Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαρτίου, και στο διαγωνιστικό τμήμα θα προβληθεί απόψε στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», το ντοκιμαντέρ «Γάζα ερχόμαστε», μια συνεργασία Ελλήνων και Αράβων δημιουργών που προβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, με επιτυχία, από το Al Jazeera.
Το «Γάζα ερχόμαστε», καταγράφει το μοναδικό και ριψοκίνδυνο ταξίδι δυο ελληνικών ψαροκάικων τα οποία πέρσι έσπασαν για πρώτη φορά το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας που έχει επιβάλλει το Ισραήλ τα τελευταία 41 χρόνια. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Γιώργος Αυγερόπουλος και ο Γιάννης Καρυπίδης. Ο Νασίμ Αλάτρας ήταν υπεύθυνος παραγωγός, ο Νίκος Ζηργάνος έγραψε το σενάριο, ενώ τη διεύθυνση της παραγωγής είχε η Αναστασία Σκουμπρή. Συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Παξεβάνης (πρωτότυπη μουσική), ο Γιάννης Αυγερόπουλος και ο Γιώργος Αλεξόπουλος (διεύθυνση φωτογραφίας), ο Κώστας Καταληματίας (ηχοληψία), ο Αχιλλέας Κουρεμένος (επεξεργασία υλικού), ο Γιάννης Μπιλίρης και η Άννα Πρόκου (μοντάζ).
Επιπλέον, σήμερα επίσης, προβάλλεται η «Οδύσσεια», η ιστορία του 26χρονου Βαχάν Καραπετάν από την Αρμενία, ο οποίος βίωσε μια Οδύσσεια, μέχρι να φτάσει στη χώρα μας όπου βρήκε μια φιλόξενη αγκαλιά στο Σχολείο Μεταναστών «Οδυσσέας» στη Θεσσαλονίκη. Το ντοκιμαντέρ του νεαρού Αρμένιου αποτυπώνει τη συμβολή του Σχολείου Μεταναστών στην προσαρμογή των μεταναστών που περνάνε μια σύγχρονη Οδύσσεια, με κίνδυνο της ζωής τους, ώσπου να βρεθούν σε μια σχετικά ασφαλή χώρα.
Ο Βαχάν Καραπετιάν υπογράφει το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της πρώτης μικρού μήκους ταινίας του, στην οποία παρακολουθεί τη ζωή και τις εμπειρίες τεσσάρων μαθητών του σχολείου από το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Ουκρανία και την Αλβανία. Η ταινία επενδύεται με τραγούδια των Active Member, οι στίχοι των οποίων ταιριάζουν στην κοινωνική ματιά του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, όπως λέει ο Βαχάν. Το περασμένο Σάββατο, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ο δημιουργός της απέσπασε τιμητική διάκριση από ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Όμιλο.
Σήμερα επίσης θα προβληθεί, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η ταινία με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης - ο συνθέτης των ποιητών και των οραμάτων» του Γιάννη Κατωμερή – η οποία και είναι η δεύτερή του με θέμα τον γνωστό Έλληνα συνθέτη. Ο σκηνοθέτης σε αυτό το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί την πορεία του συνθέτη από το 1950, όταν αμέσως μετά τις εξορίες και τα πέτρινα χρόνια, επανέρχεται στην Αθήνα, φεύγει στο Παρίσι και συνθέτει τα σημαντικότερα έργα του, που αποτελούν τη μουσική καταγραφή της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.
Τον ρόλο του νεαρού Μίκη Θεοδωράκη παίζει ο Λευτέρης Μανανάς ενώ τον ώριμο Μίκη υποδύεται ο ηθοποιός (και τραγουδιστής των συνθέσεων του Μίκη, στην ορχήστρα, που φέρει το όνομά του), Γιάννης Μπέζος. Παρουσιάζοντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη την ταινία του, ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατωμερής μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσέγγιση του «μύθου» Μίκη Θεοδωράκη, για την κινηματογράφηση των αφηγήσεων, που διήρκεσαν οκτώ μήνες καθημερινών συναντήσεων μαζί του, αλλά και το γενικότερο «στήσιμο» των ταινιών (δραματοποίηση, σκηνοθεσία των ηθοποιών) και τέλος την αναμονή για την «έγκριση» από τον ίδιο τον συνθέτη. Το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης - Το χρώμα της ελευθερίας - Ιχνογραφώντας τα νεανικά χρόνια του συνθέτη (1925-1950)», παρουσιάστηκε στη διάρκεια του περσινού 11ου Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στο σύνολό τους τα αφιερώματα στους Γιόρις Ίβενς (Joris Ivens) και Κριστόφ Κισλόφσκι (Krzysztof Kieślowski) που παρουσιάζονται με επιτυχία στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα στη Θεσσαλονίκη, στο νέο χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Κεραμεικό από την Πέμπτη 25 έως τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.
ΠΗΓΗ:TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου