Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Στο δρόμο για το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Άρωμα γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου θα πλημμυρίσει τις κινηματογραφικές αίθουσες και φέτος με το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου να διεξάγεται από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 8 Απριλίου στην Αθήνα και από τις 7 έως τις 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Επιλεγμένες ταινίες σε πρώτη προβολή, αφιερώματα, νέο γαλλικό ρεύμα και μεταμεσονύχτιες horror προβολές, όλα θα διασταυρωθούν στη γιορτή του γαλλικού σινεμά. Όσοι σινεφίλ προσέλθετε!
Τμημάτα του Φεστιβάλ
Διαγωνιστικό Τμήμα
Η επιλογή των καλύτερων γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. 15 κινηματογραφικά διαμάντια, από τις πιο καυτές παραγωγές του 2010 και 2011, διαγωνίζονται και συναγωνίζονται σε λάμψη και αρτιότητα.
Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
16 καλλιτεχνικά, γαλλόφωνα αριστουργήματα, έρχονται στην Ελλάδα για να αναδείξουν τον δυναμισμό και την κοινωνικό-πολιτιστική ποικιλομορφία του γαλλόφωνου κινηματογράφου. Η φετινή επιλογή περιλαμβάνει παραγωγές του 2010 που προβλήθηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ και απασχόλησαν τους απανταχού λάτρεις της Έβδομης Τέχνης.
Από το low budget, έντονο μελόδραμα, «Donoma» του πολλά υποσχόμενου Γάλλο – Αϊτινού Djinn Carrenard που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές στο περασμένο φεστιβάλ του Pussan, μέχρι το σοκαριστικά αλλόκοτο χιούμορ του «Kill Me Please», το φεστιβάλ προτείνει την πολυφωνία ως βασική κινηματογραφική κατεύθυνση.
Σε μια απόπειρα σύστασης των πιο ιδιαίτερων Γαλλικών κινηματογραφικών τάσεων του σήμερα, το καθιερωμένο πλέον Πανόραμα παρουσιάζει την αποκάλυψη του φεστιβάλ Κανών του 2010, το «Un Poison Violent». Η νεαρή σκηνοθέτιδα, ελπίδα του Γαλλικού κινηματογράφου, Katell Quillevere, τιμήθηκε για το «Love Like Poison», όπως είναι ο επίσημος διεθνής τίτλος του, με βραβείο Jean Vigo, μια από τις πιο τιμητικές διακρίσεις για το Γαλλικό σινεμά διαχρονικά.
Για τη συμπλήρωση της «πανοραμικής» πολυθεματικότητας, ισχυρό χαρτί αποτελεί και η βασική εκπροσώπηση της Γαλλικής ευαισθησίας. Το «Pauline et Francois» αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής. Η πανέμορφη Laura Smet, συγκλονίζει, με μια ερμηνεία που ξεχειλίζει από ρεαλισμό και συναίσθημα.
Προβολές για Νέους
4 ταινίες με θεματικές που καλύπτουν, διαφορετικό η κάθε μία, ηλικιακό φάσμα από 6 έως 18 ετών
Λευκή Κάρτα στον Ανάδοχο του Φεστιβάλ
Ένας υψηλός, κάθε χρόνο, καλεσμένος του φεστιβάλ επιλέγει στιγμιότυπα του Γαλλικού κινηματογράφου που σημάδεψαν τη ζωή και τη σταδιοδρομία του. Για τη φετινή 12η διοργάνωση, η “ανάδοχος” του φεστιβάλ θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ηθοποιός με σημαντικό παρελθόν και φοβερές προοπτικές εξέλιξης.
Ciné-mix με φόντο το Παρίσι
Ωδή στο Παρίσι. Προβολή τριπλού αφιερώματος και συνοδεία ζωντανής μουσικής με τη συμβολή ενός εκ των πλέον σημαντικών Γάλλων μουσικών, dj, παραγωγών της δεκαετίας μας.
Μεταμεσονύκτιες Προβολές - Επιλογή “Νύχτες Πρεμιέρας”
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου της Ελλάδας, συνεργάζεται και φέτος με το έτερο μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός της πρωτεύουσας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», προτείνοντας από κοινού 4 ταινίες ιδιαίτερου ύφους και αισθητικής.
Οι μεταμεσονύχτιες προβολές γνέφουν στους πιο τολμηρούς θεατές με μια πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα καλύπτει επιμελώς ένα ευρύ φάσμα της Horror αισθητικής με 4 συνολικά προτάσεις μοναδικής έντασης και αισθητικής. Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στον κινηματογράφο Λαίς και θα περιλαμβάνει τους εξής τίτλους:
-La Meute του Franck Richard
-Cannibal του Benjamin Viré
-Ils των Xavier Palud, David Moreau
-Lèvres de Sang του Jean Rollin
Αναδρομή στις Ταινίες του Claude Chabrol, παρουσία του Κώστα Γαβρά
15 ταινίες ορόσημα της πλούσιας κινηματογραφικής καριέρας του Claude Chabrol, από το «Les Cousins» μέχρι το «Bellamy». Συμπληρώνοντας μισό χρόνο από τη μέρα που ο απρόβλεπτος auteur άφησε την τελευταία του πνοή, το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιχειρεί να αποδώσει φόρο τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους Γάλλους σκηνοθέτες όλων των εποχών.
Το αφιέρωμα, που θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο της Γαλλικής Ταινιοθήκης, Κώστα Γαβρά, ξεκινάει από τη Nouvelle Vague και καταλήγει στην πρεμιέρα του τελευταίου του φιλμ, «Bellamy», περιλαμβάνοντας τις εξής ταινίες:
La Route de Corinthe, A Double Tour, Les Liens Du Sangre, Dr. M, L’Enfer, La Ceremonie, Rien Ne Va Plus, A CŒur Du Mensonge, Merci Pour Le Chocolat, La Fleur Du Mal, La Fille Coupee en Deux, Les Cousins, Bellamy.
Αθήνα 31/03-08/04:
Αττικόν Cinemax Class:
Σταδίου 19, Αθήνα, Τηλ: +30-210-3228821, http://www.cinemax.gr/
Απόλλων Cinemax Class:
Σταδίου 19, Αθήνα, Τηλ: +30-210-3228821 , http://www.cinemax.gr
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών:
Σίνα 31, Κολωνάκι, Τηλ: +30 210 3398600, http://www.ifa.gr/
Ταινιοθήκη της Ελλάδος:
Ιερά Οδός 48 & Μ.Αλεξάνδρου 134-136, Τηλ: 210 3609695,210 3612046, http://www.tainiothiki.gr/
Θεσσαλονίκη 07-12/04 στον κινηματογράφο Ολύμπιον:
Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη, Τηλ: +302310378400
Για περισσότερες πληροφορίες: www.ifa.gr

ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: