πόνσε και Βιβή Ζωγράφου.

«Το μωρό μου φτάνει» είναι ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών για τον τρόπο που γεννιούνται τα παιδιά σήμερα με μαρτυρίες μαμάδων για το πώς έζησαν τον τοκετό τους, για την υπέρμετρη ιατρικοποίηση του τοκετού και της εγκυμοσύνης.

Το αντίστοιχο βραβείο για ξένη παραγωγή δόθηκε στη Νορβηγική ταινία «Δάκρυα της Γάζας» σε σκηνοθεσία Βίμπεκε Λέκεμπεργκ. Η ταινία ακολουθεί τρία παιδιά στη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα το 2008.

Τα βραβεία κοινού για τις ταινίες κάτω των 45’ πήραν το «Satsang, συντροφιά με την αλήθεια», μία ελληνική παραγωγή για την καθημερινότητα γιόγκι, ερημιτών, μοναχών και ασκητών που ζουν στα βουνά των Ιμαλάιων και τη ζούγκλα της Ινδίας σε σκηνοθεσία Μαριάννας Αστρακά και Γιώργου Φωτιάδη και το «Η άλλη πόλη», ξένη παραγωγή, μια ταινία γυρισμένη στην ελληνική Δημητσάνα και την τουρκική πόλη Μπιργκί και τις αναπαραγόμενες νοοτροπίες έχθρας ανάμεσα στους δυο λαούς, σε σκηνοθεσία τουρκάλας Νεφίν Ντιντς.

Βραβεία «ηθικά» αλλά όχι χρηματικά (λόγω της οικονομικής στενότητας της διοργάνωσης)ήταν αυτά που δόθηκαν απόψε στη διάρκεια της τελετής λήξης και απονομής τους στο 13ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Τα δυο βραβεία της διεθνούς ένωσης κριτικών κινηματογράφου FIPRESCI δόθηκαν στις ταινίες «Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν» σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη και «Ξενοδοχείο: ο παράδεισος» από τη Βουλγαρία σε σκηνοθεσία της Σοφίας Τζαβέλλα.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε στη γαλλική παραγωγή «Ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο» της Λετισιά Μορό . To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 3.000 ευρώ για μια προβολή της ταινίας μια φορά από την ΕΡΤ3.

Το «Βραβείο Doc on Air» της ΕΡΤ, αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum και αντιστοιχεί στο ποσό των 7.000 ευρώ απονεμήθηκε στο project της ταινίας με τίτλο «The Return» από τη Νορβηγία, σε σκηνοθεσία Τόνε Άντερσεν .

Τέλος, το βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας, που απονέμεται σε ταινία με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κέρδισε το γαλλικής παραγωγής ντοκιμαντέρ Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική ποινή (Everlasting sorrow, life after the death penalty) σε σκηνοθεσία Νταβίντ Αντρέ, ενώ το βραβείο WWF που απονέμεται σε ταινία με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, δόθηκε στην ταινία «Κοντά στον ουρανό», σκηνοθεσίας Τίτου Φασίνα.

Σημειώνονται ότι οι επαναληπτικές προβολές των ταινιών ντοκιμαντέρ συνεχίζονται και αύριο ενώ από σήμερα άρχισαν στην Αλεξανδρούπολη και θα συνεχισθούν ως και τα μέσα Απριλίου στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του φεστιβάλ προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης σε 18 συνολικά πόλεις της χώρας (Καβάλα, Φλώρινα, Δράμα, Κοζάνη, Καστοριά, Βέροια, Αριδαία, Ηράκλειο Κιλκίς, Ιαννινα, Πτολεμαίδα, Χανιά, Κέρκυρα Χίος, Βόλος κ.α).

ΠΗΓΗ: TVXS

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Στο δρόμο για το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Άρωμα γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου θα πλημμυρίσει τις κινηματογραφικές αίθουσες και φέτος με το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου να διεξάγεται από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 8 Απριλίου στην Αθήνα και από τις 7 έως τις 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Επιλεγμένες ταινίες σε πρώτη προβολή, αφιερώματα, νέο γαλλικό ρεύμα και μεταμεσονύχτιες horror προβολές, όλα θα διασταυρωθούν στη γιορτή του γαλλικού σινεμά. Όσοι σινεφίλ προσέλθετε!
Τμημάτα του Φεστιβάλ
Διαγωνιστικό Τμήμα
Η επιλογή των καλύτερων γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. 15 κινηματογραφικά διαμάντια, από τις πιο καυτές παραγωγές του 2010 και 2011, διαγωνίζονται και συναγωνίζονται σε λάμψη και αρτιότητα.
Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
16 καλλιτεχνικά, γαλλόφωνα αριστουργήματα, έρχονται στην Ελλάδα για να αναδείξουν τον δυναμισμό και την κοινωνικό-πολιτιστική ποικιλομορφία του γαλλόφωνου κινηματογράφου. Η φετινή επιλογή περιλαμβάνει παραγωγές του 2010 που προβλήθηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ και απασχόλησαν τους απανταχού λάτρεις της Έβδομης Τέχνης.
Από το low budget, έντονο μελόδραμα, «Donoma» του πολλά υποσχόμενου Γάλλο – Αϊτινού Djinn Carrenard που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές στο περασμένο φεστιβάλ του Pussan, μέχρι το σοκαριστικά αλλόκοτο χιούμορ του «Kill Me Please», το φεστιβάλ προτείνει την πολυφωνία ως βασική κινηματογραφική κατεύθυνση.
Σε μια απόπειρα σύστασης των πιο ιδιαίτερων Γαλλικών κινηματογραφικών τάσεων του σήμερα, το καθιερωμένο πλέον Πανόραμα παρουσιάζει την αποκάλυψη του φεστιβάλ Κανών του 2010, το «Un Poison Violent». Η νεαρή σκηνοθέτιδα, ελπίδα του Γαλλικού κινηματογράφου, Katell Quillevere, τιμήθηκε για το «Love Like Poison», όπως είναι ο επίσημος διεθνής τίτλος του, με βραβείο Jean Vigo, μια από τις πιο τιμητικές διακρίσεις για το Γαλλικό σινεμά διαχρονικά.
Για τη συμπλήρωση της «πανοραμικής» πολυθεματικότητας, ισχυρό χαρτί αποτελεί και η βασική εκπροσώπηση της Γαλλικής ευαισθησίας. Το «Pauline et Francois» αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής. Η πανέμορφη Laura Smet, συγκλονίζει, με μια ερμηνεία που ξεχειλίζει από ρεαλισμό και συναίσθημα.
Προβολές για Νέους
4 ταινίες με θεματικές που καλύπτουν, διαφορετικό η κάθε μία, ηλικιακό φάσμα από 6 έως 18 ετών
Λευκή Κάρτα στον Ανάδοχο του Φεστιβάλ
Ένας υψηλός, κάθε χρόνο, καλεσμένος του φεστιβάλ επιλέγει στιγμιότυπα του Γαλλικού κινηματογράφου που σημάδεψαν τη ζωή και τη σταδιοδρομία του. Για τη φετινή 12η διοργάνωση, η “ανάδοχος” του φεστιβάλ θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ηθοποιός με σημαντικό παρελθόν και φοβερές προοπτικές εξέλιξης.
Ciné-mix με φόντο το Παρίσι
Ωδή στο Παρίσι. Προβολή τριπλού αφιερώματος και συνοδεία ζωντανής μουσικής με τη συμβολή ενός εκ των πλέον σημαντικών Γάλλων μουσικών, dj, παραγωγών της δεκαετίας μας.
Μεταμεσονύκτιες Προβολές - Επιλογή “Νύχτες Πρεμιέρας”
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου της Ελλάδας, συνεργάζεται και φέτος με το έτερο μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός της πρωτεύουσας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», προτείνοντας από κοινού 4 ταινίες ιδιαίτερου ύφους και αισθητικής.
Οι μεταμεσονύχτιες προβολές γνέφουν στους πιο τολμηρούς θεατές με μια πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα καλύπτει επιμελώς ένα ευρύ φάσμα της Horror αισθητικής με 4 συνολικά προτάσεις μοναδικής έντασης και αισθητικής. Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στον κινηματογράφο Λαίς και θα περιλαμβάνει τους εξής τίτλους:
-La Meute του Franck Richard
-Cannibal του Benjamin Viré
-Ils των Xavier Palud, David Moreau
-Lèvres de Sang του Jean Rollin
Αναδρομή στις Ταινίες του Claude Chabrol, παρουσία του Κώστα Γαβρά
15 ταινίες ορόσημα της πλούσιας κινηματογραφικής καριέρας του Claude Chabrol, από το «Les Cousins» μέχρι το «Bellamy». Συμπληρώνοντας μισό χρόνο από τη μέρα που ο απρόβλεπτος auteur άφησε την τελευταία του πνοή, το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιχειρεί να αποδώσει φόρο τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους Γάλλους σκηνοθέτες όλων των εποχών.
Το αφιέρωμα, που θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο της Γαλλικής Ταινιοθήκης, Κώστα Γαβρά, ξεκινάει από τη Nouvelle Vague και καταλήγει στην πρεμιέρα του τελευταίου του φιλμ, «Bellamy», περιλαμβάνοντας τις εξής ταινίες:
La Route de Corinthe, A Double Tour, Les Liens Du Sangre, Dr. M, L’Enfer, La Ceremonie, Rien Ne Va Plus, A CŒur Du Mensonge, Merci Pour Le Chocolat, La Fleur Du Mal, La Fille Coupee en Deux, Les Cousins, Bellamy.
Αθήνα 31/03-08/04:
Αττικόν Cinemax Class:
Σταδίου 19, Αθήνα, Τηλ: +30-210-3228821, http://www.cinemax.gr/
Απόλλων Cinemax Class:
Σταδίου 19, Αθήνα, Τηλ: +30-210-3228821 , http://www.cinemax.gr
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών:
Σίνα 31, Κολωνάκι, Τηλ: +30 210 3398600, http://www.ifa.gr/
Ταινιοθήκη της Ελλάδος:
Ιερά Οδός 48 & Μ.Αλεξάνδρου 134-136, Τηλ: 210 3609695,210 3612046, http://www.tainiothiki.gr/
Θεσσαλονίκη 07-12/04 στον κινηματογράφο Ολύμπιον:
Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη, Τηλ: +302310378400
Για περισσότερες πληροφορίες: www.ifa.gr

ΠΗΓΗ: TVXS

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: Οι υποψηφιότητες


Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: Οι υποψηφιότητες
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Τάσος Μπουλμέτης μεταξύ άλλων ανέφερε "Με αφορμή τον νέο νόμο για τον κινηματογράφο, καθώς και το πολύ φρέσκο Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. όλοι περιμένουμε να αρχίσουν τα πράγματα να λειτουργούν, ώστε να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, σε μια περίοδο που, αντίθετα με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ο κινηματογράφος διαπρέπει
του:Τάσου Μελεμενίδη

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσίασε σήμερα τις υποψηφιότητες για τα ελληνικά Όσκαρ (sic) του 2011. Σύμφωνα με την ακαδημία, κατέθεσαν συμμετοχή 17 ταινίες μυθοπλασίας, 7 ντοκιμαντέρ και 25 ταινίες μικρού μήκους. Στις 17 συνολικά κατηγορίες, η Χώρα Προέλευσης του Σύλλα Τζουμέρκα παίρνει κεφάλι στις υποψηφιότητες έχοντας 11, ενώ ακολουθεί ο Μαχαιροβγάλτης του Οικονομίδη με 9 και το Απ'τα Κόκαλα Βγαλμένα του Γκορίτσα με 8. Η ψηφοφορία έγινε με μυστική ψήφο των μελών το τριήμερο 10-12 Μαρτίου. Από εδώ και πέρα, και μέχρι τις 3 Μαϊου που θα γίνει η τελετή απονομής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, αναμένουμε πλέον τον παραδοσιακό επικοινωνιακό πόλεμο με φήμες, κακίες, άρθρα, βίντεο και ότι άλλες εμπνεύσεις μπορεί να έχουν οι ενδιαφερόμενοι, που ελπίζουμε να φροντίσουν να μη βαρεθούμε και φέτος.
Αναλυτικά οι υποψήφιοι:
Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
Τα Σκυλιά - Ντίνος Θεοδοσίου
Η Υπογραφή - Νίκος Μούτσελος
Χάρισμα - Αντώνης Κοτζιάς
Βραβείο Μακιγιάζ
Ταξίδι στη Μυτιλήνη - Θεανώ Καπνιά
Η Υπογραφή - Φανή Αλεξάκη
Χώρα Προέλευσης - Εύη Ζαφειροπούλου
Βραβείο Ήχου
Απ`τα Κόκαλα Βγαλμένα -Βαγγέλης Ζέλκας,Κώστας Βαρυμποπιώτης
Μαχαιροβγάλτης - Ντίνος Κίττου,Κώστας Φυλακτίδης
Χώρα Προέλευσης - Α. Λουζιώτης, Δ. Κανελλόπουλος, Π. Βουτσαράς και Κ. Βαρυμποπιώτης
Βραβείο Ενδυματολογίας
Ταξίδι στη Μυτιλήνη - Γιώργος Γεωργίου
Η Υπογραφή - Ιουλία Σταυρίδου
Χώρα Προέλευσης - Μαγιού Τρικεριώτη
Βραβείο Σκηνογραφίας
Μαχαιροβγάλτης - Ιουλία Σταυρίδου
Ταξίδι στη Μυτιλήνη - Γιώργος Γεωργίου
Η Υπογραφή - Ιουλία Σταυρίδου
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Άπνοια - Νίκος Κυπουργός
Απ`τα Κόκαλα Βγαλμένα - Burger Project
Η Υπογραφή - Νίκος Κυπουργός
Χώρα Προέλευσης - Drog_A_Tek
Βραβείο Μοντάζ
Απ`τα Κόκαλα Βγαλμένα - Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Μαχαιροβγάλτης - Γιάννης Χαλκιαδάκης
Χώρα Προέλευσης - Πάνος Βουτσαράς
Βραβείο Φωτογραφίας
Άπνοια - Ηλίας Αδάμης
Μαχαιροβγάλτης - Δημήτρης Κατσαΐτης
Η Υπογραφή - Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
Η Υπογραφή - Αλεξία Καλτσίκη
Ταξίδι στη Μυτιλήνη - Μαρία Ζορμπά
Χώρα Προέλευσης - Ιωάννα Τσιριγκούλη
Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Απ`τα Κόκαλα Βγαλμένα - Δημήτρης Ήμελλος
Μαχαιροβγάλτης - Βαγγέλης Μουρίκης
Ταξίδι στη Μυτιλήνη - Δημήτρης Καταλειφός
Tungsten - Βαγγέλης Μουρίκης
Χώρα Προέλευσης - Ερρίκος Λίτσης
Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Attenberg - Ariane Labed
Κανένας - Τζωρτζίνα Λιώση
Μαχαιροβγάλτης - Μαρία Καλλιμάνη
45 m2 - Έφη Λογγίνου
Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Απ`τα Κόκαλα Βγαλμένα - Αργύρης Ξάφης
Ταξίδι στη Μυτιλήνη - Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Χάρισμα - Μάκης Παπαδημητρίου
Χώρα Προέλευσης - Θάνος Σαμαράς
Βραβείο Σεναρίου
Απ`τα Κόκαλα Βγαλμένα - Σωτήρης Γκορίτσας
Attenberg - Αθηνά Τσαγγάρη
Μαχαιροβγάλτης - Γιάννης Οικονομίδης, Δώρης Αυγερινόπουλος
Χώρα Προέλευσης - Σύλλας Τζουμέρκας, Γιούλα Μπούνταλη
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Άπνοια - Άρης Μπαφαλούκας
Tungsten - Γιώργος Γεωργόπουλος
Χώρα Προέλευσης - Σύλλας Τζουμέρκας
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Απ`τα Κόκαλα Βγαλμένα - Σωτήρης Γκορίτσας
Attenberg - Αθηνά Τσαγγάρη
Μαχαιροβγάλτης - Γιάννης Οικονομίδης
Χώρα Προέλευσης - Σύλλας Τζουμέρκας
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Casus Belli - Γιώργος Ζώης
Ketchup - Κωνσταντής Φραγκόπουλος
Τι ώρα θα γυρίσεις - Μαριτίνα Πάσσαρη
Το χωριό - Στέλιος Πολυχρονάκης
13½ - Χάρης Βαφειάδης
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
Λόγος και αντίσταση - Τίμων Κουλμάσης
Με τον Καλλιγιάννη - Πέδρο Ολάγια
Τα Παιδία δεν Παίζει - Ρέα Αποστολίδου, Γιούρι Αβέρωφ
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Απ`τα Κόκαλα Βγαλμένα - Σωτήρης Γκορίτσας
Attenberg - Αθηνά Τσαγγάρη
Μαχαιροβγάλτης - Γιάννης Οικονομίδης
Ταξίδι στη Μυτιλήνη - Λάκης Παπαστάθης
Χώρα Προέλευσης - Σύλλας Τζουμέρκας

ΠΗΓΗ: www.cinemart.gr

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ανοίγει η αυλαία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ξεκινάει σήμερα το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα. Η αυλαία ανοίγει στο Ολύμπιον, με τη νεοσύστατη φωνητική ομάδα Golfo, να υποδέχεται τους θεατές με τραγούδια από την Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, αλλά και μια μουσική έκπληξη που αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική μορφή του ρεμπέτικου Ρόζα Εσκενάζυ. Παράλληλα, η γοητευτική ζωή και η ανεπανάληπτη μουσική πορεία της μεγάλης ερμηνεύτριας, ζωντανεύουν μέσα από το ντοκιμαντέρ «Καναρίνι μου γλυκό» (My Sweet Canary), του Roy Sher, το οποίο θα σημάνει και την έναρξη της φετινής διοργάνωσης.


Στο ντοκιμαντέρ, τρεις νέοι μουσικοί ταξιδεύουν στο χώρο και το χρόνο, προκειμένου να αφηγηθούν την ιστορία της Εσκενάζυ. Ο Τόμερ Κατζ, ισραηλινός ερμηνευτής ουτιού και μπουζουκιού, η ελληνοκύπρια τραγουδίστρια-συνθέτρια Μάρθα Λιούις, που ζει στην Αγγλία, και η τουρκάλα τραγουδίστρια και μουσικός Μεχτάπ Ντεμίρ, πραγματοποιούν ένα οδοιπορικό, από την Κωνσταντινούπολη στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ακολουθώντας τα μουσικά ίχνη της ερμηνεύτριας, αποκαλύπτοντας τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του ρεμπέτικου ως φαινόμενο, περιδιαβαίνοντας τις σύγχρονες μουσικές σκηνές, όπου αναβιώνουν παγκοσμίως τα τραγούδια της Ρόζας Εσκενάζυ. Σταθερή έμπνευσή τους, η ανεξίτηλη επιρροή της ντίβας του ρεμπέτικου, η οποία τραγουδούσε έτσι όπως ζούσε: με πάθος, φλόγα και αγάπη.

πηγη:tvxs

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας στην Αθήνα

Με μια παγκόσμια πρεμιέρα ξεκινά φέτος το SFF-rated Athens, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού της Αθήνας που διοργανώνεται για έκτη χρονιά από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ). Σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην Ελληνοαμερικανική Ένωση θα προβληθεί, παρουσία του σκηνοθέτη Sean Branney, η ταινία "The Whisperer in Darkness" (ΗΠΑ, 2011), κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου διηγήματος του Λόβκραφτ.

Το Φεστιβάλ ξεκινά επίσημα αύριο, στον καθιερωμένο τόπο συνάντησης, στον κινηματογράφο "Μικρόκοσμος" (έναρξη στις 5.30 μ.μ., αναλυτικά το πρόγραμμα στο http://sffrated.wordpress.com).

Έως τις 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 6ου SFF-rated Athens θα προβληθούν συνολικά 78 ταινίες, ανάμεσά τους και 37 διαγωνιστικές συμμετοχές από 23 χώρες. Οι ελληνικές συμμετοχές είναι οι ταινίες "Ο θάνατος που ονειρεύτηκα" του Παναγιώτη Κράββα και «Ψύχος» του Γιώργου Πιτσάκη. Και οι δύο σκηνοθέτες θα είναι παρόντες στις προβολές για να προλογίσουν τις ταινίες τους και να συζητήσουν με το κοινό. Επιπλέον, στη μεταμεσονύκτια προβολή της Πέμπτης θα δούμε την ελληνική ταινία "Subconscious" του Χρήστου Πετρόπουλου, η οποία εντάσσεται στο "ρεύμα" που εγκαινίασε το "The Blair Witch Project". Επιπλέον το 6ο SFF-rated ATHENS παρουσιάζει το Ελληνικό Δίκτυο Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών Chainfree, επιλέγοντας και προβάλλοντας πέντε ταινίες μικρού μήκους στο διαγωνιστικό τμήμα αλλά και στις θεματικές ενότητες.

Από τις ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ ξεχωρίζουμε:

- "Depositarios" του Rodrigo Ordonez από το Μεξικό. Στο άμεσο μέλλον, η γενετική έχει επιτρέψει τη δημιουργία κλώνων στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να «ξεφορτώνουν» τον σωματικό τους πόνο και την ψυχική τους οδύνη, και οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να ζουν σαν φυτά.

- "8th Wonderland" των Nicolas Alberny & Jean από τη Γαλλία. Τι μπορεί να συμβεί αν δημιουργηθεί μια εικονική χώρα που απαρτίζεται από χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια «κατοίκους» και υπάρχει μόνο στο Internet; Η 8th Wonderland εφαρμόζει την άμεση δημοκρατία, με απόλυτη ισότητα. Πού βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στις καλές προθέσεις και την τραγική αποτυχία τους; Ταινία που σεναριακά θυμίζει τα πολιτικά βιβλία του σπουδαίου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Νόρμαν Σπίνραντ.

Το κοινό είναι που έχει τον καθοριστικό λόγο στο SFF-rated Athens, μέσα από τις 6 ειδικές κατηγορίες βραβείων του φεστιβάλ που διαμορφώνονται από την ψηφοφορία των θεατών. Η τελετή απονομής θα γίνει την Τετάρτη 16 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαρτίου, και στο διαγωνιστικό τμήμα θα προβληθεί απόψε στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», το ντοκιμαντέρ «Γάζα ερχόμαστε», μια συνεργασία Ελλήνων και Αράβων δημιουργών που προβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, με επιτυχία, από το Al Jazeera.

Το «Γάζα ερχόμαστε», καταγράφει το μοναδικό και ριψοκίνδυνο ταξίδι δυο ελληνικών ψαροκάικων τα οποία πέρσι έσπασαν για πρώτη φορά το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας που έχει επιβάλλει το Ισραήλ τα τελευταία 41 χρόνια. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Γιώργος Αυγερόπουλος και ο Γιάννης Καρυπίδης. Ο Νασίμ Αλάτρας ήταν υπεύθυνος παραγωγός, ο Νίκος Ζηργάνος έγραψε το σενάριο, ενώ τη διεύθυνση της παραγωγής είχε η Αναστασία Σκουμπρή. Συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Παξεβάνης (πρωτότυπη μουσική), ο Γιάννης Αυγερόπουλος και ο Γιώργος Αλεξόπουλος (διεύθυνση φωτογραφίας), ο Κώστας Καταληματίας (ηχοληψία), ο Αχιλλέας Κουρεμένος (επεξεργασία υλικού), ο Γιάννης Μπιλίρης και η Άννα Πρόκου (μοντάζ).

Επιπλέον, σήμερα επίσης, προβάλλεται η «Οδύσσεια», η ιστορία του 26χρονου Βαχάν Καραπετάν από την Αρμενία, ο οποίος βίωσε μια Οδύσσεια, μέχρι να φτάσει στη χώρα μας όπου βρήκε μια φιλόξενη αγκαλιά στο Σχολείο Μεταναστών «Οδυσσέας» στη Θεσσαλονίκη. Το ντοκιμαντέρ του νεαρού Αρμένιου αποτυπώνει τη συμβολή του Σχολείου Μεταναστών στην προσαρμογή των μεταναστών που περνάνε μια σύγχρονη Οδύσσεια, με κίνδυνο της ζωής τους, ώσπου να βρεθούν σε μια σχετικά ασφαλή χώρα.

Ο Βαχάν Καραπετιάν υπογράφει το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της πρώτης μικρού μήκους ταινίας του, στην οποία παρακολουθεί τη ζωή και τις εμπειρίες τεσσάρων μαθητών του σχολείου από το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Ουκρανία και την Αλβανία. Η ταινία επενδύεται με τραγούδια των Active Member, οι στίχοι των οποίων ταιριάζουν στην κοινωνική ματιά του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, όπως λέει ο Βαχάν. Το περασμένο Σάββατο, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ο δημιουργός της απέσπασε τιμητική διάκριση από ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Όμιλο.

Σήμερα επίσης θα προβληθεί, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η ταινία με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης - ο συνθέτης των ποιητών και των οραμάτων» του Γιάννη Κατωμερή – η οποία και είναι η δεύτερή του με θέμα τον γνωστό Έλληνα συνθέτη. Ο σκηνοθέτης σε αυτό το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί την πορεία του συνθέτη από το 1950, όταν αμέσως μετά τις εξορίες και τα πέτρινα χρόνια, επανέρχεται στην Αθήνα, φεύγει στο Παρίσι και συνθέτει τα σημαντικότερα έργα του, που αποτελούν τη μουσική καταγραφή της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.

Τον ρόλο του νεαρού Μίκη Θεοδωράκη παίζει ο Λευτέρης Μανανάς ενώ τον ώριμο Μίκη υποδύεται ο ηθοποιός (και τραγουδιστής των συνθέσεων του Μίκη, στην ορχήστρα, που φέρει το όνομά του), Γιάννης Μπέζος. Παρουσιάζοντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη την ταινία του, ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατωμερής μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσέγγιση του «μύθου» Μίκη Θεοδωράκη, για την κινηματογράφηση των αφηγήσεων, που διήρκεσαν οκτώ μήνες καθημερινών συναντήσεων μαζί του, αλλά και το γενικότερο «στήσιμο» των ταινιών (δραματοποίηση, σκηνοθεσία των ηθοποιών) και τέλος την αναμονή για την «έγκριση» από τον ίδιο τον συνθέτη. Το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης - Το χρώμα της ελευθερίας - Ιχνογραφώντας τα νεανικά χρόνια του συνθέτη (1925-1950)», παρουσιάστηκε στη διάρκεια του περσινού 11ου Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στο σύνολό τους τα αφιερώματα στους Γιόρις Ίβενς (Joris Ivens) και Κριστόφ Κισλόφσκι (Krzysztof Kieślowski) που παρουσιάζονται με επιτυχία στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα στη Θεσσαλονίκη, στο νέο χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Κεραμεικό από την Πέμπτη 25 έως τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ:TVXS

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΥΔΡΑΣ

Προσκαλούνται τα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης Ύδρας την
Δευτέρα ,14 Μαρτίου 2011, να προσέλθουν στις ετήσιες εκλογές
για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ . και της Εξελεγκτικής επιτροπής της περιόδου 2011-2012.
Σε περίπτωση μη απαρτίας, σύμφωνα με άρθρο
του καταστατικού του συλλόγου η πρόσκληση θα ισχύσει για την
20 / Μαρτίου 2011.
Η ώρα συνάντησης είναι στις 17.00, στο κατάστημα του κ. Χρηστίδη

Το Δ.Σ. της Κ.Λ.Υ.