Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ολοκληρώθηκε το 13ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε το 13ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών. Το φεστιβάλ, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 11 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε απόψε με την τελετή λήξης και την απονομή βραβείων στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους. Συνολικά προβλήθηκαν 225 ταινίες.

Το πρώτο βραβείο κοινού για ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πάνω από 45’ πήρε η ταινία «το μωρό μου φτάνει», την οποία υπογράφουν σκηνοθετικά οι Αλέξης Πόνσε και Βιβή Ζωγράφου.

«Το μωρό μου φτάνει» είναι ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών για τον τρόπο που γεννιούνται τα παιδιά σήμερα με μαρτυρίες μαμάδων για το πώς έζησαν τον τοκετό τους, για την υπέρμετρη ιατρικοποίηση του τοκετού και της εγκυμοσύνης.

Το αντίστοιχο βραβείο για ξένη παραγωγή δόθηκε στη Νορβηγική ταινία «Δάκρυα της Γάζας» σε σκηνοθεσία Βίμπεκε Λέκεμπεργκ. Η ταινία ακολουθεί τρία παιδιά στη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα το 2008.

Τα βραβεία κοινού για τις ταινίες κάτω των 45’ πήραν το «Satsang, συντροφιά με την αλήθεια», μία ελληνική παραγωγή για την καθημερινότητα γιόγκι, ερημιτών, μοναχών και ασκητών που ζουν στα βουνά των Ιμαλάιων και τη ζούγκλα της Ινδίας σε σκηνοθεσία Μαριάννας Αστρακά και Γιώργου Φωτιάδη και το «Η άλλη πόλη», ξένη παραγωγή, μια ταινία γυρισμένη στην ελληνική Δημητσάνα και την τουρκική πόλη Μπιργκί και τις αναπαραγόμενες νοοτροπίες έχθρας ανάμεσα στους δυο λαούς, σε σκηνοθεσία τουρκάλας Νεφίν Ντιντς.

Βραβεία «ηθικά» αλλά όχι χρηματικά (λόγω της οικονομικής στενότητας της διοργάνωσης)ήταν αυτά που δόθηκαν απόψε στη διάρκεια της τελετής λήξης και απονομής τους στο 13ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Τα δυο βραβεία της διεθνούς ένωσης κριτικών κινηματογράφου FIPRESCI δόθηκαν στις ταινίες «Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν» σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη και «Ξενοδοχείο: ο παράδεισος» από τη Βουλγαρία σε σκηνοθεσία της Σοφίας Τζαβέλλα.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε στη γαλλική παραγωγή «Ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο» της Λετισιά Μορό . To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 3.000 ευρώ για μια προβολή της ταινίας μια φορά από την ΕΡΤ3.

Το «Βραβείο Doc on Air» της ΕΡΤ, αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum και αντιστοιχεί στο ποσό των 7.000 ευρώ απονεμήθηκε στο project της ταινίας με τίτλο «The Return» από τη Νορβηγία, σε σκηνοθεσία Τόνε Άντερσεν .

Τέλος, το βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας, που απονέμεται σε ταινία με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κέρδισε το γαλλικής παραγωγής ντοκιμαντέρ Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική ποινή (Everlasting sorrow, life after the death penalty) σε σκηνοθεσία Νταβίντ Αντρέ, ενώ το βραβείο WWF που απονέμεται σε ταινία με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, δόθηκε στην ταινία «Κοντά στον ουρανό», σκηνοθεσίας Τίτου Φασίνα.

Σημειώνονται ότι οι επαναληπτικές προβολές των ταινιών ντοκιμαντέρ συνεχίζονται και αύριο ενώ από σήμερα άρχισαν στην Αλεξανδρούπολη και θα συνεχισθούν ως και τα μέσα Απριλίου στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του φεστιβάλ προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης σε 18 συνολικά πόλεις της χώρας (Καβάλα, Φλώρινα, Δράμα, Κοζάνη, Καστοριά, Βέροια, Αριδαία, Ηράκλειο Κιλκίς, Ιαννινα, Πτολεμαίδα, Χανιά, Κέρκυρα Χίος, Βόλος κ.α).

ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: