Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ιρανικός θρίαμβος, ελληνοαλβανική διάκριση στο Βερολίνο



 
Με τη Χρυσή Αρκτο, το βραβείο γυναικείας ερμηνείας και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας έφυγε από την 61η Μπερλινάλε η ταινία του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί «Ναντέρ και Σιμίν -Ενας χωρισμός». Πριν από δύο χρόνια ο Φαραντί είχε παρουσιάσει πάλι στο Βερολίνο την ταινία του «Τι απέγινε η Ελι;» και απέδειξε πια ότι  ανήκει στην "πρώτη γραμμή" του ιρανικού κινηματογράφου.
«Το άλογο του Τορίνου» του Μαγιάρου Μπέλα Ταρ, απέσπασε την Αργυρή Αρκτο, και ίσως αυτή να είναι η τελευταία ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη, καθώς έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί οριστικά από το σινεμά.
Το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στο «Sleeping Sickness» του Ούλριχ Κέλερ, που διερευνά τις παραμέτρους της ανθρωπιστικής βοήθειας του Δυτικού κόσμου στην Αφρική, το βραβείο σεναρίου κατέληξε στο «The Forgiveness of Blood» του σκηνοθέτη της «Κεχαριτωμένης Μαρίας», Τζόσουα Μάρστον, ενώ η Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους ταινίας πήγε στο 30άλεπτο «Night Fishing» του γνωστού μας από το «Oldboy» Παρκ Τσαν Γουκ, ένα φιλμ το οποίο γυρίστηκε αποκλειστικά με τη χρήση iphones.
Η Αργυρή Αρκτος ιδιαίτερου καλλιτεχνικού επιτεύγματος μοιράστηκε σε δύο συντελεστές της ίδιας ταινίας, στο «Βραβείο» («The prize») της Πόλα Μάρκοβιτς, στον διευθυντή φωτογραφίας Βόιτσεκ Σταρόν και την Μπάρμπαρα Ενρίκεζ, που υπέγραψε την καλλιτεχνική διεύθυνσή της.
Τέλος, από τις «δικές» μας συμμετοχές στο φετινό φεστιβάλ, η ελληνοαλβανική «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι κέρδισε το βραβείο C.I.C.A.E (Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai) της διεθνούς ένωσης αιθουσαρχών τέχνης. Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι, που εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, στο θέατρο και τον κινηματογράφο, γύρισε μια ταινία για τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ συζύγων, όταν ο ένας από τους δύο βρίσκεται στη φυλακή... Η "Αμνηστία" είναι μια συμπαραγωγή Αλβανίας- Ελλάδας - Γαλλίας γυρισμένη στα αλβανικά και με αλβανούς ηθοποιούς (Λούλι Μπίτρι, Καραφίλ Σένα).
Όπως λέει ο ίδιος ο Μπουγιάρ Αλιμάνι, που έχει γράψει και το σενάριο, "Οι ήρωες προέρχονται από το βαθύ περιθώριο της πατρίδας μου, εκεί όπου οι άνθρωποι αγαπούν, πονάνε, ταξιδεύουν. Η γυναίκα προσπαθεί να αναγεννηθεί μέσα από τον έρωτα και ο άντρας να βρει τον χαμένο του εαυτό. Αναζητούν καθαρές σταγόνες σε μια λάσπη ζωής που τους πνίγει. Η παλιά Αλβανία συγκρούεται με την καινούργια. Το ηθικό παλεύει με το πάθος και το τίμημα είναι βαρύ. Όλα αυτά σε μια Αλβανία η οποία προσπαθεί να βρει το πρόσωπο της στον δρόμο προς την Ευρώπη".

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: