Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας στην Αθήνα

Με μια παγκόσμια πρεμιέρα ξεκινά φέτος το SFF-rated Athens, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού της Αθήνας που διοργανώνεται για έκτη χρονιά από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ). Σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην Ελληνοαμερικανική Ένωση θα προβληθεί, παρουσία του σκηνοθέτη Sean Branney, η ταινία "The Whisperer in Darkness" (ΗΠΑ, 2011), κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου διηγήματος του Λόβκραφτ.

Το Φεστιβάλ ξεκινά επίσημα αύριο, στον καθιερωμένο τόπο συνάντησης, στον κινηματογράφο "Μικρόκοσμος" (έναρξη στις 5.30 μ.μ., αναλυτικά το πρόγραμμα στο http://sffrated.wordpress.com).

Έως τις 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 6ου SFF-rated Athens θα προβληθούν συνολικά 78 ταινίες, ανάμεσά τους και 37 διαγωνιστικές συμμετοχές από 23 χώρες. Οι ελληνικές συμμετοχές είναι οι ταινίες "Ο θάνατος που ονειρεύτηκα" του Παναγιώτη Κράββα και «Ψύχος» του Γιώργου Πιτσάκη. Και οι δύο σκηνοθέτες θα είναι παρόντες στις προβολές για να προλογίσουν τις ταινίες τους και να συζητήσουν με το κοινό. Επιπλέον, στη μεταμεσονύκτια προβολή της Πέμπτης θα δούμε την ελληνική ταινία "Subconscious" του Χρήστου Πετρόπουλου, η οποία εντάσσεται στο "ρεύμα" που εγκαινίασε το "The Blair Witch Project". Επιπλέον το 6ο SFF-rated ATHENS παρουσιάζει το Ελληνικό Δίκτυο Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών Chainfree, επιλέγοντας και προβάλλοντας πέντε ταινίες μικρού μήκους στο διαγωνιστικό τμήμα αλλά και στις θεματικές ενότητες.

Από τις ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ ξεχωρίζουμε:

- "Depositarios" του Rodrigo Ordonez από το Μεξικό. Στο άμεσο μέλλον, η γενετική έχει επιτρέψει τη δημιουργία κλώνων στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να «ξεφορτώνουν» τον σωματικό τους πόνο και την ψυχική τους οδύνη, και οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να ζουν σαν φυτά.

- "8th Wonderland" των Nicolas Alberny & Jean από τη Γαλλία. Τι μπορεί να συμβεί αν δημιουργηθεί μια εικονική χώρα που απαρτίζεται από χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια «κατοίκους» και υπάρχει μόνο στο Internet; Η 8th Wonderland εφαρμόζει την άμεση δημοκρατία, με απόλυτη ισότητα. Πού βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στις καλές προθέσεις και την τραγική αποτυχία τους; Ταινία που σεναριακά θυμίζει τα πολιτικά βιβλία του σπουδαίου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Νόρμαν Σπίνραντ.

Το κοινό είναι που έχει τον καθοριστικό λόγο στο SFF-rated Athens, μέσα από τις 6 ειδικές κατηγορίες βραβείων του φεστιβάλ που διαμορφώνονται από την ψηφοφορία των θεατών. Η τελετή απονομής θα γίνει την Τετάρτη 16 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: